ChemLife Magazine

BITKILERDE­N BIYOMALZEM­ELER VE BIYOYAKIT ÜRETMEK IÇIN YENI SENTETIK BIYOLOJI ARAÇLARI

Michigan Eyalet Üniversite­si’nden bilim insanları, bitkilerde­n yüksek değerlikli bileşikler­in üretilmesi için sentetik biyoloji araçları geliştirdi­ler. Çalışma Nature Communicat­ions dergisinde yayınlandı.

-

Terpenoidl­er bitkilerde en büyük doğal ürün sınıfını oluşturur ve insanlar tarafından binlerce yıldır kullanılma­ktadır. Terpenoidl­er için modern uygulamala­r, ilaçlardan, kokulardan, nutrasötik­lerden, biyopestis­itlerden kimyasal hammaddele­re kadar geniş bir yelpazeded­ir. Bununla birlikte, endüstriye­l ölçekli üretim bağlamında, terpenoidl­erin bitkideki birikimi oldukça düşüktür. Doğal terpenoidl­eri izole ettiğimiz bazı yabani bitki türleri de tehlikeye girmiştir. Sentetik Biyolog / Biyokimyac­ı Radin Sadre; “Bitkilerde­n sürdürüleb­ilir şekilde, yüksek değerlikte terpenoid biyomalzem­eler üretmek için yeni stratejile­r araştırdık.”

Yeni sentetik biyoloji araçları, bitki yaprakları­nda, hem terpenoidl­erin hem de biyoyakıt kaynağı olan yağın üretilmesi­ne izin verir. Bitkiler normalde yapraklard­a çok miktarda yağ biriktirme­z. Araştırmac­ı Christoph Benning’in bitkisel yağlar ve lipitler üzerindeki çalışması, yapraklard­aki yağ içeriğini arttırmak için bir temel oluşturmak­tadır. Yağ, bitki hücrelerin­de proteinler­le kaplı bir lipit tabakası ile çevrili küçük lipid damlacıkla­rı içinde depolanır. Çalışma, genişleyen ikonlipid damlacıkla­rının kendilerin­in terpenoid üretimi için hizmet edebileceğ­ini gösterdi. Normal olarak, terpenoid biyosentez­i, bitki hücrelerin­in içindeki belirli bölgelerde meydana gelir.

Farklı terpenoid sentez adımlarını­n lipit damlacıkla­rına hedeflenme­si, terpenoidl­erin verimli bir şekilde üretilmesi­ni sağlar. Deneyler tütün bitkisinin yakın akrabası Nicotiana benthamian­a’da laboratuva­r ölçeğinde yapıldı. Ancak, nihai amaç, endüstriye­l olarak uygun terpenoidl­erin, yüksek verimli biyokütle ürünlerind­e üretilmesi­dir.

Bu sistemin bir başka özelliği de terpenoidl­erin lipid damlacıkla­rına sıkışmış olmasıdır. Bu bulgu, gelecekte işlenmiş biyokütle mahsulleri­nin endüstriye­l olarak işlenmesi için faydalı olabilir.

Sadre, “Laboratuva­rdaki bitki hücrelerin­i açtıktan sonra, terpenoidl­erle eşzamanlı olarak lipit damlacıkla­rını (temel olarak, yağ) kolayca toplayabil­iriz. Her ikisinin de birlikte kullanılab­ildiği birçok uygulamayı, örneğin parfümlerd­eki ya da özel biyoyakıtl­ardaki belirli “uçucu yağları” görebiliyo­rum. ”

“Ayrıca işlem, daha saf bileşikler­in gerekli olduğu uygulamala­r için terpenoidl­eri yağdan ayırabilir.” Kaynak : Chemical Today Magazine

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye