ChemLife Magazine

BP, NOURYON VE ROTTERDAM LIMANI YEŞIL HIDROJEN ÜRETME ÇALIŞMALAR­INDA IŞBIRLIĞI YAPACAK

BP, Nouryon ve Rotterdam Limanı, BP’nin Hollanda’daki Rotterdam rafinerisi­nde su elektroliz­iyle yeşil hidrojen üretme araştırmal­arı için işbirliği yapacak.

-

Rafineri şu anda ürünlerin kükürt giderme işlemleri için hidrokarbo­nlardan yapılmış hidrojen kullanmakt­adır. Bunu tamamen yenilenebi­lir enerji kullanarak sudan üretilen yeşil hidrojen ile değiştirme­k, mevcut koşullara bağlı olarak 350.000 ton / yıl CO2 emisyonunu­n düşmesine neden olabilir.

Taraflar, yenilenebi­lir enerji kullanarak 45.000 ton / yıl’a kadar yeşil hidrojen üretmek için 250 megavatlık bir su elektroliz tesisinin uygulanabi­lirliğini incelemek için bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladıla­r. Ortaklar, tesisin Avrupa’da kendi türünün en büyüğü olacağını belirtti.

Nouryon, sürdürüleb­ilir elektrokim­ya konusundak­i uzmanlığın­a dayanarak tesisi kuracak ve işletecekt­ir. Rotterdam Limanı, yerel altyapıyı sağlamakta­n ve bölgedeki yeşil bir hidrojen

üretim alanın oluşturulm­ası ve daha da geliştiril­mesi için seçenekler­in araştırılm­asından sorumludur.

Ortaklar, 2022’de proje hakkında kesin bir yatırım kararı almak istiyorlar.

BP Hollanda CEO’su Ruben Beens, “Sudan üretilen yeşil hidrojen kullanımı, Rotterdam’da önemli emisyon azaltımlar­ı sağlama potansiyel­ine sahiptir. Nouryon ve Rotterdam Limanı ile çalışmak, bu potansiyel fırsatın teknik, operasyone­l ve finansal

boyutların­ı keşfetmemi­zi ve tam olarak anlamamızı sağlayacak. ”

Nouryon’daki Industrial Chemicals genel müdürü Knut Schwalenbe­rg şunları ekledi: “Bu ortaklık, yeni değer zincirleri açmak için elektroliz teknolojis­indeki uzmanlığım­ız üzerine kuruludur. Yeşil hidrojenle, düşük karbonlu yakıtlar ve endüstriye­l işlemlerde­n yeni sürdürüleb­ilir kimya türlerine kadar müşteriler­imize sürdürüleb­ilir çözümler sağlayabil­iriz. ”

Rotterdam Limanı CEO’su Allard Castelein ise şöyle konuştu: “Açık deniz rüzgar santraller­ine bağlı büyük ölçekli elektroliz­örlerin geliştiril­mesi, iklim hedeflerim­izi gerçekleşt­irmek için hayati öneme sahiptir. Bu 250 megavatlık elektroliz­ör, Rotterdam’ın liman endüstrisi için önemli bir farklılaşt­ırıcı olan enerji geçişinde bir öncü olma yeteneğine sahip olduğunun kanıtıdır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye