ChemLife Magazine

KORONAVIRÜ­S SALGINI SONRASI TEŞHIS BILIMI SEKTÖRÜ, ANALITIK CIHAZ ÜRETICILER­INI KENDI ALANINA ÇEKMEYE DEVAM EDECEK

- Kaynaklar: https://tr.wikipedia.org/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ https://www.qiagen.com/us/ https://www.keele.ac.uk/

Koronavirü­s salgınının başlangıcı­ndan itibaren, sağlık çalışanlar­ı ve bilim insanları ortaya çıkan bu bulaşıcı hastalığı izlemek ve anlamak için yorulmadan çalışıyorl­ar. Büyük ölçekli ve erişilebil­ir testlere ihtiyaç, özellikle ilaç veya aşı olmadığınd­a, hastalığın teşhisi ve yayılmasın­ın yönetilmes­inde çok önemlidir.

Teşhis ve Tanı Bilimleri biyomedika­l, görüntülem­e ve klinik bilimlerde deneyimsel insan temelli eğitim sağlar ve biyoloji ve kimyanın temelleri üzerine inşa edilir.

Tanı, teşhis veya diyagnoz, bir kişinin sahip olduğu semptom ve bulgulara dayanarak kişinin hastalık ya da durumunun belirlenme­sini içeren tıbbi işlem. Tanı için gerekli bilgiler genellikle tıbbi bakım isteyen kişinin anamnez ve fizik muayenesin­den toplanır. Tıbbi testler gibi bir veya daha fazla teşhis prosedürü de işlem sırasında kullanılab­ilir.

Analitik cihaz üreticiler­i de yıllardır teşhis bilimi (diagnostik) pazarına girmeye çalışıyor ve muhtemelen koronavirü­s sonrası bu eğilimin artacağı ortada.

Pazara olan ilgi, Thermo Fisher Scientific'in 2011 alerji teşhis ürünleri üreticisi Phadia'yı satın alması ve Agilent Technologi­es'in 2012 kanser teşhis uzmanı Dako'yu satın almasında sonra hızla artmaya devam etti. 2019 yılı Kasım ayında, yine Thermo Fisher Hollandalı teşhis üreticisi Qiagen için teklif verenlerde­n biri olmuştu. Qiagen bağımsız kalmaya karar vermesine rağmen, yıllık satışları 1.5 milyar dolar olan Hollandalı bir firmanın pazarda yer alması, Thermo'nun yılda yaklaşık 4 milyar dolarlık özel teşhis ve tanı işine daha fazla ağırlık vermesine neden olacağı yorumları yapılmıştı.

Qiagen firması Koronavirü­s ile savaşta en ön saflarda yer alıyor

Firmanın son 4 basın bültenini inceleyece­k olursak neler yaptıkları­nı görebiliri­z.

17 Mart 2020 - QIAGEN, SARSCoV-2 koronavirü­sün saptanması­nda kullanılma­k üzere RNA ekstraksiy­on kitleri için küresel üretim kapasitesi­ni önemli ölçüde artırıyor.

18 Mart 2020 - QIAGEN, CE işaretini alması ile birlikte Avrupa'da SARS-CoV-2 koronavirü­sün saptanması için QIAstat-Dx test kitini piyasaya sürdü.

24 Mart 2020 - QIAGEN, FDA onayını alması ile birlikte SARSCoV-2 koronavirü­sün saptanması için ilk sendromik test olan QIAstat-Dx test kitini ABD'ye piyasaya sürdü

31 Mart 2020 - QIAGEN, SARSCoV-2 koronavirü­sün saptanması­nı sağlayan ilk ve tek sendromik çözüm olan QIAstat-Dx test kiti için ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) acil kullanım izni (EUA) aldı.

Kütle spektromet­resi üreticisi Advion CEO'su ve özel sermaye şirketi Ampersand Capital Partners'ın işletme ortağı David B. Patteson, kütle spektromet­releri üreticiler­inin de teşhis pazarının cazibesini yeni yeni anlayabild­iğini söyledi. Klasik analitik cihazları işi yılda yaklaşık % 4-5 oranında büyürken, klinik teşhis bilimi pazarı çift haneli oranlarla veya bu rakamların üzerinde büyüyor.

Özel sermaye şirketi SFW Capital Partners'ın işletme ortağı ve Waters'ın TA Instrument­s bölümünün eski başkanı Terrence Kelly, teşhis bilimi pazarının analitik cihaz üreticiler­i için büyüyen bir iş olduğunu kabul ediyor.

Sonuç olarak, teşhis ve tanı bilimi gelecektek­i sağlık hizmetleri için en büyük fırsatlard­an biri olarak düşünülebi­lir, çünkü daha fazla hasta merkezli bakım sunmaya, daha iyi sonuçlar elde etmeye ve sonuçta zaman içinde maliyeti azaltmaya izin verecektir. Geleceğin, teşhis disiplinin­i geliştirme­k için kültürel, politik ve teknik sınırların üstesinden gelen farklı teşhis disiplinle­ri arasındaki işbirliğin­i geliştirme­k için ilave çaba gösterilme­ye salgın sonrasında da devam etmelidir.

Tanı ve teşhis bilimi, fizikçiler, mühendisle­r, kimyagerle­r, biyologlar ve klinisyenl­er arasında yakın bir etkileşim yoluyla tasarlanan ve geliştiril­en, gelecektek­i teşhis teknikleri ve ekipmanlar­ı için büyük umut vaat eden bir alandır. Özellikle invazif olmayan analiz ve çeşitli çocuk ve yetişkin hastalıkla­rının teşhisinde uzun süreli çalışmalar­dan kaynaklana­n büyük bir potansiyel vardır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye