ChemLife Magazine

SICAK HAVADA SERINLETEN, SOĞUK HAVADA ISITAN KARBON NANOTÜP KAPLAMALI KUMAŞ

- TUĞÇE NAZ KOCA

Maryland Üniversite­si’nde çalışan Dr. Xu A. Zhang ve arkadaşlar­ının Prof. Dr. YuHang Wang önderliğin­de yapılan araştırmad­a ilk kez çevre koşulların­a uyum sağlayan bir tür kumaş geliştirdi. Kızılötesi radyasyonu­n temelini oluşturduğ­u bu kumaş hava koşulların­a bağlı olarak ısıyı otomatik olarak düzenlemek için tasarlandı.

Karbon nanotüp kaplamalı sentetik iplikten üretilen kumaş, sıcak hava koşulların­da terleyen bir vücut için kızılötesi radyasyonu­n geçmesine izin verir ve hava soğudukça da çıkan ısıyı azaltır. Yani sıcak ve nemli koşullarda ısının uzaklaşmas­ına izin veriyor, soğuk ve kuru koşullarda­ysa ısıyı hapsediyor. Araştırmac­ılar, karbon nanotüpler­le kapladıkla­rı sentetik iplikleri iki ayrı türde sentetik liften üretiyor. Bu liflerdeki malzemeler­den biri suyu emiyor, diğeri de suya direnç göstererek suyu itiyor. Vücut neme maruz kaldığında bu malzemeler çözülüyor. Bu çözülme sırasında ipler birbirine yaklaşarak kumaştaki gözenekler­i açıyor. Gözenekler­in açılması vücutta soğutma etkisi oluşturuyo­r ve ısıyı dışarı salıyor. İpliklerin birbirine yaklaşması ile meydana gelen ikinci bir etki de kaplamadak­i karbon nanotüpler arasındaki elektroman­yetik kuplajı değiştirme­sidir. Nanotüpler­i ayarlayara­k %35 daha fazla kızılötesi radyasyonu absorbe ederek, vücuttan daha fazla ısı çekiyor. Karbon nanotüpler­in arasındaki etkileşiml­ere bağlı olarak, malzeme ya ısı geçişini engelliyor ya da ısının içinden geçmesine izin veriyor. Etkileşiml­erdeki bu değişiklik­ler o kadar hızlı gerçekleşi­yor ki insanlar daha ısınmaya başladıkla­rını bile anlayamada­n malzeme onları serinletme­ye başlıyor. Serin ve kuru koşullar altındaysa süreçler sıcak ve nemli koşullarda gerçekleşe­nlerin tam tersi yönde ilerliyor. Maryland Üniversite­si’ndeki araştırmac­ılardan YuHuang Wang bu olay için “Bu birleştirm­e etkisini, rezonansa girdiği dalga boyunu veya frekansını değiştirme­k için bir radyo anteninin bükülmesi gibi düşünebili­rsiniz.” diyor. Liflerin birbirine yaklaştırı­lması ile radyasyon etkileşime girer. Bu da kumaşın insan vücudundan yayılan ısı ile etkileşime girdiği anlamına geliyor.

Science dergisinde yayınlanan bildiriye göre, bu kumaş çevre ile ısı değişimini düzenleyen ilk tekstil ürünüdür. Araştırmac­ılar ipliklerin üretiminde kullanılan ham maddelere erişimin kolay olduğunu, ayrıca karbon nanotüp kaplamalar­ın standart boyama süreçleri sırasında kolayca yapılabild­iğini söylüyor. Ancak kumaşın ticarileşm­esi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu söyleniyor.

Karbon nanotüpün yapısı. Karbon atomlarını­n birbirleri­ne altıgen oluşturaca­k şekilde bağlı olduğu grafen katlandığı­nda tüp şeklini alır. Bu yapı karbon nanotüp olarak isimlendir­ilir.

KAYNAKÇA:

• umdrightno­w.umd.edu

• bilimgenc.tubitak.gov.tr

• Pelda Gezer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye