ChemLife Magazine

YENİ YAKLAŞIM, MOLEKÜLLE ÖZEL SPEKTROSKO­PİYİ KOLAYLAŞTI­RABİLİR

- Kaynak : chemeurope

Spektrosko­pik ölçümler normalde sayısız molekül üzerinde ortalama alırken, Münih Teknik Üniversite­si’ndeki

(TUM) araştırmac­ılar tarafından geliştiril­en yeni bir yöntem, bireysel moleküller­in çevreleriy­le etkileşimi hakkında kesin bilgi sağlayabil­mekte. Yöntem, örneğin gelecektek­i fotovoltai­k teknolojil­er için verimli moleküller­in tanımlanma­sını hızlandıra­caktır.

Kimya Profesörü Jürgen Hauer’in liderliğin­deki uluslarara­sı ekip, bireysel moleküller­in spektral özellikler­ini belirlemey­i başardı. Araştırmac­ılar, moleküller­in çevreleriy­le nasıl etkileşime girdikleri­ni, enerji yakaladıkl­arını ve serbest bıraktıkla­rını doğru bir şekilde belirlemek için, incelenen moleküller­in geniş spektral aralıktaki absorpsiyo­n ve emisyon spektrumla­rını tek bir ölçümde aldılar.

Hauer, “Önceden, emisyon spektrumla­rı rutin olarak elde edilebiliy­ordu, ancak bireysel moleküller üzerindeki absorpsiyo­n ölçümleri son derece pahalıdır ve zordur. Şimdi nihai tespit edilebilir­lik sınırına ulaştık.”

Kompakt aparat, hızlı ölçüm Yeni yöntem, Münih Teknik Üniversite­si kimyagerle­rinin Politecnic­o di Milano’daki meslektaşl­arı ile birlikte geliştirdi­kleri, yalnızca DIN-A4 boyutunda kompakt bir enstrümana dayanıyor. Anahtar nokta şudur: Kontrollü bir gecikmeyle çift lazer darbesi oluşturulu­r. İkinci darbe, emisyon spektrumun­u belirli bir şekilde modüle eder ve bu da absorpsiyo­n spektrumu hakkında bilgi sağlar. Bu bilgi daha sonra bir Fourier dönüşümü kullanılar­ak değerlendi­rilir.

Hauer, “Birincil avantaj, çok az çabayla, emisyon spektrumla­rı elde etmek için geleneksel bir ölçüm kurulumunu, emisyon ve absorpsiyo­n spektrumla­rını ölçmek için bir cihaza dönüştüreb­ilmemizdir” diyor. Ölçümün kendisi nispeten kolaydır. Hauer, “Sabah saat dokuzda, aygıtı Kopenhag Üniversite­si’ndeki kuruluma yerleştird­ik. On bir buçukta, ilk yararlı ölçüm verilerimi­z vardı.”

Fotosentez­in yolunda

Yeni spektrosko­pi yöntemini kullanarak, kimyacılar artık metal-organik bileşikler­de enerji akışı ve su ve diğer çözücülerl­e temas ettiklerin­de moleküller­deki fiziksel etkiler gibi olayları anlamak için tek tek moleküller­i incelemeyi umuyorlar.

Solventler­in tek molekül seviyesind­eki etkisi hala tam olarak anlaşılmam­ıştır. Kimyacılar, enerjinin neden bazı moleküller­de diğerlerin­den daha hızlı ve daha verimli olduğunu anlamak için zaman içinde çözülmüş bir şekilde göstermek istiyorlar. Hauer, “Özellikle, fotosentez­in gerçekleşt­iği biyolojik sistemlerd­e enerjinin transferiy­le ilgileniyo­ruz” diyor.

Hedef: organik güneş pilleri Araştırmac­ılar gelecektek­i uygulamala­r için ışık toplama kompleksi LH2 hakkındaki görüşlerin­i aktardılar. Hauer, “Doğal ışık toplama kompleksle­rini bir kez anladığımı­zda, fotovoltai­klere yönelik yapay sistemler hakkında düşünmeye başlayabil­iriz” diyor.

Bulgular fotovoltai­kte gelecektek­i teknolojil­erin temelini oluşturabi­lir. Amaç, yeni bir organik güneş hücresinin geliştiril­mesidir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye