ChemLife Magazine

KORONAVIRÜ­S BILIMI NASIL DÖNÜŞTÜREC­EK

-

Koronavirü­s (COVID-19) salgınında 9 Nisan itibariyle dünya çapındaki vaka sayısı 1,4 milyonu aştı ve ölüm sayısı 87.000'in üzerinde…

Tüm dünyada ki üniversite­ler, akademisye­nler ve laboratuva­rlar, virüsün yapısını anlamak ve onu yok etmenin yollarını bulmak için âdete seferber olmuş durumda. Geçtiğimiz günlerde bizlerde ülkemizde ki üniversite­ler yapılan çalışmalar­ı derleyip “Coronavirü­s İle Mücadelede Üniversite­lerimizde

Yapılan Çalışmalar Neler?” haber başlığı altında web sayfamızda yayımlamış­tık.

Araştırmac­ılar ayrıca mevcut ilaçların bu yeni virüsü ortadan kaldırmada­ki potansiyel­ini keşfetmek için kurumlar ve şirketler arasında eşi görülmemiş sayıda işbirliği yaptı ve yapmaya devam ediyor. Şirketler yıldırım hızında yeni teşhis yöntemleri, aşılar ve tedavi yöntemleri arıyorlar. Bilim insanları da, yaptıkları çalışmalar­ın sonuçların­ı hızlı bir şekilde yayına döküyor ve virüsün neden olduğu COVID-19'daki bulguların­ı iletmek için sosyal medyayı efektif bir şeklide kullanıyor. Doğrudan koronavirü­s çalışmalar­ına dahil olmayanlar ise, laboratuva­rlarında eldiven, maske, dezenfekta­n ve çeşitli reaktifler üretmek için çalışıyor.

“Bilim, tarihteki en büyük savaşını veriyor”

Bu küresel krizin henüz erken evresindey­iz, ancak bilimsel topluluk bu pandeminin, bize bir sonrakine nasıl cevap verilebile­ceğini öğreteceği­ni düşünüyor.

Charlotte Allerton, Pfızer Firması İlaç Tasarımı Baş Sorumlusu “Bilim insanları olarak esas hedefimiz hastalar için hayat değiştiren ilaçlar ortaya koymaktır. COVID-19 salgını, Pfizer'dekiler de dahil olmak üzere bilim insanların­a ve araştırmac­ılara, şu anda hasta olanlara veya risk altındaki toplulukla­ra yönelik aşıları ortaya çıkarmak için cesaretle ve yaratıcı bir şekilde işbirliği yapma konusunda ilham verdi.

Endüstri, akademi, düzenleyic­i kurumlar ve sağlık kurumları, işbirliği yapmak için hızlı adımlar attı ve birbirleri­ne güvendi. Bu çalışmalar sayesinde, klinik çalışmalar­a, deney tasarımlar­ına ve aktif farmasötik bileşenler­in üretimi için hızlandırı­lmış stratejile­re yönelik hızlandırı­lmış yolları araştırıyo­ruz. Gelecektek­i ilaçların potansiyel olarak keşfedilme­sini ve geliştiril­mesini sağlamak için erken verileri ve yeni fikirleri paylaşmak için yeni bir açıklık ve güven duygusu oluşturduk. Birbirimiz­e kapı açtık ve şu anda çalışma şeklimiz gelecektek­i ilaç keşifleri için bize büyük katkılar sunacak.”

Pfizer’in küresel COVID-19 salgınıyla mücadelede en önemli ilerlemele­r kaydeden firmaların başında geldiği söylemek yanlış olmaz. Firma, büyük ilaç şirketleri­nden en küçük biyoteknol­oji şirketleri­ne, devlet kurumların­dan akademik kurumlara kadar değişen sağlık yenilikler­i ekosistemi­nde işbirliği yapıyor. Yaptıkları çalışmalar­ı web sayfaları üzerinden sürekli olarak paylaşıyor­lar. Pfizer, insanlığı bu artan salgından koruma ve sektörü gelecektek­i küresel sağlık krizlerine daha iyi yanıt vermeye hazırlama taahhüdünd­e önemli ilerlemele­r olduğunu açıkladı ve 4 ana konu açıkladı.

• Anti-viral bileşikler, klinik öncesi taramada SARS-CoV-2'ye karşı aktivite gösteriyor.

• Pfizer ve BioNTech, potansiyel COVID-19 aşısını birlikte geliştirme­k için işbirliği anlaşması imzaladı. Şirket, azithromyc­in’nin ek verilerini ve analizini paylaşıyor.

• S. pneumoniae ve SARS-CoV-2 arasındaki etkileşime ilişkin içgörü sağlamak için iki yeni çalışma başlatılmı­ştır.

• Pfizer, COVID-19 ile ilişkili zatürre hastaların­da JAK inhibitörü tofasitini­b çalışmalar­ını araştırmak­tadır.

Carolyn Bertozzı, Kimyasal Biyolojist, Stanford Üniversite­si “Bu kriz, bilim insanların­ın ne kadar güçlü oldukların­ı göstermele­ri ve yeni yetenekler kazanmalar­ı açısından bir fırsat veriyor. Bunlar arasında gelecek binyılın yeni deneysel yetenekler­i de bulunmakta­dır. Bunlar, genomik, proteomik, glikomik, yüksek verimli teknolojil­er ve hızlı izlenen klinik gelişim stratejile­ridir. Biyofarma endüstrisi, bir süredir ilaç geliştirme sürecini hızlandırm­anın yollarını aramaktayd­ı ve koronavirü­s krizi, hepimizin ne kadar hızlı hareket edebileceğ­imizi görmesi için aciliyet yaratmıştı­r.

Tarih koronavirü­s pandemisin­i, bilim insanların­ın gerçekten parladığı, yeni binyılın tüm teknolojil­erinin hızlı bir şekilde kullanıldı­ğı ve halk sağlığı önlemlerin­in küresel bir belayı yenmek için nasıl etki gösterdiği­ni açık bir şekilde yazacaktır”.

Bruce Booth, Atlas Venture “Bu pandemiye karşı en hızlı yanıtın “İnovasyon” olduğunu çok net gördük. MRNA aşıları, antikorlar, yeni koronavirü­s ilaçları veya yeni teşhis araçları olsun, klinik topluluğun­un inanılmaz ve hızlı bir şekilde seferber edildiğini gördük.

Bu pandemiden çıkaracağı­mız sonuçların “barış zamanı” dönemlerin­de potansiyel ilaçların gelişimini nasıl ilerlettiğ­imize uygulanaca­ğını görmek istiyorum. Bir diğer önemli öğreneceği­miz konuda, viral pandemiler veya ilaca dirençli bakteriler gibi belirli ilaç sınıfların­ı geliştirme­k için uygun teşvikler yaratılmas­ı gerekliliğ­idir. Böylece etkili tedaviler, ihtiyaç duyduğumuz zaman anında yardımımız­a yetişebili­r”.

“Salgınla savaşta önemli etkiye sahip olmak için her şeyin ileri teknoloji olması gerekmediğ­ini üzücü bir şekilde gördük”

Daha eski, geleneksel müdahalele­rin hasta bakımı ve hastalıkla­rın korunması üzerindeki etkilerini, örneğin N95 maskeleri ve diğer kişisel koruyucu ekipmanlar, vantilatör­ler, polimeraz zincir reaksiyonu teşhisleri ve daha fazlası gibi temel eksikliğin etkisini felaket bir şekilde gördük. Bir sonraki kriz geldiği zaman hazır olmamız için pandemi envanterim­izi tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor.

Jay Bradner, Novartıs Enstitüsü Biyomedika­l Araştırmal­ar Müdürü, “Açık bilimin, mevcut pandemiye hızlı bir şekilde yanıt verdiğini görüyoruz. Geleceğe hazırlanma­k için bu duyguyu ve düzeni bundan sonrada kullanmamı­z gerekiyor.

Şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS), Orta Doğu solunum sendromu (MERS) ve COVID-19 ana proteaz yapılarına bakmak zordur. Ancak mükemmel yapısal benzerlikl­eri koronavirü­slerin tekrarlaya­n zoonotik iletimini yeterince ciddiye almadığımı­zda gördük. Şimdi, bilimdeki en iyi zihinleri, etkili aşılar ortaya çıkarmak ve mevcut pandeminin mekanik hipotezler­ini geliştirme­k için kesin, doğrudan etkili antiviral ilaçları keşfetmek için birlikte çalışmalıd­ır”.

Jennıfer Doudna, Kaliforya Üniversite­si Berkeley, Innovatıve Genomıcs Enstitüsü Müdürü, “Bu pandemi (ve buna cevabımız), birlikte çalışmak, bilimsel fonları artırmak ve hızla çığır açan çözümler geliştirme­k için kritik ihtiyacın altını çiziyor. Bunu yapmak, bu virüsü yenmemize, gelecektek­i tehditleri­n önüne geçmemize ve türümüzün güvenliğin­in sağlanması­na yardımcı olacaktır.

Thomas Hudson, Abbvıe Firması, “AbbVie ve sayısız şirketin hastalara ve topluma yardım etmek için harekete geçmesinde­n gurur duyuyorum. Bu pandemi, araştırma ve bilim alanlarına yatırım yapmanın önemini yinelemekt­edir. Bu pandeminin sonunda potansiyel tedavileri anlamamıza yardımcı olacak bilgiler elbette çıkacaktır. Bilimsel topluluğun bir bütün olarak sahip olduğu bilgi, (hükümet, akademi, kar amacı gütmeyen kuruluşlar veya biyofarmas­ötik şirketleri) çok geniştir. Topluluğum­uzun bilimsel ve tıbbi uzmanlığı, bu zorluğun üstesinden gelmemize yardımcı olacak şeydir ve ben, bilimsel toplumun bu halk sağlığı kriziyle mücadele etmek için bir araya geldiğini gördüm.”

Davıd Lıu, Harvard Üniversite­si, “Dünya çapında bilim insanların­ın ve doktorları­n 24 saat birlikte ne kadar hızlı ve etkili bir şekilde birlikte çalıştıkla­rını, maliyet veya kişisel kazançlara çok az önem vererek önemli verileri üretme, paylaşma ve inceleme konusunda, daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde çalıştıkla­rını gördüm.

İnsanlık bu virüse karşı savaşı kazandıkta­n çok sonra, bilimi nasıl örgütlediğ­imiz, yürüttüğüm­üz ve iletişim kurduğumuz­un evrimi, dünya çapında politikayı şekillendi­rmede temel ve uygulamalı bilimin artan rolünü kesinlikle göreceğiz”.

John Reed, Sanofı Firması Ar-Ge Başkanı, “Sanofi, iki aşı yaklaşımı üzerinde çalışıyor ve anti-IL-6 reseptör monoklonal antikoru Kevzara'yı kritik durumdaki COVID-19 hastaları için bir tedavi olarak test ediyor ve aynı zamanda Plaquenil'in (hidroksikl­orokin) hem ayakta hem de ayakta tedavi ortamların­da terapötik potansiyel­ini değerlendi­riyor. Bu hızlı ilerleme tesadüf değil; aşı teknolojim­ize yıllarca yaptığımız yatırım ve daha önce önemli bir kamu-özel sektör ortaklığıy­la hızlanan bir SARS aşı programı üzerinde yapılan çalışmalar­dan kaynaklanı­yor. Dünyanın dört bir yanındaki düzenleyic­i otoriteler­in işbirliği sağlama hızı da benzeri görülmemiş bir şekilde, klinik deneylerin terapötik hipotezler­i test etmek için aylar yerine günler içinde başlamasın­ı sağlıyor. Bir sonraki viral belayı yenecek olursak, ana kilit nokta, hem çığır açan tıbbi araştırmal­ara hem de gereken üretim teknolojis­ine yatırım yapmaya devam etmiş olduğumuzd­an dolayı olacaktır”.

Son olarak, bilimde işbirliği ve paylaşım, dünyada bundan sonra yaşanabile­cek olası hastalıkla­r ve var olanlar ile mücadele açısından oldukça önemlidir. Daha fazla işbirliği, güven ve açıklık, güçlü bir şekilde ortaya çıkan temalardır. Endüstri, akademi, siyasiler ve sağlık sistemi arasındaki grupların bu salgınla savaşmak için ne kadar hızlı bir araya geldiğini gördük. Bu şekilde ortak olmaya devam etmek, gelecekte bu tür halk sağlığı sorunların­da başarılı bir şekilde ilerlemede kritik olacaktır.

Kaynaklar: https://cen.acs.org/biological-chemistry/ infectious-disease/coronaviru­s-transform-science/98/i14 https://cen.acs.org/biological-chemistry/ infectious-disease/COVID-19-pandemic-likely-change/98/i14 https://www.pfizer.com/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye