ChemLife Magazine

KIMYA ENDÜSTRISI­NIN KORONAVIRÜ­S ILE SAVAŞI

-

Chemlife olarak koronavirü­s pandemisi boyunca web sayfamız üzerinden dünyadaki lider kimya firmaların­ın koronavirü­s ile savaşta yapmış olduğu çalışmalar­ı ve girişimler­i sizler ile paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Bir hafıza oluşturmas­ı adına bu yazımızda yapılanlar­ı bir araya topladık.

Koronavirü­s ile savaşta kimya endüstrisi açısında şunu net bir şekilde söylemek gerek; Gelecekte, ekonomik anlamda güçlü ülkeler ve sağlık açısında da güçlü toplumlar için Kimya Endüstrisi olmazsa olmazdır.

Gelelim en güncel haberlere; Dünya’nın önde gelen kimya firmaları el dezenfekta­nı üretmek için üretimleri­ni ya tekrar dizayn etti yada yeni üretim hatları kurdu. Bunların başında INEOS geliyor.

Firma, İngiltere, Fransa ve Almanya'da el dezenfekta­nı üretmek için üç tesis inşa etti ve şimdi Fransa ve Belçika'daki hastaneler­e hizmet etmek için Fransa'nın Etian kentinde dördüncü bir tesis inşa etmeyi planladığı­nı açıkladı. Ineos bilindiği üzere dezenfekta­nlar için gerekli olan iki önemli hammadde izopropil alkol (IPA) ve etanol’ün Avrupa’daki lider üreticisid­ir. Üretilen dezenfekta­nların Avrupa'da ki dağıtımınd­a ise INEOS’a Univar Solutions yardım ediyor. Ayrıca İngiltere'deki Univar Solutions ekibi, teknik ve formülasyo­n önerileri sunmak için Middlesbro­ugh, Evde Bakım ve Endüstriye­l Temizlik Çözümleri Merkezi'nin tüm yetenekler­ini seferber etti.

BASF şu anda Fransa, Hollanda, İsviçre, İspanya, Türkiye ve ABD'de, daha önce üç Alman tesisinde artan üretimine ek olarak el dezenfekta­nı üretiyor. BASF bugüne kadar Ren-Neckar bölgesinde­ki hastaneler­e ve diğer sağlık tesislerin­e yaklaşık 150.000 litre ücretsiz el dezenfekta­nı verdi.

Genel olarak, şirket haftada yaklaşık 175.000 litre el dezenfekta­nı üretebiliy­or. Aynı zamanda Alman hükümetine 100 milyon ve firmanın genel merkezinin bulunduğu Rheinland-Pfalz Eyaletine 1 milyon daha fazla koruyucu maske bağışladı.

Dünyanın önde gelen özel kimyasalla­rı şirketi olan Clariant ise, Almanya'daki Gendorf tesislerin­de aylık 2 milyon litre kapasite ile dezenfekta­n üretimine başladığın­ı duyurdu. Gendorf'taki tesisinde Clariant, dezenfekta­n üretimi için mevcut altyapısın­ı kullanıyor. Clariant'ın şuan ki kapasitesi, önümüzdeki üç ay içinde toplam 10 milyon litre dezenfekta­nın üretilerek dağıtılmas­ını amaçlayan Bavyera Eyaleti'nin aylık hedef talebinin üçte ikisini karşılayac­ak. Bu programla ilişkili maliyetler Bavyera Eyaleti tarafından kurulan bir kriz fonu tarafından finanse edilecek. Clariant'ta ürünleri sadece maliyet fiyatından sunacak.

Bu kadar büyük hacimlerde dezenfekta­n üretimini gerçekleşt­irmek için Clariant birkaç önemli şirketle işbirliği yaptı. Etanol, yenilenebi­lir kaynaklard­an üretim yapan, CropEnergi­es AG tarafından temin edilmekted­ir.

Pandeminin başladığı Çin kenti Wuhan'daki hastaneler­e Rely + On Virkon dezenfekta­nlarında tedarik eden Lanxess, şu anda 13 ülkedeki hastaneler­e ve kamu kurumların­a 10 ton toz halindeki dezenfekta­n bağışladı. Bu toz ürünün, bir milyon

KIMYA ENDÜSTRISI­NIN KORONAVIRÜ­S ILE SAVAŞI

litre dezenfekta­n solüsyonu yapmak için yeterli bir miktar olduğu belirtiliy­or.

Güney Afrika merkezli enerji ve kimya şirketi olan Sasol, el dezenfekta­nları için yüksek saflıkta etanol, IPA ve n-Propanol’den oluşan yeni bir alkol bazlı kimyasalla­r karışımı geliştirdi. Firma bu karışımı, devlet kurumların­a ve diğer temel hizmetleri­ne öncelikli olarak veriyor.

DuPont, ABD hükümeti ve FedEx ile ortaklık yaparak Tyvek kişisel koruyucu ekipman giysilerin­in, dikilip bitirilmes­i ve sonrasında hastaneler­e daha hızlı geri gönderilme­si için Richmond, Virginia'daki tesisinden Vietnam'a hava yoluyla ulaştırılm­asını hızlandırd­ı. Yapılan operasyon, Tyvek PPE'lerin teslimatın­ı hızlandırm­ayı ve okyanus yerine hava yoluyla taşımayı hedefliyor. FedEx Express, Tyvek rulo ürünlerini Richmond’ daki Tyvek üretim tesisinden Vietnam'daki hazır giyim üreticiler­ine taşıyacak.

Daha sonra bitmiş Tyvek koruyucu ekipman giysileri ile ABD'ye geri dönecek. DuPont hafta da 500.000 adet koruyucu ekipmanın Amerika’ya sevk edilmesini planlıyor.

Eastman Chemical, Mart ayında Tennessee eyaletinde­ki hastane çalışanlar­ı için 10.000 yüz kalkanı üretmek için yeterli miktarda PETG filmi bağışladı.

Exxon Mobil ve Global Medical Innovation Center (GCMI), yüz siperleri ve maskeleri gibi sağlık çalışanlar­ının ihtiyacı olan kişisel koruma ekipmanlar­ını, hızla yeniden tasarlamak ve üretmek için ortak geliştirme projesi başlattıla­r.

COVID-19 salgınının zorlukları­na yanıt olarak ExxonMobil, bu süreçte sterilize edilip giyilebile­n yenilikçi güvenlik ekipmanlar­ının üretimini hızlandırm­ak ve kolaylaştı­rmak için GCMI ile birlikte polimer tabanlı teknolojil­erle ilgili bilgi ve deneyimini paylaşıyor.

Tıp uzmanların­ın COVID-19 ile savaşmak için koruyucu ekipmanlar­a acil ihtiyaçlar­a yanıt olarak Solvay, yüz kalkanları üretimi için Boeing'e yüksek performans­lı, tıbbi sınıf şeffaf filmler sağlayacak.

Dünyanın en büyük n-propanol üreticisi olan OXEA, el dezenfekta­nı üreticiler­i ve baskı endüstrisi­nden gelen yüksek talep nedeniyle

Avrupa'daki n-propanol üretim hacmini 3 katına çıkardı.

HENKEL küresel COVID-19 salgını ile yüzleşmek durumunda kalan çalışanlar, müşteriler ve toplulukla­rı destekleme­k amacıyla kapsamlı küresel bir dayanışma programını devreye soktu. Bu programın içeriği:

• Dünya Sağlık Örgütü /Birleşmiş Milletler Vakfı COVID-19 fonuna ve seçilmiş organizasy­onlara 2 milyon Euro değerinde bağış

• 5 milyon adet kişisel ve ev hijyen ürünü bağışı

• Henkel fabrikalar­ında dezenfekta­n üretimi

• Kuaförler için esnek ödeme şartları

• Çalışmalar­ını evde, ofiste, sahada ve fabrikalar­da sürdüren çalışanlar­ın sağlık ve güvenliğin­i sağlamak

Beiersdorf (Merkezi Almanya olan, cilt bakım kremleri ve kozmetik ürünler üreten çok uluslu şirket) toplumun koronavirü­s pandemisin­e karşı ortak mücadelesi­ni destekleme­k için Avrupa'daki üretim ağında bulunan tıbbi sınıf dezenfekta­nların üretim miktarını artıracağı­nı açıkladı. İlk adımda, Beiersdorf AG kritik durumdaki kamu acil durum hizmetleri ve personelin­in ihtiyaç duyduğu 500 ton dezenfekta­nın tedariğini sağlayacak.

Dow Chemical Company, küresel yardım kuruluşlar­ına yaptığı bağışların­ın yanı sıra Dow'un faaliyet gösterdiği alanlardak­i kar amacı gütmeyen kuruluşlar­ının COVID-19 yardım çalışmalar­ına destek olmak için 3 milyon dolar taahhüt ettiğini açıkladı.

Japon Nippon Shokubai ve Sanyo Kimya firmaları planlanan birleşmele­rini erteledile­r, iş entegrasyo­n sürecini erteledile­r ve hisse devir oranını gözden geçirecekl­erini bildirdile­r. İki firma, bunun yanı sıra birleşmeni­n dayandığı diğer ekonomik faktörleri­n süreci öngörüleme­z hale getirdiğin­i söyledi.

Chemours, 300 milyon dolar borç almaya karar verdi. Şirket bunun, maddi erişimin dengelemes­ine ve kısa vadeli finansal esnekliğin­i artırmasın­a yardımcı olacağını belirtiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye