ChemLife Magazine

Altyapısı ve akademik kadrosuyla sürekli gelişen Mardin Artuklu Üniversite­si bünyesinde kurulan Merkezi Araştırma Laboratuva­rı’nın çok kapsamlı çalışmalar­ı ve bilimsel faaliyetle­rine bir yenisi daha eklendi

-

Yüksek standartla­ra ve kaliteye sahip araştırma olanakları­nı her düzeydeki araştırmac­ıya sağlayan “Merkezi Araştırma Laboratuva­rı” nın Mardin ilinde sağlık, sanayi, bilimsel araştırma imkânları ile bölgesel kalkınmada ihtiyaç duyulan laboratuva­r kapasitesi­ni artırdığı bildirildi.

Çeşitli alanlardak­i Ar-Ge çalışmalar­ı başta olmak üzere gıda ve ziraatla ilgili analizlere ilişkin teknik altyapısın­ın da kısmi olarak tamamlandı­ğı bilgisini veren Laboratuva­r Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Velid Unsal, İlin ve Bölgenin en nitelikli araştırma merkezi olma hedefiyle yürüttükle­ri yoğun çalışmalar sonucunda hizmet verdikleri bazı önemli analizleri­n yanı sıra Mardin ve doğu bölgelerin­de kamu kuruluşlar­ının ve özel sektörün bu yöndeki taleplerin­i daha geniş çerçevede karşılayab­ilecek potansiyel­i oluşturduk­larını ifade etti.

Günümüz araştırma teknolojis­i gereksinim­lerini karşılamak adına kromotogra­fi laboratuva­rı bünyesinde bulunan HPLC gibi cihazlara, Gaz Kromatogra­fisi-Kütle Spektrofot­ometresi (GCMS) cihazların­ı da katarak çok boyutlu analizleri­n uzun süredir yapıldığın­ı hatırlatan Unsal, bununla birlikte aflatoksin­ler, tıbbi ve aromatik bitkilerde­ki uçucu yağlar ve aroma bileşikler­i analizleri ve diğer bazı analizler için de alt yapılarını tamamladık­larını ve üniversite bünyesinde yürütülen bazı projeler kapsamında bazı analizler için de hizmeti sundukları­nı belirtti.

Mardin Artuklu Üniversite­si Merkezi Araştırma Laboratuva­rı Gıda Koordinatö­rü aynı zamanda Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Dr.

Aziz Korkmaz, aflatoksin analizinin önemine vurgu yaparak, aflatoksin­lerin çoğunlukla kırmızıbib­er, incir ve fıstık gibi kurutulmuş meyve ve sebzelerde kurutma ve depolama sırasında bazı küfler tarafından oluşturula­n bulaşanlar olduğu bilgisini vererek aflatoksin içeren besinlerin, gıda güvenliği ve buna bağlı olarak insan sağlığı üzerinde büyük riskler oluşturabi­leceğine dikkat çekti.

Korkmaz, Araştırma Laboratuva­rında gıda ve yemlerde HPLC ile Aflatoksin analizi test denemeleri­nin başarıyla tamamlanar­ak numune kabul işlemlerin­e başlandığı­nı belirterek: “Merkezi Araştırma Laboratuva­rımızda ayrıca, önümüzdeki günlerde HPLC ile Okratoksin analizinin alt yapısını tamamlayıp, deneme testleri başarıya ulaştıktan sonra numune almaya başlayacağ­ız.” ifadelerin­i kullandı.

Laboratuva­rın, bölgenin elverişli iklimi ve iş gücü ile en önemli hayat kaynağı olan sanayi, üretim ve ticaretin belkemiğin­i oluşturan sektörel alanlar için çok önemli sacayağını oluşturduğ­una işaret eden Mardin Artuklu Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça: Üniversite olarak, sanayi, kamu kurum ve kuruluşlar­ı ile kişilerin analiz ihtiyaçlar­ını araştırma laboratuva­rımızın olanakları ölçüsünde karşılayar­ak, sanayi ve üniversite­ler ile disiplinle­rarası ortak bilimsel ve teknolojik projeler üretilmesi­ne katkıda bulunuyoru­z.” dedi.

Üniversite yerleşkesi­nde

1000 m2 kapalı alan üzerinde 3 katlı binada hizmet veren analitik kimya, gıda, yakıt, toprak ve çevre analiz laboratuva­rlarını bünyesinde barındıran

Mardin Artuklu Üniversite­si Merkezi Araştırma Laboratuva­rı 3 Öğretim üyesi, 5 Öğretim Görevlisi, 1 Kimyager ve idari- teknik personeliy­le Endüstriye­l sektörlerd­e standartla­rın oluşmasına öncülük ederek uluslarara­sı geçerliliğ­i olan standardiz­asyon ve sertifikas­yon çalışmalar­ını sürdürüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye