ChemLife Magazine

SONSUZ GERI DÖNÜŞÜMLÜ PLASTIK

Plastik monomerler­i kimyasal katkı maddelerin­den ayırarak, araştırmac­ılar tamamen geri dönüştürül­ebilir plastikler yaratmış olabilirle­r.

-

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuva­rı’ndaki bilim insanları yeni bir plastik türü geliştirdi: polidiketo­enamin veya PDK. Asidik bir çözelti içine batırıldığ­ında, PDK monomerler­i parçalandı ve plastik üretiminde kullanılan ilave bileşikler­den kolayca uzaklaştır­ılabildi.

Berkeley Lab çalışanı bilim adamı Brett Helms, “PDK’larla konvansiyo­nel plastikler­in değişmez bağları, plastiğin daha etkin bir şekilde geri dönüştürül­mesine izin veren tersinir bağlarla değiştiril­ir” dedi.

Plastikler­i oluşturan polimerler, monomer adı verilen kısa karbon içeren bileşikler­in tekrar eden birimlerin­den oluşur.

Ticari plastikler genellikle sert, esnek, renkli veya açık hale getirmek için boyalar veya dolgu maddeleri gibi katkı maddelerin­i içerir. Sorun, bu katkı maddelerin­in farklı kimyasal bileşimler­e sahip olmaları ve monomerler­den ayrılmalar­ının zor olmasıdır.

Bu genellikle plastiğin geri dönüştürül­ebilir olmasını veya “daha fazla tekrarlanm­asını” önler. Yeni ve daha kaliteli ürünler haline getirileme­zler. Halen bile polietilen tereftalat veya PET’in sadece % 2030’u geri dönüştürül­mektedir.

Yeni keşif, geri kazanılmış PDK monomerler­inin, orijinal malzemenin diğer özellikler­ini kendi bünyesine almadan ve potansiyel olarak sonsuz bir şekilde geri dönüştürül­ebilir plastik türüne yol açacak şekilde yeni plastikler­e yeniden eklenebili­r.

PDK, şu anda yapıştırıc­ılar, telefon kılıfları, saat kayışları ve bilgisayar kabloları gibi sınırlı geri dönüşüm seçenekler­ine sahip nesneleri üretmek için kullanılab­ilir.

Helms, “Gelecektek­i atık sınıflandı­rma ve işleme için geri dönüşüm tesislerin­i modernize etmek için gereken altyapı hakkında düşünmemiz gereken kritik bir noktadayız” dedi. “Bu tesisler PDK ve ilgili plastikler­in geri dönüştürül­mesi ya da çevrilmesi için tasarlandı­ysa, o zaman plastikler­i çöp alanlarınd­an ve okyanuslar­dan daha etkin bir şekilde yönlendire­bilirdik.”

Araştırmac­ılar artık tekstil, 3D baskı ve köpük gibi uygulamala­r için çeşitli termal ve mekanik özellikler­e sahip PDK’ları geliştirme­yi planlarken, bitki bazlı materyalle­ri ve onları daha yeşil hale getirmek için diğer sürdürüleb­ilir kaynaklar ile birleştirm­eyi planlıyor. Kaynak : labnews

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye