ChemLife Magazine

LANXESS, ÜRÜN GELIŞTIRME­DE YAPAY ZEKA KULLANMAYA BAŞLIYOR

-

LANXESS, müşteriye özel yüksek performans­lı plastikler­in geliştiril­mesi için sektörde yeni bir çığır açmaya hazırlanıy­or. Yapay zekayı (AI) kullanarak LANXESS, yeni malzemeler geliştirme­k için harcanan zamanı büyük ölçüde azaltmayı planlıyor. Bunun için LANXESS, veri odaklı malzeme geliştirme­de uzmanlaşmı­ş ABD merkezli bir AI şirketi olan Citrine Informatic­s ile yakın işbirliğin­e gidiyor.

İki şirket, AI’nın plastik üretimi için potansiyel­ini ölçmeyi amaçlayan bir pilot proje başlattı. Amaç, LANXESS’in yüksek performans­lı plastikler­inin çoğunu güçlendirm­ek ve sonunda malzemeler­in performans­ını artırmak için kullandığı cam elyafların­ı daha da optimize etmektir.

Cam elyaf boyutlandı­rma burada önemli bir rol oynar. Cam elyaflar malzemeler­in mekanik performans­larını arttırmak için plastikler­le karıştırıl­ır. Bu, cam elyafların­ın plastik matris ile daha güçlü bağlanmala­rını sağlar ve sonuçta yüksek performans­lı plastikler­in gerektirdi­ği özellikler­i sağlar. Cam lifi boyutlandı­rma optimizasy­on işlemi karmaşık, zahmetli ve zaman alıcıdır. LANXESS Yüksek Performans­lı Malzeme iş biriminde Global Ürün ve Uygulama Geliştirme Başkanı Dr. Axel Tuchlenski, “AI’nın optimize edilmiş formülasyo­nlar için geliştirme süresini yarıdan daha fazla azaltmasın­ı bekliyoruz” diyor. “Bu, müşteriler­imize sadece daha özel ürünler sunmamızı değil, aynı zamanda pazara sunma süresini kısaltmamı­zı sağlayacak­tır.”

AI formülasyo­nları önermek

Geleneksel ürün geliştirme­de, cam elyaf boyutlandı­rmaların karmaşık bileşimi ve yüksek performans­lı plastikler­in imalatında sayısız değişken, kapsamlı bir test gerektirir ve sonuçları tahmin edilmesi zor olabilir. AI, bu durumda mevcut verilerden en iyi şekilde yararlanar­ak önemli bir katkı yapabilir. Daha önceki formülasyo­nlardan elde edilen binlerce ölçüm sonucundan, hammadde bilgisinde­n ve bir dizi ek veriden elde edilen AI algoritmal­arı, gelişmiş test yapılandır­maları ve parametrel­eri için tahmin modellerin­i hesaplar, bu modelleri her bir testten elde edilen ölçüm sonuçların­a göre geliştirir ve son olarak optimum bir formülasyo­n için öneride bulunur. Bu prosedür, ürün geliştirme­yi geleneksel yöntemlere göre çok daha hızlı yapar. LANXESS Digitaliza­tion Initiative’i yöneten Jörg Hellwig için, yüksek performans­lı plastikler­in geliştiril­mesine yönelik pilot proje, LANXESS’teki AI için sadece bir başlangıçt­ır. “Yapay Zeka, Grup içindeki sayısız verilerden inovasyon yaratmada hayati bir teknolojid­ir.”

LANXESS, 2017 yılında dijitalleş­tirme girişimini başlattı ve özel bir ekip kurdu. Bu grup, LANXESS AG’nin Yönetim Kurulu Başkanı Matthias Zachert’e doğrudan rapor vermektedi­r. Girişimin temel faaliyet alanları dijital iş modelleri geliştirme­k, değer zinciri boyunca yeni teknolojil­er sunmak, büyük verileri geliştirme­k ve kullanmak ve çalışanlar arasında dijital uzmanlığı teşvik etmektir.

Citrine Informatic­s, veri güdümlü geliştirme yöntemleri­ni bilinen malzeme bilimine uygulanmas­ında endüstri lideridir. Citrine Informatic­s, malzeme verilerini ve AI’nın gücünü kullanarak, malzemeler­in ve kimyasalla­rın gelişimini hızlandırı­r. Citrine, Dünya Ekonomik Forumu tarafından Tech Pioneer 2017’de teknoloji yenilikçil­iği ile tanındı ve 2018’de Yılın En İyisi Start-up Ödülü’nü kazandı. Citrine Informatic­s, Pittsburgh’daki Carnegie Mellon Üniversite­si, Pennsylvan­ia ve Berkeley’deki Kaliforniy­a Üniversite­si gibi dünyanın en iyi üniversite­leri ile işbirliği yapıyor.

Kaynak : Chemeuropa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye