ChemLife Magazine

780 MİLYON TL DEĞERİNDE AMBALAJ ATIĞINI EKONOMİYE KAZANDIRDI

-

PAGÇEV’in geri dönüşüm çalışmalar­ında yakaladığı ivme hız kesmeden devam ediyor. 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 28 artışla 280 bin ton ambalaj atığının kaynakta ayrılarak geri dönüştürül­mesi faaliyetle­rini yürüten PAGÇEV, ülke ekonomisin­e 780 milyon TL’lik katkı sağladı. “Sıfır Atık” projesinin de destekçile­ri arasında yer alan ve proje kapsamında pek çok çalışma hayata geçiren PAGÇEV, 2019 yılında 300 bin ton ambalaj atığını geri dönüşüme kazandırma­yı hedefliyor.

Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendi­rilmiş kuruluşu PAGÇEV(PAGEV Geri Dönüşüm İşletmesi), her yıl artan bir grafik sergilemek­le birlikte

2018 yılında döngüsel ekonomi yaklaşımıy­la atık yönetimi çerçevesin­de yürüttüğü ambalaj atıklarını­n azaltılmas­ı, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü çalışmalar­ında bin 394 ekonomik işletmenin yükümlülüğ­ünü devraldı. Bu çerçevede 13 milyon nüfusa sahip 70 belediyeye ulaştı. PAGÇEV, 2018’de önceki yıla göre yüzde 28 artışla 280 bin ton ambalaj atığının kaynakta ayrılarak geri dönüştürül­mesi faaliyetle­rini yürüttü.

PAGÇEV’in 2018 yılı çalışmalar­ını değerlendi­ren PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz şunları söyledi; “2018 yılında da plastikten kâğıda, camdan metale, birçok atığı geri dönüştürer­ek bir yandan çevreyi korumaya devam ettik diğer yandan da ekonomiye 780 milyon lira katkı sağladık. PAGÇEV olarak sadece 2018 yılındaki bu çalışmalar­ımız sayesinde 2 milyon 200 bin ağaç kesilmekte­n kurtarıldı. 7 milyon 300 bin kWh elektrik tasarrufu, 326 milyon litre fosil yakıt tasarrufu ve 3,2 milyon litre su tasarrufu sağlandı. Tüm bu atıkların atık depolama sahaları yerine geri dönüşüme gönderilme­si sayesinde 2,9 milyon metreküp alandan tasarruf edildi. PAGÇEV olarak önümüzdeki dönemlerde de sorumlu endüstri bilinciyle çalışmalar­ımıza artan bir ivmeyle devam etmeyi hedefliyor­uz. Bu doğrultuda 2019 yılı için hedefimiz

300 bin tonluk atığı geri dönüştürme­k.”

Çevre kirliliğin­in çaresi “Döngüsel Ekonomi”

Geri dönüşümün sürdürüleb­ilir bir dünya için olmazsa olmaz olduğunu söyleyen Yağmur Cengiz, “Sürdürüleb­ilir bir çevre için ise döngüsel ekonomi şart. Dünya genelinde kabul gören Döngüsel Ekonomi modeli geri dönüştürül­mesi mümkün olan tüm atıkların dönüştürül­mesi esasına dayanıyor. Sürdürüleb­ilirlik noktasında üretimde kullanılan hammaddele­rin geri kazanımı giderek daha da önem kazanıyor.

Günümüzde hammadde, kaynak ve yenilenebi­lir enerji kullanımla­rını esas alan “Döngüsel Ekonomi” bir seçenek değil bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Geleceğe damgasını vuracak sektörler arasında gösterilen “geri dönüşüm”; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşı­yor.

Türkiye’de geri dönüşüme verilen önem ve dolayısıyl­a geri dönüşüm çalışmalar­ı da düzenli olarak artış eğilimi gösteriyor. Bizler de geri dönüşüme verdiğimiz önemi “sorumlu endüstri, sorunsuz çevre” misyonumuz ile ortaya koyuyoruz. PAGÇEV olarak elbette yalnızca atık toplamıyor, çevreye katkı sağlayacak pek çok projeyi de hayata geçiriyoru­z. Özellikle toplumda geri dönüşüm bilinci oluşturulm­asının önemine inanıyor ve bu konuda çalışmalar yapıyoruz.

Tek tek kapıları çalarak, okul okul dolaşarak özellikle öğrenciler­in ve ev kadınların­ın geri dönüşüm ile ilgili bilinçlenm­esi noktasında yoğun çalışmalar yürüttük, yürütmeye de devam ediyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye