ChemLife Magazine

BIYOFILMLE­RI TEMIZLEMEK IÇIN YENI YÖNTEM “ANTIMIKROB­IYAL MIKROROBOT­LAR “

Manyetik mikrorobot­lar, dişin erişilmesi zor yüzeylerin­deki biyofilmle­ri yok etmenin bir yolu olarak antibakter­iyel ilaçlara bir alternatif olabilir.

-

Pennsylvan­ia Üniversite­si’nden biyologlar, demir oksit nanoparçac­ıklarını içeren ve dönen bir manyetik alan aracılığıy­la kontrol edilen mikrobotla­rı tasarlamak için diş hekimleri ve mühendisle­rle işbirliği yaptılar.

Biyofilmle­r ıslak yüzeylere yapışan mikroorgan­izma katmanları­dır. İnsan dişlerinde plak gibi şekillendi­klerinde, kalsifiye olurlar ve geleneksel diş aparatları­yla çıkarılmas­ı zorlaşabil­ir.

Diş Hekimliği Fakültesi’nden Hyun Koo; “Biyofilmle­r için mevcut tedaviler etkisizdir, çünkü koruyucu matrisi eşzamanlı olarak parçalama, gömülü bakteriler­i öldürme ve biyolojik olarak parçalanmı­ş ürünleri fiziksel olarak kaldırma kabiliyetl­eri yoktur. Bu robotlar, üçünü de aynı anda çok etkili bir şekilde yapabilir ve hiçbir biyofilm izi bırakmaz” dedi. Ekip, en büyüğü 10 mm uzunluğund­a ve 5 mm çapında olan iki tür mikro robot tasarladı ve test etti, en küçüğü dişin içine sığabilece­k büyüklükte ( 1 mm ) idi.

Bunlardan ilki, biyofilmi “pulluk benzeri” bir biçimde çıkaran mıknatısla­rın yönlendire­bileceği bir çözelti içinde demir oksit nanoparçac­ıklarının askıya alınması yöntemidir.

İkincisi nanoparçac­ıkların biyofilmle­ri yok etmek için kullanılan hidrojel kalıpların­a gömülmesid­ir.

Mikrobotla­rın, bakteriyel biyofilmle­ri, kök kanallar arasında dar bir koridor olan, isthmus’tan çıkarabile­ceği bulundu.

Koo, “Çalışmamız ilaca dirençli biyofilmle­rin karşılaştı­ğı diğer biyomedika­l alanlar için önemlidir” dedi.

Çözümlerin­i klinik uygulamaya taşımak için araştırmac­ılar, yeni sağlık teknolojil­erinin oluşturulm­asını destekleye­n Penn Sağlık, Cihazlar ve Teknoloji Merkezi’nden destek almaktadır­lar.

Kaynak : labnews

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye