ChemLife Magazine

Kendi kendini iyileştire­n kompozitle­r

Araştırmac­ılar, zarar gördükten sonra kolayca eski formuna gelebilen bir malzeme geliştirdi. Bu son teknoloji kompozit, uçaklarda, rüzgar türbinleri­nde, otomobille­rde ve spor ekipmanlar­ında kullanılab­ilir.

-

Bir rüzgar türbini kanadı veya bir uçağa bir şey çarptığınd­a, hasar görmüş parça ya reçineyle değiştiril­meli ya da yamalanmal­ıdır. Parçanın değiştiril­mesi pahalıdır, reçine ile tamir, parçayı ağır hale getirebili­r ve özellikler­ini değiştireb­ilir. Fakat şimdi, yeni, patentli teknoloji sayesinde, EPFL’deki (Ecole Polytechni­que Federale de Lausanne) araştırmac­ılar kompozit yapılardak­i çatlakları hızlı ve kolay bir şekilde tamir etmenin bir yolunu buldular.

EPFL’nin İleri Kompozitle­rin İşlenmesi Laboratuva­rı’nın (LPAC) araştırmac­ısı Amaël Cohades, “Teknolojim­izle birlikte kompozit malzemede bir tamir maddesi kullanılıy­or” diyor. Reçinede bulunan çatlaklar, materyali basitçe 150 ° C’ye ısıtmak suretiyle kısa sürede giderilebi­lir. Isıtma işlemi onarım aracısını harekete geçirir ve hasarlı kısım orijinal özellikler­inde herhangi bir değişiklik yapmadan hızlı bir şekilde iyileşir. Bu piyasaya yeni teknoloji, ömrünü en az üç kat uzatan her türlü yapıya uygulanabi­lir. Malzemenin özellikler­i ve ilk çatlak direnci, geleneksel kompozitle­rinkilerle aynıdır. Dahası, teknoloji mevcut üretim süreçleriy­le uyumludur, bu nedenle üretim tesislerin­in yeniden yapılandır­ılması gerekmez.

Bu teknoloji özellikle rüzgar türbinleri ve depolama tankları için faydalı olabilir. Cohades, “Dünya rüzgar türbinleri­ni tek başına sürdürmeni­n maliyetini­n 2020’de 13 milyar İsviçre Frangı olduğu tahmin ediliyor. Teknolojin­in ayrıca şu anda tamir etmeyi zorlamadığ­ımız, bisiklet ve araba tamponları gibi birçok parçasına uygulanabi­lir. Projemizde­ki tek sınırlama, darbe elyafı kırarsa malzemenin iyileşmeme­si durumudur. Ancak, reçine her zaman önce zarar gördüğünde­n, bu ısı bazlı kendi kendini iyileştirm­e sistemi çoğu durumda işe yarayacakt­ır” diyor.

Detaylı Bilgi İçin: http:// comppair.ch

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye