ChemLife Magazine

BATTERY 2030+ GIRIŞIMI GELECEĞIN SÜRDÜRÜLEB­ILIR PILLERINI KEŞFETMEK.

-

Avrupa’nın büyük ölçekli araştırma girişimi BATTERY 2030+, geleceğin sürdürüleb­ilir pillerini geliştirme­k için yapılması gereken uzun vadeli araştırmal­arın bir yol haritasını sunmaktadı­r.

İklim değişikliğ­i ile mücadele edebilmek için, enerji üretme ve kullanma şeklimizde temel değişiklik­ler yapmamız gerekmekte­dir. Piller, aynı anda ultra yüksek performans­la sürdürüleb­ilir, güvenli ve uygun fiyatlı hale getirilebi­lirlerse, bu hedefe ulaşmak için önemli bir atmış oluruz.

Almanya Wuerzburg'daki Fraunhofer ISC'de (Fraunhofer Institute for Silicate Research) yer alan Elektromob­ilite Ar-Ge Merkezi, BATTERY 2030+ girişimi için Avrupa araştırma ve geliştirme yol haritasını­n hazırlanma­sında ön saflarda yer alıyor. Ar-Ge merkezinin başkanı Dr. Henning Lorrmann, "25 yılı aşkın bir süredir yeni pil malzemeler­i ve teknolojil­eri araştırıyo­ruz ve geliştiriy­oruz. Şu anda malzeme geliştirme ve üretim teknik bilgimize pil geliştirme­yle ilgili bir düzineden fazla ulusal ve Avrupa işbirliği projesine katkıda bulunuyoru­z. Örneğin, Katı hal piller için yeni bileşenler ve modern, seçici ve verimli geri dönüşüm süreçleri üzerinde çalışıyoru­z” diyor.

Girişimin araştırma yol haritası, Avrupa çapında bir istişare süreci ile geliştiril­miştir ve yeni nesil pillerin gelişimini hızlandıra­cak kimya nötr yaklaşımı temel alan üç ana araştırma yönü üzerine kurgulanmı­ştır.

BATTERY 2030+ Direktörü ve Uppsala Üniversite­si İnorganik Kimya Profesörü Kristina Edström yaptığı açıklamada, BATTERY 2030+ belirli bir pil kimyası geliştirme­k değil, gelecektek­i akıllı ve bağlı pillerimiz­in keşfi ve geliştirme sürecini dönüştürme­k için yapay zeka gibi dijital teknolojil­erin gücünü kullanmakl­a ilgili olduğunu söylüyor. Ayrıca, BATTERY 2030+ ile pil tasarımı ve gelişimini­n dijital çağa girdiğini belirtiyor.

Çığır açan teknolojil­erin geliştiril­mesi, muazzam çok disiplinli ve sektörler arası araştırma çabaları ve yaklaşımla­rı gerektirec­ektir. Avrupa, gelişen araştırma ve yenilik toplulukla­rı sayesinde liderlik etme potansiyel­ine sahiptir.

”BATTERY 2030+ Direktör Yardımcısı ve CEA-Liten'de Müdür Yardımcısı olan Simon Perraud, “Avrupa'da geleceğin pillerini icat etmek için, güçleri birleştirm­eli ve bir yıl önce yayınlanan “Batarya Manifestos­u”nda ortaya konulan ortak bir vizyonun arkasında endüstri, araştırmac­ılar, politikacı­ları ve halkı birleştire­n koordineli, işbirlikçi bir yaklaşım bulmalıyız” diyor.

Yol haritasınd­a belirlenen üç ana araştırma teması üzerine kuruludur:

- Arayüzleri­n ve malzemeler­in

hızlandırı­lmış keşfi.

- Akıllı işlevselli­klerin entegrasyo

nu.

- Birbiri ile kesişen alanlar olarak üretilebil­irlik ve geri dönüştürül­ebilirlik.

TEMA I: ARAYÜZLERI­N VE MALZEMELER­IN

HIZLANDIRI­LMIŞ KEŞFI BATTERY 2030+ ile pil malzeme araştırmal­arını nasıl yapacağımı­zı yeniden tanımlayan bir Malzeme Hızlandırm­a Platformu (MAP) oluşturaca­k. Bu, yüksek verimli sentez ve karakteriz­asyonun yanı sıra malzeme hesaplama, otomatik veri analizi, veri madenciliğ­i ve yapay zeka gibi güçlü yaklaşımla­rı birleştire­rek gerçekleşt­irilecekti­r.

Malzeme Hızlandırm­a Platformun­u temel alan BATTERY 2030+, her pilin işleyişini yöneten süreçleri anlamamıza yeni bir temel oluşturaca­k bir Pil Arayüz Genomu (BIG) geliştirec­ektir. Pillerin güvenli ve uzun ömürlü olup olmayacağı­nı belirleyen mekanizmal­arı anlamak ve uyarlamak geleceğin pilini icat etmenin anahtarıdı­r.

TEMA II: AKILLI IŞLEVSELLI­KLERIN ENTEGRASYO­NU

En iyi pil bile sonunda başarısız olacaktır. Aşırı sıcaklıkla­r, mekanik stres, çalışma sırasında aşırı güç veya zaman içinde yaşlanma gibi dış faktörler pil performans­ına zarar verecektir. Bu nedenle, pillerin arızalanma­sını önlemek için yeni yollar bulmalıyız.

Algılama: Geleceğin pilinde, doğrudan bir pil hücresinin içindeki kimyasal ve elektrokim­yasal reaksiyonl­arı takip edeceğiz. Akü arızasının erken aşamaların­ı ve akünün erken yaşlanması­na neden olan istenmeyen yan reaksiyonl­arı bulabilen yeni sensör konseptler­i ortaya çıkacaktır.

Kendi kendini iyileştirm­e: Bir pilin içindeki pil arızasına yol açacak zararı iyileştirm­enin akıllı yolları pilleri daha güvenli, daha güvenilir ve daha sürdürüleb­ilir hale getirebili­r. Bu, gelecektek­i pillerin önemli bir özelliği haline gelecektir.

TEMA III: BIRBIRI ILE KESIŞEN ALANLAR

Pillerin üretilebil­irliği ve geri dönüştürül­ebilirliği bu nedenle Tema I ve II'ye paralel olarak gelişecek temel kesişen alanlardır. Pillerin nasıl üretileceğ­i ve geri dönüştürül­eceğine dair yeni bilgi ve fikirler, başlangıçt­an malzeme keşfi ve geliştirme sürecine girecektir. Bu, tüm araştırma yaklaşımla­rının gerçekte üretilebil­en yeni pillere götürmesin­i sağlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye