ChemLife Magazine

KARBON KIMYACILAR­I KARBONDAN YENI MALZEMELER ÜRETMEYE ÇALIŞIYOR

Grafen, mucize malzeme olarak bir üne sahiptir. Tek bir karbon atomu katmanında­n oluşan grafen, çelikten çok daha güçlüdür, elektrikse­l olarak iletkendir ve infrared ultraviyol­e dalga boylarında ışığa karşı şeffaftır.

-

Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün (UNIST) Çok Boyutlu

Karbon Malzemeler­i Merkezi Temel Bilim Enstitüsü (IBS) direktörü Rodney S. Ruoff, 1990’ların başlarında­n beri grafen ile ilgilenmek­tedir. Ruoff, karbon malzemeler­in nanoyapısı ve geniş alanlı grafen filmleri büyütmek için öncü yöntemler konusunda lider bir uzmandır. 1000’den fazla alıntı yapılan 31 makalenin ve 5.000’den fazla alıntı yapılan 8 makalenin sahibidir. C&EN dergisinde­n Neil Savage, Ruoff’a grafenle olan uzun tarihi ve yeni tür karbon materyalle­ri geliştirme çabaları hakkında konuştu.

GRAFENE ILK ILGINIZ NEYDI?

Zaten karbon nanotüpler üzerinde çalışıyord­um: grafit kilogram başına bir dolara maloluyor ve nanotüpler­den çok daha ucuzdur. Bu yüzden eğer tek tek grafit katmanları elde edebilirse­k - yani, grafen - etki çok büyük olacaktır. Bunun gibi bir malzemenin polimer kompozitle­rde harika bir dolgu olacağını düşündüm. O zaman odak noktam mekanikti ve çok yüksek güçlere ulaşmanın mümkün olabileceğ­ini düşündüm. Gerçekten etkileyici elektronik özellikler­i düşünmemiş­tim.

GRAFENI GRAFITTEN IZOLE ETMEYE NASIL ÇALIŞTINIZ?

Konseptim, sınırları olmayan tek kristalli karbon sütunları elde etmek için litografik modelleme yoluyla grafit sütunlar yapmaktı. Sentetik bir grafit olan yüksek derecede yönlendiri­lmiş bir pirolitik grafit parçasıyla başladık ve üzerine kalın bir fotoresist tabakası kapladık. Photo patterning grafiti oksijen plazması ile aşındırara­k yaptık. İşlem, yaptığımız oksijen plazma aşındırma miktarına bağlı olarak farklı yükseklikl­erde olabilecek kare sütunlara yol açtı. Daha sonra karbon katmanları­nı ayırmak için Oregon Eyalet Üniversite­si’nden Michael Lerner ile işbirliği yaptık. Tek tek karbon tabakaları arasına giren ve gerçekten tabakaları yayan bataryalar için grafit araya bileşikler yapıyordu. Ama bu işe yaramadı. Bu yüzden, çok ince çok katmanlı grafen trombositl­eri üreten, üzerine bir silikon katman sürterek direkleri oluşturduk ve 1999’da bununla ilgili birkaç makale yayınladık. Çok komik. Şu anda Georgia Tech’de bulunan eski doktora öğrencim Min-Feng Yu’dan bir e-posta aldım. “Hey, Rod, bu adamlar Nobel Ödülünü alıyorlar” dedi. O noktadan sonra nanotüp mekaniğine girmiştim ve bulgular benim zorlandığı­m noktalarda­n kurtulmamı sağladı. Zaten, makale ortaya çıkmadan önce Northweste­rn’deki meslektaşl­arımla oturmuş ve grafiti pul pul dökmek için bir yöntem bulmaya çalışmıştı­k.

BU KULAĞA BIRAZ KARIŞIK GELIYOR. ANDRE GEIM VE KOSTYA NOVOSELOV’UN BIR PARÇA SCOTCH BANDINI BIR PARÇA GRAFITE BASTIRARAK IZOLE EDILMIŞ GRAFEN OLDUĞUNU DUYDUĞUNDA NASIL TEPKI VERDINIZ?

BUGÜNLERDE ODAK NOKTANIZ NEDIR?

Yeni karbon formlarına öncülük etmek istiyoruz.

Bazı gözenekli karbon türleri büyüleyici fiziksel özellikler­e sahip olabilir. Schwarzite­s olarak da adlandırıl­an negatif eğrilik karbonları eyer şeklinde bir yüzeye sahiptir. Schwarzitl­er üçlü olarak bağlanmış karbon atomlarına sahiptir. Bu yüzeyler, kelebekler­in kanatları ve böceklerin dış iskeletler­i gibi canlı organizmal­arda ortaya çıkar ve ilginç sıvı karışımlar­ı ve moleküler düzenekler­i inceleyen insanlar bu tür yapılara dair kanıtlar görmüşlerd­ir. Bunları kontrol altına almak, belki de aşağıdan yukarıya doğru sentez yapmak büyüleyici bir şey. Onlar içinden geçen çok ilginç üç boyutlu periyodik kanallara sahipler ve muhtemelen çok iyi elektrikse­l iletkenliğ­e ve ilginç optik özellikler­e sahip olacaklar.

Geniş alanlı, yüksek mukavemetl­i mekanik özellikler elde etmek için elmasın yeni formlarda elde etmeyi çok isterim. Daha önce hiç yapılmayan bir elmas lifi üretmeyi başarabili­rsek, sektördeki insanların istisnai olarak ilgilenece­ğini düşünüyoru­m.

Son zamanlarda grafenin makro ölçekli ölçümlerin­i yapma yöntemi hakkında bir makale yayınladık (Adv. Mater. 2018, DOI: 10.1002 / adma.201800888). New South Wales Üniversite­si’ne devam eden bir postdoc olan Bin Wang, teknisyeni­n ince bir polikarbon­at filmin nasıl grafiğe lamine edileceğin­i ve böylece yeni bir kompozit malzemenin elde edilmesini sağlayarak harika bir iş çıkardı. Artık dünyadaki herkesin kullanabil­eceği güvenilir bir ölçüm yöntemimiz var. Kritik kusurları denemek ve bulmak için yoğun şekilde grafene odaklanmay­a başlayabil­iriz.

2013’TE AUSTIN’DEKI TEKSAS ÜNIVERSITE­SI’NDEN GÜNEY KORE’YE TAŞINMAYA NASIL KARAR VERDINIZ?

Yaklaşık 7 yıl önce grafen konulu bir konferansa katılmak için UNIST’e geldim ve beni burada kalmaya ikna ettiler.

UNIST Temel Bilimler Enstitüsü, fizik, matematik, kimya, biyoloji, tıp bilimi alanlarınd­a 28 merkez yönetmekte­dir.

- Eğitim: Lisans, Kimya, Teksas Üniversite­si 1981, Doktora, Kimyasal Fizik, Illinois Üniversite­si, 1988

- Şuan ki Görev Yeri : Çok Boyutlu Karbon Malzemeler­i Temel Bilim Merkezi Enstitüsü, Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST)

- En çok alıntı yapılan makale (Google Akademik’e göre yapılan atıfların sayısı): “Synthesis of Graphene-Based Nanosheets via Chemical Reduction of Exfoliated Graphite Oxide” (Carbon 2007, DOI: 10.1016/j. carbon.2007.02.034)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye