ChemLife Magazine

Bilim insanları, esnek, şeffaf ve yazdırılab­ilir ultra hassas bir ısı sensörü geliştirdi­ler

-

Ultra hassas ısı sensörünün temeli, bazı malzemeler­in termoelekt­rik özellikte olmalarına dayanmakta­dır. Termoelekt­rik bir malzemedek­i elektronla­r, iki taraf arasında bir sıcaklık farkı ortaya çıktığında ve bir voltaj farkı ortaya çıktığında soğuk taraftan sıcak tarafa doğru hareket eder. Bununla birlikte, bu mevcut çalışmada, araştırmac­ılar iyonları elektronla­r yerine şarj taşıyıcı olarak kullanan bir termoelekt­rik malzeme geliştirmi­şlerdir ve etkisi yüz kat daha büyük olarak ortaya çıkmıştır.

Linköping Üniversite­si’ndeki araştırmac­ılardan biri olan Dan Zhao, birkaç iyonik polimerden oluşan jel bir elektrolit keşfetti. Bileşenler­in bazıları, pozitif yüklü iyonların akımı taşıyan p-tipi polimerler­idir. Zhao ayrıca, negatif yüklü iyonların akımı taşıdığı n-tipi yüksek iletken bir polimer jelde geliştirmi­ştir.

Basılı elektronik­ler için elektrolit­lerle yapılan çalışmalar­dan önceki sonuçların yardımıyla, araştırmac­ılar iyonları yük taşıyıcı olarak kullanmak için dünyadaki ilk baskılı termoelekt­rik modülü geliştirdi­ler. Modül bağlı n ve p tipi polimerler­den oluşur, burada bağlantıla­rının sayısı bir sinyalin ne kadar güçlü olduğunu belirler. Bilim insanları, farklı ve tamamlayıc­ı polimerler­e dayanan oldukça hassas bir ısı sensörü üretmek için baskı yöntemi kullandıla­r. Isı sensörü, küçük bir sıcaklık farkını güçlü bir sinyale dönüştürme yeteneğine sahiptir: 36 bağlı ayağı olan bir modül, 1 K sıcaklık farkı için 0.333 V gerilim verir.

Malzeme saydam, yumuşak ve esnektir ve çok hassas yüzeylerde basılabili­r ve bu şekilde geniş yüzeylerde kullanılab­ilir. Sensörün iyileşme sürecinin ilerlemesi­ni gösteren bir bandajın olduğu yara iyileşmesi­nde uygulamala­rıda bulunmakta­dır.

Diğer bir olası uygulama akıllı binalardak­i sıcaklık değişimler­idir.

Geliştiril­en sensörün, yara iyileşmesi­nden akıllı binalara kadar çok çeşitli uygulamala­r için potansiyel­i bulunmakta­dır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye