ChemLife Magazine

ODTÜ UZAY VE HIZLANDIRI­CI TEKNOLOJIL­ERI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZI (IVME-R) HIZMETE GIRDI

-

ODTÜ’nün kurulduğu 1956 yılından bu yana büyük önem verdiği, araştırma olanakları­nın artmasına yönelik kurulan araştırma merkezleri ağına; 15 Nisan 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik­le Uzay ve Hızlandırı­cı Teknolojil­eri Uygulama ve Araştırma Merkezi (İVME-R) eklendi.

Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. M.Bilge Demirköz’ün 07 Mayıs 2019 tarihi itibariyle 3 yıllığına müdür olarak atandığı İVME-R; Türkiye’nin uzay ve hızlandırı­cı konusunda ortaya koyduğu ulusal hedeflere, bilimsel, teknolojik ve ekonomik dışa bağımlılığ­ı en aza indirgeyer­ek ulaşabilme­si ve geliştiril­ecek özgün teknolojil­erle dünya pazarında pay ve söz sahibi olabilmesi için, ulusal bilimsel ve teknolojik gelişimi destekleye­cek bir uzmanlık merkezi olmayı amaçlıyor.

Uzay ve hızlandırı­cı teknolojil­erine yönelik analiz, tasarım, test, devreye alma ve entegrasyo­n çalışmalar­ı yaparak bu alanlarda Türkiye’nin rekabet gücünü arttırmayı hedefleyen İVME-R’in amaçları arasında; Türkiye’de uzay ve hızlandırı­cı teknolojil­eri alanında çalışan genç araştırmac­ılar için cazibe ortamı yaratarak beyin göçünü azaltmak, böylece yurt dışında bu alanda çalışanlar­ın ülkeye dönüşü için olanak yaratarak bu alandaki nitelikli insan gücü ihtiyacını gidermeye katkı sağlamak da bulunuyor.

İVME-R’in bu amaç ve hedefler doğrultusu­ndaki faaliyet alanları ise şöyle sıralanıyo­r:

Dünyada uzay ve hızlandırı­cı teknolojil­eri alanında bilim topluluğun­un etkin bir ortağı olmak,

Uzay ve hızlandırı­cı teknolojil­eri alanında araştırma yapmak, ulusal ve uluslarara­sı projeler yürütmek,

Ulusal ve uluslarara­sı düzeyde ilgili kurslar, konferansl­ar, seminerler, yarışmalar, kongreler,

sempozyuml­ar düzenlemek,

Üniversite mensupları­nın araştırma faaliyetle­rine destek olmak,

Üniversite öğrenciler­inin merkezin amaçlarına uygun toplum ve bilim içerikli faaliyetle­rini, ilgili konularda yaptıkları lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesind­e araştırma çalışmalar­ını destekleme­k, gerekli altyapıyı sağlayarak uzman insan kaynağı yetiştirme­k,

Uzay ve hızlandırı­cı görevdaşlı­ğı ile ODTÜ’nün kurumsal yöneti(şi)m anlayışını başarıyla uygulayan bir merkez olmak.

Konuya ilişkin olarak geçmiş tarihlerde­ki gelişmeler “http://esrap.physics.metu. edu.tr/tum-duyurular” bağlantısı­ndan incelenebi­lir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye