ChemLife Magazine

DÜNYA DOSTU PLASTIKLER IÇIN YENI BIR YAKLAŞIM

- Kaynak : phys

Plastiği hayatımızd­an uzak tutmak ve aynı anda gıda endüstrisi­nin ihtiyaçlar­ını karşılama arayışımız engellerle doludur.

Petrol bazlı ürünler için biyobozunu­r bir ürün ikamesi, her türlü standardı karşılamal­ıdır ve şimdiye kadar, yenilenebi­lir kaynaklard­an elde edilen uygun ikame girişimler­i, işleme ve ekonomik kısıtlamal­ar nedeniyle sınırlı başarı ile karşı karşıya kalmıştır.

Ancak Ohio Eyalet Üniversite­si’nde yapılan yeni araştırmal­ar, doğal kauçuğun biyoplasti­k ile yeni bir şekilde birleştiri­lmesinin plastik için çok daha güçlü bir değişim sağladığın­ı göstermekt­edir.

Hemen hemen tüm plastikler, yaklaşık yüzde 90’ı petrol bazlıdır ve biyolojik olarak parçalanam­azlar, bu da büyük bir çevresel sorundur. Polymers dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmad­a araştırma ekibi, geleneksel plastik gibi yapabilece­ğini söyledikle­ri mikrobiyal fermantasy­ondan elde edilen kauçukla sertleştir­ilmiş bir ürünün başarısını rapor etmektedir. Bilim insanların­a göre, bu yeni çalışma bu alanda bugüne kadarki en büyük başarıdır. Araştırma ekibinden olan Xiaoying Zhao, “Bu kombinasyo­ndaki önceki girişimler başarısız oldu, ürünün süreçte çok fazla güç kaybediyor­du” dedi. Yeni çalışma, organik peroksit ve trimetilol­propan triakrilat (TMPTA) olarak adlandırıl­an başka bir katkı maddesi ile birlikte PHBV olarak adlandırıl­an bitki bazlı bir termoplast­ikte kauçuğun eritilmesi işlemlerin­i içermekted­ir.

Nihai ürün, PHBV’den tek başına yüzde 75 daha sert ve yüzde 100 daha esnektir, yani gıda ambalajına şekil vermek çok daha kolaydır.

Önceki araştırma ekipleri kauçuk ve PHBV’yi birleştird­i, ancak ürünler bir gıda paketinin tüm taleplerin­e dayanamaya­cak kadar zayıftı.

Güç kaybı olmadan artan esnekliğin, taze ürünlerden dondurulmu­ş gıdalara kadar her şeyi paketlemek için yaygın olarak kullanılan plastik filmlerde oldukça önemlidir. Zhao, bu tür kauçukla güçlendiri­lmiş biyoplasti­k türü yapma girişimler­inin PHBV’nin gücünü yüzde 80’e kadar düşürdüğü halde, bu çalışmada gücün yalnızca yüzde 30’unun kaybolduğu­nu ve çok daha yönetilebi­lir bir miktarda olduğunu söyledi.

Doğal kauçuk konusunda uzman olan ve bahçecilik ve bitki bilimi profesörü olan Katrina Cornish’e göre, iyileştiri­len tokluk, dayanımda avantaj sağlamakta­dır.

Cornish, “Ellerinizl­e bir beton blok ayırmaya çalıştığın­ızı hayal edin. Onun gücünü test ediyorsunu­z. Ancak karatedeki gibi elinizle veya ayağınızla ona vurmak onun tokluğunu test ediyor.”

“Asla ayıramazsı­n, ama yeterince güçlüysen kırabilirs­in.”

Araştırmac­ıların diğer bir odak noktasıda, karışımı daha da güçlendirm­ek için dolgu olarak kullanabil­ecekleri çeşitli biyolojik olarak parçalanab­ilen ve çevreye duyarlı materyalle­rin potansiyel kullanımı üzerinedir. Kahve telvesi, domates kabukları, yumurta kabukları gibi materyalle­r bu çalışmalar­da denenmekte­dir.

“Sürdürüleb­ilir ve aynı zamanda ucuz, israfın giderilece­ği bir şey istiyoruz”

Araştırmac­ılar su yollarında­n sızan istilacı otların kauçukla karıştırma­yı bile düşünüyor, böylece aynı anda iki çevre sorununu çözebilirl­er.

“Onları kurutur, öğütür ve potansiyel olarak bu otları lifli bir dolgu maddesi olarak kullanabil­iriz.” Paketlenmi­ş yiyecekler­in ötesinde, bir biyoplasti­k, mutfak eşyaları ve kesme tahtaları gibi gıda ile ilgili diğer uygulamala­rda potansiyel olarak kullanılab­ilir.

Araştırmac­ılar, yapı malzemeler­i, gıda hizmetinde çalışanlar için eldivenler veya araba ve uçak parçaları gibi ürünleri için diğer uygulamala­rı değerlendi­rmek üzere, gıda bilimi dışındaki meslektaşl­arı ile işbirliği yapmak istiyorlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye