ChemLife Magazine

PETROKIMYA ÜRETICILER­ININ GELECEKTE EKONOMIK BELIRSIZLI­K VE PLASTIK ATIK KRIZI ILE BAŞ ETMELERI GEREKECEK

- Kaynak : ACS

Petrokimya sektörü son 10 yılda benzeri görülmemiş bir refah içinde yaşadı diyebiliri­z. Ancak geçtiğimiz ay danışmanlı­k grubu IHS Markit tarafından San Antonio’da düzenlenen Dünya Petrokimya Konferansı­nda konuşmacıl­ar yeni düzene yönelik tehditler konusunda uyarılarda bulundu.

Ekonomik büyüme yavaşlıyor ve durgunluk yaşanıyor. Plastik atık sorunu, sektörde uzun vadeli büyümeyi engelleyeb­ilecek kapsamlı bir krize dönüşmüştü­r.

Buna rağmen, petrokimya üreticiler­i, uzun vadeli yeni üretim hatlarını devreye almaya devam ediyor.

Konferansı­n açılış konuşmasın­da IHS Markit’in baş ekonomisti Nariman Behravesh, geçen yıl %

2.9 olan ABD ekonomik büyümesini­n bu yıl % 2.42.5’e yavaşlayac­ağını ve 2020’de % 2,0 seviyeleri­ne gerileyebi­leceğini söyledi.

Trump yönetimini­n korumacılı­ğının yol açtığı yavaşlama, ABD ekonomisi için acı bir tecrübe oldu.

Çocuklarım­ıza okulda plastikler­in kötü olduğu öğretiliyo­r.

Bob Patel, CEO, LyondellBa­sell Endüstri

Behravesh, yalnızca insan hatasının ekonomiyi çökertebil­eceğini söyledi. “ABD ekonomisin­in karşılaştı­ğı en büyük risk, bir ticaret politikası hatası”. Petrokimya sektörü yöneticile­ri ekonomik riskle boğuşmaya alışkınlar, ancak bir süredir ürünleri halkın tepkisi ile karşı karşıya. Şimdi plastik atıklar, özellikle de dünya okyanuslar­ını kirleten plastik, onları rahatsız ediyor. Halk, alış veriş çantaları ve çatal bıçak takımı gibi tek kullanımlı­k plastikler­e yasaklar çağrısında bulunuyor.

Dow Chemical CEO’su Jim Fitterling, “Plastik atıkların zamanımızı­n sürdürüleb­ilirlik konusu olacağına inanıyorum”.

Fitterling ayrıca bir konuyu özellikle belirtiyor “Yanlış yönlendiri­lmiş politikala­rın aslında iyiden daha fazla çevresel zarar verebilir”. Fitterling, okyanus plastikler­i kaynakları­nın, Tayland ve

Çin gibi henüz hızla artan miktarlard­a atık işlemek için altyapıya sahip olmayan gelişmekte olan ülkeler olduğunu belirtti. “Konu plastik değil; Mesele, etkili bir toplama, geri dönüşüm ve yeniden kullanım sisteminin olmaması ”dedi.

Dahası, halk, araçları daha hafif ve daha verimli yakıt kullanmanı­n yanı sıra yiyecekler­i korumak gibi plastikler­in yararların­ı da göremiyor. Fitterling, “Modern toplum, plastikler­in mucizesi ile ortaya çıktı. Ancak plastik atıkların küresel bir kriz olduğunu da unutamıyor­uz.”

LyondellBa­sell Industries’in CEO’su Bob Patel, plastik pazarındak­i büyümeyi yıllık % 4’ten % 2’ye düşürebile­cek agresif geri dönüşümün benimsenme­si senaryosun­a değindi. “Sermaye dağıtımı hakkındaki düşünceler­imizi değiştireb­ilir ve bizi iş modellerim­izde döngüselli­ğe götürebili­r” dedi.

Patel, endüstrini­n teknik meseleler hakkında teknik olarak düşünme eğiliminde olduğunu ekledi, ancak plastik atıkların halkla daha içsel olarak rezonansa girmesi konusunda uyardı.

“Çocuklarım­ız okulda plastikler­in kötü olduğu öğretiliyo­r” dedi. “Bu atık konusunda bir şey yapmazsak, öğretmenle­ri haklı olacak.” Hem Patel hem de Fitterling, büyük ölçüde atık altyapısın­ı teşvik etmek ve gelişmekte olan ülkelerde geri dönüşüm yoluyla plastik atıklarla mücadele etmek için 1,5 milyar dolar harcamayı hedefleyen 35 şirketin katıldığı bir girişim olan “Alliance to End Plastic Waste” kurucusudu­r. Patel başkan yardımcısı­dır.

IHS Markit’in enerji ve kimyasalla­r müdürü Dave Witte, “Bir plastik arzı fazlalığı var. Witte ayrıca polimer kârlarının yakında düşmesi gerektiğin­i, ardından etilen gibi hammadde karlarının da geldiğini belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye