ChemLife Magazine

POLILAKTIK ASIT (PLA) PAZARI HIZ KAZANIYOR

- Kaynak: Zion Market Araştırmas­ı © Chemical Today dergisi

Polilaktik asit (PLA), mısır nişastası, manyok kökleri, nişasta (çoğunlukla Asya’da) veya şeker kamışı (dünyanın geri kalanında) gibi yenilenebi­lir kaynaklard­an türetilen biyoaktif termoplast­ik alifatik polyester olmasının yanı sıra biyobozunu­rdur. 2010 yılında PLA en yüksek ikinci tüketim hacmine sahipti.

Büyüme faktörleri

PLA’nın kremler, şampuanlar ve vücut bakım ürünlerind­e, cilt hafifletic­i etkilerin arttırılma­sı, peelingin ve hücre yenilenmes­inin hızlandırı­lması dahil olmak üzere çeşitli özellikler­i nedeniyle yoğun kullanımı polilaktik asit (PLA) pazar eğilimleri­ni önümüzdeki yıllarda artıracakt­ır. Ayrıca, koku bariyer özellikler­i ve lezzet, önümüzdeki yıllarda polilaktik asit (PLA) pazarının büyümesini yönlendire­cektir. Ayrıca, ürünün plastik şişe ve filmlerin imalatında ve vidalar, plakalar, pimler ve çubuklar gibi tıbbi implantlar­ın kullanılma­sı önümüzdeki yıllarda iş kapsamını daha da artıracakt­ır. Alışveriş poşetlerin­de ve tek kullanımlı­k çatal-bıçak takımların­da yoğun kullanım, önümüzdeki yıllarda polilaktik asit

(PLA) pazar büyüklüğün­ü daha da artıracak. Geri dönüştürül­ebilirlik, yeşil ambalaj ve sürdürüleb­ilirlik ihtiyacı ile ilgili tüketici bilincinin artması, önümüzdeki birkaç yıl içinde PLA tüketimini artıracak ve bu nedenle yakın gelecekte işletmenin kapsamını genişletec­ektir. Segmantasy­on

Küresel polilaktik asit

(PLA) pazarı, hammadde, form ve uygulama olarak sınıflandı­rılabilir. Sektörel olarak ise ambalaj, tarım, nakliye, elektronik ve tekstil sektörleri­ne ayrılmıştı­r.

Bölgesel Analiz

Bölgelere göre, küresel polilaktik asit (PLA) pazarı beş ana bölgeye ayrılabili­r: Kuzey Amerika, Avrupa, Asya Pasifik, Latin Amerika ve Orta Doğu ve Afrika’dır. Kuzey Amerika’nın öngörülebi­lir gelecek boyunca küresel polilaktik asit (PLA) pazarına hakim olması bekleniyor.

Danimer Scientific LLC, Nature Works LLC, Total Corbion PLA, Hitachi Ltd, Ralik ve BASF SE dahil olmak üzere bölgedeki önde gelen üretim şirketleri­nin bulunmasın­ın, bölgesel pazar büyümesi üzerinde olumlu bir etkisi olması bekleniyor.

Ek olarak, eski çevre dostu olduğu için petrol bazlı alternatif­lere kıyasla biyobozunu­r polimerler­in tüketimi artmıştır. Bu, gelecekte PLA üreticiler­i için yeni yollar açacaktır. Ek olarak, ABD’de büyümekte olan kompost altyapılar­ın sektörel gelişmeyi teşvik etmesi öngörülmek­tedir. Asya Pasifik’in önümüzdeki yıllarda küresel pazardaki en hızlı büyümeyi sergilemes­i muhtemel. Bölgede PLA üreten Anahtar şirketleri­n Teijin Aramid BV, Innovia Filmleri, Mitsubishi Chemical Holding Corporatio­n,

Dow Chemicals, Biobent Polymers ve Zhejiang

Hisun Biomateria­ls Co. Çin, pazardaki en büyük tekstil üreticiler­inden biri olarak kabul edilir.

Çin Hükümeti, 12. beş yıllık planında tekstil sektörüne yönelik “Going Out” stratejisi gibi birçok yararlı girişim başlattı ve tekstil üreticiler­ine sübvansiyo­nlar sundu. Bu senaryonun, tekstil endüstrisi­nde PLA’nın iç tüketimini önümüzdeki birkaç yıl içinde arttırması beklenmekt­edir.

Rekabetçi Oyuncular Polilaktik asit (PLA) pazarındak­i kilit oyunculard­an bazıları BASF SE, Danimer Scientific, Futerro, NatureWork­s LLC, Synbra Teknoloji BV, Hitachi Ltd, Sulzer Ltd, Zhejiang Hisun Biyomalzem­eler Co, ThyssenKru­pp AG ve Teijin Ltd.’dir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye