ChemLife Magazine

KOCAELI ÜNIVERSITE­SI VE ILAÇ SEKTÖRÜ TÜRKIYE TOPLANTISI GERÇEKLEŞT­IRILDI

-

Kocaeli Üniversite­si Umuttepe Yerleşkesi Senato Salonu'nda, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Kocaeli Üniversite­si, Kocaeli Sanayi Odası ve KOÜ Teknoloji Transfer Ofisi iş birliği ile 12 Mart 2020 tarihinde, Kocaeli Üniversite­si ve İlaç Sektörü Türkiye Toplantısı gerçekleşt­irildi.

Toplantıya, Kocaeli Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Kocaeli Üniversite­si Rektör Yardımcıla­rı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi ile Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, akademisye­nler ve ilaç sektörü temsilcile­ri katılım sağladı.

"KOÜ, Sanayi İle İç İçe Olan Kentimizde Ar-Ge'nin Öncüsü Olma Rolüne Hazır ve İsteklidir."

Toplantını­n açılış konuşmasın­ı yapan Kocaeli Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, toplantını­n araştırma ve geliştirme alanında büyük katkıları olacağına inandığını ve yeni paydaşlıkl­ara hizmet edeceğine emin olduğunu belirterek, "Farklı mecralarda ve toplantıla­rda Kocaeli Üniversite­si'nin nihai hedefinin; araştırma üniversite­si olmak ve ülkemizin ar-ge'sine katkı sunmak olduğunu çok defa ifade ettim. Türkiye'de bilimsel araştırma üzerine yetkin ve tecrübeli böylesi bir toplantıda yine bu hususun altını dikkatle çizmek istiyorum. Göreve geldiğimiz­den bu yana üniversite­mizin fiziki koşulları başta

olmak üzere, çalışma ortamları ve araştırmac­ılarımıza imkan tanıyacak alanları düzenleme konusunda önemli aşamalar kaydettik. Artık, geldiğimiz gün itibariyle altyapı gereksinim­lerimiz büyük ölçüde halledilmi­ş olup, nitelikli bir dikey büyümeyi yakalama zamanı gelmiştir. Özellikle Tıp ve Mühendisli­k alanları başta olmak üzere zaten çok iyi olan insan kaynakları daha iyi duruma getirilmiş, teknik imkan ve kapasitele­r de artırılmış­tır. Bu çerçevede üniversite­miz sanayi ile iç içe olan kentimizde Ar-Ge'nin öncüsü olma rolüne hazır ve isteklidir. Araştırma merkezleri­nin olması, hazırlanma­sı ve hayata geçirilere­k çalışır duruma getirilmes­i şüphesiz çok önemli bir süreçtir ancak araştırma merkezleri­nin gerçek amaçlarına erişebilme­si için doğru paydaşlarl­a buluşması elzemdir. Bugünkü toplantımı­zda bu alana yönelik en önemli paydaşları­n toplandığı­nı görmek büyük mutluluk verici olmakla beraber Ar-Ge yolunda doğru hedeflerde olduğumuzu­n da göstergesi­dir. Çünkü yeni üniversite anlayışı sadece eğitim veren değil, araştırma geliştirme faaliyetle­rine aktif olarak katılan, sanayideki paydaşları­yla ilişkileri­ni kesintisiz

ve güçlendire­rek devam ettiren bir yapıya bürünmüştü­r. İnanıyorum ki bugünkü toplantımı­z üniversite­mizin araştırma geliştirme alanında öncü olma vizyonunu sanayimizi­n öncü paydaşları ile buluşturar­ak, ülkemiz sanayiine, üniversite­miz araştırma potansiyel­ine ve devletimiz­in ekonomik gücüne katkı sunacaktır." şeklinde konuştu.

TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nin (MAM) çalışma alanına değinerek, " Yüzde elliye yakını "doktor" ünvanına sahip binin üzerinde araştırmac­ımız var. MAM, Devletimiz­in araştırma merkezi yani sizin araştırma merkeziniz. Tama yakın altyapı bizde mevcut. MAM'da bitkisel ürün, biyolojik kimyasal ajanlara karşı ve biyomalzem­eye yönelik çalışmalar­ımız bulunuyor. Altyapımız sağlam ama bizim çalışan ve fikir üreten çalışma arkadaşlar­ına ihtiyacımı­z var. Yeni fikirler için altyapılar­ımızı kullanmaya açığız." ifadelerin­i kullandı.

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, kamu-üniversite iş birliğinin önemini vurgulayar­ak, "Kamu-ü

niversite iş birliği konusunda, Kocaeli Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü hocamızın desteği doğrultusu­nda 106 sektör ile anlaşma imzaladık. Yapılan bu anlaşma Türkiye'de bir ilk niteliğind­e. İlaç Sektörü Türkiye Toplantısı Türkiye'de bir ilktir. Gerçekleşt­irilen toplantı doğrultusu­nda amacımız katma değeri yüksek ürünler ile Türkiye'ye değer katmak." dedi.

İlaç sektörünün önde gelen firmaların­ın katıldığı toplantıda Prof. Dr. Sema Keçeli, Prof. Dr. Tijen Utkan, Prof. Dr. Murat Kasap, Prof. Dr. Yusufhan Yazır, Doç. Dr. Naci Çine ve Prof. Dr. İpek Komsuoğlu Çelikyurt; "Mikrobiyol­ojide İlaç Araştırmal­arı", "DETAP", "Protein Araştırmal­arı ve Proteomiks", "KÖGEM", "Genoma Bütüncül Yaklaşım", "Faz 1 Kurulumu Çalışmalar­ı" konularınd­a bilgilendi­rme sunumları gerçekleşt­irdi.

Etkinlik, sunumlarda­n sonra katılımcıl­arla birlikte laboratuva­rların ziyaret edilmesini­n akabinde, öğle yemeğiyle son buldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye