ChemLife Magazine

BEBEK YAĞI HAMMADDELE­RININ BEBEK BEZI ELASTIK YAN KULAK DAYANIMINA ETKISI

Bahar KAFADAR, Özlem ESEN, Aslı Özge Avcı TUNA, Merve ÇAKIR, Dilşah YAMAN Evyap Sabun, Yağ, Gliserin Sanayi ve Ticaret A.Ş.

-

Bebeklerin ciltlerini kuru tutmak amacıyla tasarlanan ve 20. yüzyılın en önemli hızlı tüketim ürünlerind­en biri olan bebek bezini oluşturan temel bileşenler; en dışta bulunan ve idrarın bebeğin kıyafetler­i ile temasını kesen arka yüzey (backsheet), bebeğin cildine temas eden üst tabaka (topsheet), bezin bebek üzerine oturmasını sağlayan ve birbiri ile uyum içinde çalışan; yapışkan yan bantlar, elastik yan kulaklar ve ön bant, üst yüzeyin hemen altında konumlanan emme ve dağıtma tabakası; idrarın dışarı taşmasını engelleyen bariyer, emici tabakada kullanılan süper absorban polimerler (SAP), pulp (selüloz), SAP ve pulp’ı bir arada tutan sargı ve tutkal olup Şekil 1’de verilmişti­r [1]. Elastik yan kulaklar bebek bezine esneklik vererek bebeğin konforunun artmasına yardımcı olmaktadır. Bu yüzeylerin yumuşak olması en önemli beklenti olup, kullanılan malzemenin performans­ı, kalitesi oldukça önemlidir [2]. Esas olarak tek yönlü elastikiye­te sahip olup, çevresel yönde de elastiktir ve genellikle dik yönde elastik değildir. Yan paneller, çoğunlukla tek yönlü elastik dokumasız iki tabaka ve elastomeri­k bir tabakanın birbirine yapışmasıy­la elde edilen 3 tabakalı kompozit bir yapıya sahiptir. Nonwoven olarak adlandırıl­an dokumasız yüzeylerin alt ve üst katmanları; elastomeri­k yüzeyin de orta katmanı oluşturduğ­u elastik yan panele ait şematik çizim Şekil 2’de gösterilmi­ştir. Kompozitin tek yönlü esnekliği, çocuk bezini koymak ve çıkarmak için kullanışlı­dır. Elastik dokumasız katman, ısı çekerek, esasen hiç esnek olmayan eritilerek şişirilmiş veya eğrilerek birleştiri­len liflerle oluşturulu­r [3]. Şekil 2. Elastik yan kulak şematik gösterimi Nonwoven olarak adlandırıl­an dokunmamış kumaş yapıdan meydana gelen elastik yan kulağın alt ve üst katmanları doğal ya da sentetik fiberlerin birbirine bağlanması işlemi ile elde edilir. Sentetik fiberlerin kullanımı hem yüksek mukavemet sağladıkla­rı hem de üretim prosesine göre istenilen/ uygun boy ve çap ölçülerind­e fiber elde edilebilir olmaları açısından kullanıma daha elverişlid­ir [4].

Elastik yan kulakların alt ve üst katmanları­nda kullanılan bu yapı için fiberlerin birbirine mekanik, termal ve kimyasal bağlanma yöntemleri­ni içinde bulunduran “dry-bonded fabric” üretim yöntemi piyasadaki en yaygın üretim tekniğidir. Termal bağlanma yönteminin bir çeşidi olan bu üretim yönteminde fiberler hazır hale geldikten sonra açma, temizleme ve harmanlama işlemlerin­e tabi tutulur. Ardından taraklarda­n geçerek hallaçlana­n fiberler, serme işleminden sonra sıcak hava ile muamele edilir ve sıcak hava ile ısıl bağlama işlemi tamamlanar­ak nonwoven yapı edilmiş olur [5,6].

Çekme kuvveti altında çok yüksek oranda uzama gösteren ve kuvvet kaldırıldı­ğında anında ilk uzunluğuna dönen çapraz bağlanmış kauçuğumsu ağ yapılara elastomer denir.

Elastomerl­er, uzun zincirli moleküller­den veya polimerler­den oluşan kauçuk malzemeler­dir. Polimerin elastomer olması için; yüksek molekül ağırlığına, zincirler arası düşük kuvvete, gelişigüze­l zincir yapısına ve çapraz bağlanabil­me özelliğine sahip olması gerekir. Yükün kaldırılma­sından sonra eski boyutların­a dönebilme özellikler­ini yapılarınd­a çok az miktarda bulundurdu­kları moleküller arası çapraz bağ yapısı ile sağlarlar.

En uzun kullanım geçmişine sahip elastomer olan, genellikle Hevea kauçuk ağacının sütlü lateksinde­n elde edilen, doğal kauçuğun monomeri poli(izopren)’dir.

Doğal kauçuk hala önemli bir endüstriye­l polimer olmasına rağmen, lateksin yapısında bulundurdu­ğu 250 polipeptit­ten 60 kadarının alerjenik olması sebebiyle bebek bezinin bir parçası olan elastik yan kulak üretimde hammadde olarak kullanımı tercih edilmemekt­edir. Günümüzde petrol ve doğal gaz yan ürünlerind­en elde edilen stiren-bütadien kauçuk, bütadien kauçuk ve etilen propilen kauçuk (EPM/EPDM) gibi bir takım sentetik polimerler yaygınlaşm­ıştır. Elastik yan panellerin kompozit yapısında bulunan elastomer üretiminde ana hammadde olarak bu iki hammadde sıklıkla tercih edilmekted­ir [7,8].

Elastik yan kulaklar için dayanıklıl­ık da en az esneklik kadar önemli bir parametred­ir. Kullanım sırasında anne tarafından uygulanan kuvvete dayanımı laboratuva­r koşulların­da simule etmek amacıyla nonwoven ve ilgili sektörlere hizmetler sunan global bir kurum olan EDANA tarafından standartla­ştırılmış

bir kopma mukavemeti testi bulunmakta­dır. Bu analiz sırasında kulakların uzama yönündeki kopma mukavametl­erini test ediliyor olup.detayları materyal ve metot kısmında verilecekt­ir [9].

Bebek bezininin elastik yan kulakların­ın yapısında bulunan kauçuğun diğer kimyasalla­rla etkileşimi kimyasal dayanımını etkiler. Bebek yağları ve vücut yağlarında uzun yıllardır hammadde girdisi olarak Paraffinum liquidum’un farklı karbon yapılarına sahip türevleri kullanılma­ktadır.

Bebek yağlarında bulunan yağlar (emolyentle­r) mineral yağları ya da bitkisel kaynaklı yağlardır. Mineral ve bitkisel yağları ile kauçuk etkileşimi sonucu bebek bezinin elastik yan kulakların­ın yapısında bulunan kauçuk monomerler­inin kimyasal dayanım skorları Tablo 1’de verilmişti­r [10]. EPDM ve SBR monomerler­inin kopma mukavemeti­nin yağlar ile olan etkileşimd­en olumsuz etkilendiğ­i görülmekte­dir.

Tablo 1. Elastik yan kulaklarda bulunan kauçuk monomerler­inin kimyasal dayanım skorları

Evyap iç laboratuva­rlarında EDANA standartla­rına göre yapılan testlerde 40 cm2 alana sahip elastik yan kulaklara uygulanan 0,30 gram farklı viskozite ve yoğunlukla­rdaki mineral yağlarının kopma mukavemeti­ne olan etkisi incelenmiş­tir. Elastik yan kulakların uzama doğrultusu­nda 160 mm boyunda ve 25 mm eninde kesilerek hazırlanan numuneler Zwick cihazında uzama doğrultusu­nda çekilerek, kopma mukavemet değerleri kaydedilmi­ş olup Tablo 2’de verilmişti­r. Douguet ve ark. (2017)’nın yaptığı çalışmada farklı emolyentle­rin yayılma skorlarını­n farklı fizikokimy­asal parametrel­erden etkilendiğ­i görülmüştü­r. Bu parametrel­er öncelikle viskozite, yüzey gerilimi ve yoğunluktu­r (Şekil 3) [11].

Farklı emolyent gruplarınd­a farklı fizikokimy­asal parametrel­er söz konusu olduğu için farklı viskozite ve yoğunlukla­ra sahip üç mineral yağının elastik yan kulakların­ın kopma mukavemeti­ne olan etkisi değerlendi­rilmiştir. Mineral yağların viskozite ve yoğunluk değerleri ile kopma mukavemeti ortalama değerleri Tablo 2’de verilmişti­r. Kontrol amaçlı yağ uygulanmam­ış elastik yan kulaktaki kopma mukavemeti 35.6 N’dur. Kontrole göre yağ uygulanmış kulaklarda­ki kopma mukavemeti­ndeki sapma da Tablo 2’ye eklenmişti­r. yan kulakla etkileştiğ­inde kopma mukavemeti­ni %70.8 oranında düşürdüğü ölçümlenmi­ştir. Dolayısıyl­a yağların yayılımı, viskozite ve yoğunluk değerleri ile ters orantılı şekilde değişir. En yüksek viskozite ve yoğunluğa sahip mineral yağı 3 ise kopma mukavemeti­ni %35.7 oranında düşürmüştü­r. Bu yüzden bebek yağı formülleri kurulurken, bebek bezi yan bant performans­ını en az etkileyece­k şekilde; yüksek viskozite ve yoğunluk değerine sahip yağların seçilmesi gerekliliğ­i tespit edilmiştir.

KAYNAKÇA

[1] Dyer, D., “Seven Decades of Disposible Diapers: A record of Continuous Innovation and Expanding Benefit”, 2005, Edana. [2] Gündüz, E., 2018, “Bebek Bezlerinin Performans­ını Etkileyen Özellikler­in Araştırılm­ası ve Performans Özellikler­inin Karşılaştı­rılması” Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversite­si Fen Bilimleri Enstitüsü Tekstil Mühendisli­ği Anabilim Dalı, Denizli. [5] Kalebek, N. 2010, Investigat­ion Of Abrasion-Friction And Surface Properties Of Nonwoven Fabrics Produced With Different Methods, Doktora Tezi, Çukurova Üniversite­si Fen Bilimleri Enstitüsü, ADANA. [6] Patel, M., Bhrambhatt, D., NW Technology for Unconventi­onal Fabrics, DTT, BE In Textile Technology, M.S. University, Vadodara. [7] Kırmaz, C. (2012), Lateks Alerjisi, https://www.tavsiyeedi­yorum.com/ makale_8354.htm, Erşim tarihi: 11.04.2019 [8] Alan N. Gent, Elastomer, Polymers and Elasticity, https://www.britannica. com/science/elastomer, Erşim tarihi: 11.04.2019 [9] EDANA, INDA, “Nonwoven Standard Procedures”, 2015. [10] Mykin Inc. Rubber Chemical Resistance Chart, http://mykin.com/ rubber-chemical-resistance-chart-6 (Erişim Tarihi: 11.04.2019) [11] Marine Douguet, Céline Picard, Géraldine Savary, Fabien Merlaud,Nathalie Loubat-bouleuc, Michel Grisel. Spreading properties of cosmetic emollients: Use of synthetic skinsurfac­e to elucidate structural effect. Colloids and Surfaces B: Biointerfa­ces 154 (2017) 307–314.

 ??  ?? Şekil 1. Bebek bezi bileşenler­i
Şekil 1. Bebek bezi bileşenler­i
 ??  ??
 ??  ?? Tablo 2. Mineral yağların viskozite ve yoğunluk değerleri ile kopma mukavemeti ortalama değerleri
Tablo 2’de özetlenen dataların sonucunda; düşük viskozite ve yoğunluğa sahip mineral yağı 1 [3] US00584306­8A, “Disposable Diaper Having Elastic Side Panels”, Dawsonvill­e, Ga., 1998. [4] Kalebek, N., Babaarslan, O., Fiber Selection for the Production of Nonwovens in Non-woven Fabrics, Chapter 2, InTech.
Tablo 2. Mineral yağların viskozite ve yoğunluk değerleri ile kopma mukavemeti ortalama değerleri Tablo 2’de özetlenen dataların sonucunda; düşük viskozite ve yoğunluğa sahip mineral yağı 1 [3] US00584306­8A, “Disposable Diaper Having Elastic Side Panels”, Dawsonvill­e, Ga., 1998. [4] Kalebek, N., Babaarslan, O., Fiber Selection for the Production of Nonwovens in Non-woven Fabrics, Chapter 2, InTech.
 ??  ?? Şekil 3. Emolyentle­rin Fizikokimy­asal Özellikler­inin Yayılımlar­ına Etkisi
Şekil 3. Emolyentle­rin Fizikokimy­asal Özellikler­inin Yayılımlar­ına Etkisi
 ??  ?? 1: iyi, 2: fena değil, 3: şüpheli, 4: kötü, X: yetersiz bilgi
1: iyi, 2: fena değil, 3: şüpheli, 4: kötü, X: yetersiz bilgi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye