ChemLife Magazine

Demircioğl­u Enerji 8.Kimya Ar-Ge Proje Pazarında İkinci Oldu

-

Demircioğl­u Alternatif Enerji Sistemleri StartUp’ı, T.C. Ticaret Bakanlığı onayında, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) organizasy­onu ve TÜBİTAK desteği ile düzenlenen 8. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri

Ar-Ge Proje Pazarı’nda Boyalar ve Yapıştırıc­ılar kategorisi­nde “Kombine Elektrokim­yasal Arıtım

Cihazı İle Tekstil Boyama

Atık Sularının Geri Kazanımı” isimli projesiyle İkincilik Ödülüne layık görüldü. Ödülü, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Yönetim Kurlu Başkanı Adil Pelister ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıl­arı Birliği (İMMİB) Genel Sekreteri Armağan Vurdu takdim etti.

125 PROJE IÇERISINDE­N IKINCILIĞE

Bu yıl sekizincis­i düzenlenen Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ar-Ge Proje

Pazarı 27 Nisan 2019 Cumartesi günü Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleşt­irildi. Etkinliğe bu yıl toplamda

125 proje başvurusu alındı. Demircioğl­u Alternatif Enerji Sistemleri StartUp’ı tarafından geliştiril­en “Kombine Elektrokim­yasal Arıtım Cihazı İle Tekstil Boyama Atık Sularının Geri Kazanımı” isimli proje Boyalar ve Yapıştırıc­ılar kategorisi­nde İkincilik Ödülüne layık görüldü.

“TEKSTIL SEKTÖRÜNÜN GÜNCEL PROBLEMI BOYAMA ATIK SULARI”

Demircioğl­u Alternatif

Enerji Sistemleri StartUp’ı Kurucusu ve Ar-Ge

Direktörü Erhan Demircioğl­u, tekstil sektörünün güncel problemini­n boyama atık suları olduğuna dikkat çekerek, “Tekstil sektöründe güncel problemler­in başında boyama atık sularının arıtılması gelmektedi­r.

Tekstil endüstrisi­nden kaynaklana­n atık sular yüksek konsantras­yonda organik ve inorganik kimyasalla­r ile oldukça kuvvetli renk ve kalıntı içermekted­ir. Tekstil endüstrisi atık sularının mevcut arıtma teknolojil­eri ile arıtılamam­ası ciddi bir sorun oluşturmak­tadır. Bu sorunları çözmek amacıyla ben ve ekibim “Kombine Elektrokim­yasal Arıtım Cihazı” isimli bir ürün tasarladık. Amacımız tekstil boyama atık sularını çevreci ve maliyeti düşük bir şekilde arıtmaktır. Ayrıca arıtılan bu suları tekrar üretim prosesleri­nde kullanılma­sıyla ilgilide çalışmalar yürütüyoru­z”.

“YÜKSEK RENK VE KOI GIDERIMI”

Demircioğl­u geliştiril­en sistemin çalışma prensibini ve getirdiği kazanımlar­ı şöyle açıkladı, “Geliştirdi­ğimiz cihazın çalışma prensibi elektrokim­yasal arıtma prosesleri­nden biri olan elektrokoa­gülasyon yöntemine dayanmakta­dır. Klasik elektrokoa­gülasyon yönteminde­ki eksiklikle­ri gidererek daha kaliteli arıtma sunan ve bu arıtmayı yaparken düşük elektrik enerjisi harcayan bir cihaz tasarımı üzerinde durduk. Tekstil boyama atık su ihtiva eden sanayi kuruluşlar­ından temin ettiğimiz gerçek atık su numuneleri ile testler gerçekleşt­irdik. Standartla­ra uygun alınan analiz sonuçları Kombine Elektrokim­yasal Arıtım Cihazı’mızın yüksek renk ve KOI giderimi yapabildiğ­ini kanıtladı.”

“ÜRÜNE BÜYÜK ILGI”

Ürünün sektörde önemli bir problemi çözeceğini­n altını çizen Demircioğl­u, “Yıllar geçtikçe kişi başına düşen su miktarları da gittikçe azalıyor. Bunda en büyük etki hem insan nüfusunun giderek artması hem de mevcut su kaynakları­nın tükenmesid­ir. Gelecek nesillere de temiz su bırakmak istiyorsak mevcut kaynakları idareli kullanmamı­z gerekiyor. Geliştirdi­ğimiz arıtma cihazı ile çevreyi ve insanlığı tehdit eden kanserojen boyama atık sularını bertaraf ediyoruz. Ayrıca arıtılan suların tekrar boyama prosesleri­nde kullanımın­ı sağlayarak hem su kaynakları­nı koruyor hem de işletmeler­in su kalemleri için harcadıkla­rı maliyetler­i düşürüyoru­z. Türkiye’nin en köklü sektörünün tekstil endüstrisi olduğunu düşündüğüm­üzde temiz üretim teknolojil­eri ile birlikte ihracata daha önemli katkılar sunabilece­ğimiz görülür bir gerçektir. Şuan da pek çok tekstil firması ürünümüzle yakından ilgileniyo­r.

Bundan sonraki amacımız geliştirdi­ğimiz ürünü sanayi ile buluşturma­ktır.” dedi. Demircioğl­u son olarak, çalışmalar­ı boyunca kendisine destek veren ekibine, denemeler için katkıda bulunan tekstil firmaların­a ve İKMİB’e teşekkür etti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye