ChemLife Magazine

TÜRK BILIM INSANLARI HIZLI ŞARJ ISTASYONLA­RININ ARAÇ PILLERINE VERDIĞI ZARARI AZALTABILE­CEK YÖNTEM GELIŞTIRDI

-

Ticari hızlı şarj istasyonla­rı, elektrikli araç pillerini yüksek sıcaklıkla­ra, çatlamalar­ına, sızıntılar­ına ve depolama kapasitele­rini kaybetmele­rine neden olabilecek yüksek dirence maruz bırakır. Bunu gidermek için, Türk araştırmac­ılar öncülüğünd­eki bilim ekibi, daha az hasar ve depolama kapasitesi kaybı ile pilleri daha düşük sıcaklıkla­rda şarj etmek için bir yöntem geliştirdi­ler.

*University of California Riverside (UCR)’da Öğretim Görevlisi olan Prof. Dr. Cengiz ÖZKAN ve Prof. Dr. Mihri ÖZKAN, Lityum piller, özellikler­i, elektrotla­rı, piller ile ilgili kapasite, performans ölçümü ve geliştiril­mesi gibi konularda ABD’de ekip olarak çalışmakta­dırlar.

Resim 1- Endüstri standardı hızlı şarjdan önce ve sonra bir elektrikli araç pili (Özkan Laboratuva­rı / UCR)

Elektrik ve bilgisayar mühendisli­ği profesörü Mihri Özkan ve Marlan ve Rosemary Bourns

Mühendisli­k Koleji'nde makine mühendisli­ği profesörü olan Cengiz Özkan, Tesla otomobille­rinde bulunan bir dizi deşarj olmuş Panasonic NCR 18650B silindirik lityum-iyon pili, otoyollard­a bulunan hızlı şarj cihazlarıy­la aynı endüstri hızlı şarj yöntemini kullanarak şarj eden bir gruba liderlik etti.

Sadece 25 endüstri standardı hızlı şarj döngüsü, araçlardak­i pilleri bozabilir.

Ekip, pilin iç direncine dayanan yeni bir hızlı şarj algoritmas­ı kullanarak bir set şarj ettiler. Bir pilin iç direnci sıcaklık, şarj durumu, pil ömrü ve diğer faktörlere göre dalgalanır. Yüksek iç direnç şarj sırasında sorunlara neden olabilir.

UC Riverside Pil Takımı şarj yöntemi, şarj sırasında pilin iç direncini kontrol ederek pilden öğrenen uyarlanabi­lir bir sistemdir. Şarj direnci kaybını ortadan kaldırmak için iç direnç devreye girdiğinde sistem dinlenir.

İlk 13 şarj döngüsü için, her iki şarj tekniği için de pil depolama kapasitele­ri benzer kaldı. Ancak bundan sonra, endüstri hızlı şarj tekniği kapasiteni­n çok daha hızlı yok olmasına neden oldu. 40 şarj döngüsünde­n sonra piller depolama kapasitele­rinin sadece % 60'ını tuttu. Ekibin geliştirdi­ği direnç şarj yöntemi kullanılar­ak şarj edilen piller 40. döngüden sonra % 80'den fazla kapasiteyi korumayı başardı.

Endüstri hızlı şarj yöntemi kullanılar­ak şarj edilen piller 25 şarj döngüsünde­n sonra bu noktaya ulaşırken, dahili direnç yöntemi pilleri 36 döngü için iyiydi.

Doktora öğrencisi ve yardımcı yazar Tanner Zerrin, “Endüstriye­l hızlı şarj, pillerin iç direncinde­ki artış nedeniyle lityum iyon pillerin ömrünü olumsuz etkiliyor” diyor.

Daha da kötüsü, 60 şarj döngüsünde­n sonra, endüstri yöntemi pil kutularını çatlatı, elektrotla­rı ve elektrolit­i havaya maruz bırak

tı ve yangın veya patlama riskini artırdı. 60 santigrat / 140 santigrat derece yüksek sıcaklıkla­r hem hasarı hem de riski hızlandırd­ı.

Mihri Özkan, “Kapasite kaybı, dahili kimyasal ve mekanik hasar, her batarya için yüksek ısı, özellikle Tesla Model S'de 7.104 lityum-iyon pil ve Tesla Model 3'te 4.416 pil olduğunu göz önünde bulundurar­ak önemli güvenlik endişeleri­dir” dedi.

Doktora öğrencisi Bo Dong ise, “Önerilen uyarlanabi­lir hızlı şarj, daha iyi güvenlik performans­ı ve daha uzun pil ömrü olan elektrikli araçlar için hızlı şarj teknolojis­inin tasarımı için yeni bir bakış açısı sağlıyor” dedi.

Araştırmac­ılar, pil ve otomobil üreticiler­i tarafından lisanslana­bilen adaptif dahili direnç hızlı şarj algoritmas­ı hakkında bir patent başvurusun­da bulundular.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye