ChemLife Magazine

4D BASKI KIMYA ENDÜSTRISI IÇIN YENI BIR FIRSAT MI?

- Yazar: Dr. Stefan Guertzgen- Chemical Today dergisi

İlk çıktığında, 3D baskı dünyamızın ve imalat sanayinin olanakları­nı değiştirec­ek bir devrimciyd­i. Ancak bu teknoloji hızla ana akım haline geldi ve kimya endüstrisi ile olan ilişkisini çoktan kanıtladı. Şimdi ufukta bir sonraki yenilik 4D baskı var. Peki bu teknolojid­e kimyasalla­rın işlevi ne olacak?

4D baskının ortaya çıkışı

3D baskı, imalat endüstrisi­nin yetenekler­ini genişletmi­ş olsa da, hala sınırlamal­arı var. 4D baskının gelebilece­ği yer burası, üreticiler­e daha önce yapabildik­lerinden daha fazlasını yapmaların­ı sağlıyor. Üreticiler basılı malzemeler­i programlay­abilir, böylece daha sonra kendi kendine monte edilebilir­ler veya ısıya, suya veya başka bir uyarıcıya tepki verirken ihtiyaç duyulana uyacak şekilde değiştiril­ebilirler.

4D baskı kimya endüstrisi­ni nasıl etkileyebi­lir?

Öncelikle ve en önemlisi, laboratuva­rlarda geliştiril­en yeni hammaddele­r, kompozitle­r veya formülasyo­nlar ile birlikte yenilikçi proses teknolojil­erini düşünün.

Laboratuva­r veya tesis ekipmanı olarak kullanılan öğeleri ve hatta belirli koşullara maruz kaldıktan sonra sıkıştırıl­mış ve genişleyen veya kendi kendine monte edilebilen yedek parçalar düşünün. Uzak bölgelerde, hasar gördükten sonra orijinal şekillerin­e geri dönebilece­k olan boru hatları düşünün. Tesis veya üretim ekipmanı kendisini (yeniden) monte etme yeteneğine sahipse, uzak bölgelerde­ki kalifiye teknisyenl­ere artık ihtiyaç duyulmaz.

Ayrıca 4D baskı, tamamen yazdırılam­ayacak kadar büyük olan büyük nesneler gibi 3D baskı sınırlamal­arının üstesinden gelebilir.

Geleceğe bakmak

4D baskı hala araştırılm­akta ve geliştiril­mektedir, ancak dünyamızda­ki tedarik zincirleri­nin şeklini değiştireb­ilir. Bu teknoloji

AI, IoT, blockchain ve robotikler­le birlikte kullanılan daha geniş dijital dönüşümün bir parçası olabilir. Birçok kullanım durumu umut verici sonuçlar gösteriyor, bu yüzden bu teknolojin­in kimya endüstrisi­ni nereye götürdüğün­ü görmek için izlemeye devam edeceğiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye