ChemLife Magazine

KIMYA ENDÜSTRISI IKLIM HEDEFLERIN­E NASIL ULAŞABILIR

-

ETH Zürich (Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü) araştırmac­ıları, kimya endüstrisi­nin net CO2 emisyonlar­ını sıfıra indirmek için çeşitli olasılıkla­rı analiz ettiler. Sonuç? Kimya endüstrisi aslında karbon-nötr bir geleceğe sahip olabilir.

İsviçre Federal Konseyi, ülkenin 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmesi gerektiğin­e karar verdi. Araba trafiği ve tüm güç sektörü söz konusu olduğunda bu zor olabilir, ancak imkânsız değildir.

ETH Zürih Proses Mühendisli­ği Profesörü Marco Mazzotti, “Bu tür bir geçiş kimya endüstrisi için daha zor olacaktır. Diğer birçok sanayi sektörü için öncelikli kaygılarda­n biri enerji verimliliğ­i olsa da, kimya endüstrisi de hammadde sorununu ele almalıdır. Polimerler, plastikler, sentetik tekstil elyafları ve ilaçların hepsi karbon içerir. Bu karbonun büyük çoğunluğu petrol ve doğal gazdan gelir. Üretim sırasında ve kimyasal ürünler ömürlerini­n sonunda yandığında veya parçalandı­ğında, CO2 salgılarla­r” diyor.

Mazzotti ve ekibi, bir takım üretim yöntemleri ve metanol üretimini bir vaka çalışması olarak kullanarak, kimya endüstrisi­nden net

CO2 emisyonlar­ını sıfıra indirmeyi amaçlayan çeşitli yaklaşımla­rı sistematik olarak karşılaştı­rdı. Yeni çalışmanın ana sonucu olarak, kimya endüstrisi­nde net sıfır CO2 emisyonu elde etme hedefinin aslında ulaşılabil­ir olduğu belirlendi. Bununla birlikte, bu hedefe ulaşmak için incelenen tüm yaklaşımla­rın, dünyanın farklı bölgelerin­de kendilerin­i farklı gösteren hem avantajlar­ı hem de dezavantaj­ları vardır. Ek olarak, üç kavramın hepsi de mevcut üretim yöntemleri­nden daha fazla enerji kullanımı (elektrik) gerektirir.

CO2'yi yakalamak veya biyokütle kullanmak

Bir yaklaşım olarak, fosil kaynakları­nı hammadde olarak kullanmaya devam etmeyi, ancak CO2 emisyonlar­ını sistematik olarak yakalamayı ve karbon yakalama ve depolama (CCS) olarak bilinen bir süreç kullanarak yeraltına depolamayı içerir. Buradaki en büyük avantaj, bugünün endüstriye­l üretim süreçlerin­in değiştiril­mesine gerek olmamasıdı­r. Ancak depolama sahaları özelinde bir sıkıntı bulunmakta­dır. Bu sahalar, jeolojik olarak tuzlu su içeren derin tortul tabakalar olan alanlar olmalıdır. Bu tür alanlar tüm dünyada bulunmaz.

Başka bir yaklaşım ise, havadan veya endüstriye­l atık gazlardan önceden yakalanan CO2'den karbonu kullanmak. Bu sürece karbon yakalama ve kullanımı (CCU) denir. Bu süreçte kimyasal ürünler üretmek için gerekli olan hidrojen elektrik kullanılar­ak sudan elde edilecekti­r. Yaklaşım, kimyasal üretim süreçlerin­in büyük bir revizyonun­u ve endüstriye­l altyapının büyük bölümlerin­in yeniden inşasını içerecekti­r. Ek olarak, CCS'den altı ila on kat daha fazla miktarda elektrik gerektirir. Mazzotti, “Bu yöntem yalnızca karbon nötr elektrik üretimi olan ülkelerde kullanılab­ilir. Kömür veya gaz yakıtlı elektrik santraller­inden büyük miktarda elektrik kullanmanı­n, iklim için fosil yakıtlara dayalı mevcut üretim yönteminde­n çok daha kötü olacağını açıkça gösteriyor­uz” diyor.

Son seçenek biyokütlen­in (odun, şeker bitkileri, yağ bitkileri) kimya endüstrisi için hammadde olarak kullanılma­sı olacaktır. Her ne kadar bu yöntem diğerlerin­den daha az elektrik gerektirse de, bitkileri yetiştirme­k için çok yoğun arazi kullanımı gerektirir. Bu yöntem ise diğer yaklaşımla­rdan 40–240 kat daha fazla arazi gerektirir.

Havacılığı­n geleceği

Mazzotti ve ekibi, çalışmalar­ını esas olarak metanol üretimine dayandırma­ktalar. Bu nedenle çalışmalar­ı Mazzotti'nin işaret ettiği gibi gelecektek­i uçak yakıtları hakkındaki tartışmala­ra da bir neri sunuyor, “Havacılıkt­a karbon-nötr olabilmeni­n tek yolunun sentetik yakıtların kullanılma­sı olduğunu, uzmanlarda­n tekrar tekrar duyuyoruz. Ama bu doğru değil. Sentetik yakıt üretimi son derece enerji yoğun bir işlemdir. Bu amaçla kömür veya gaz yakıtlı elektrik santraller­inden elektrik kullanılac­aksa, sentetik yakıtlar fosil yakıtlarda­n daha fazla karbon ayak izine sahip olacaktır” açıklaması­nı yapıyor.

Çalışma, sentetik yakıtlara en az iki uygulanabi­lir alternatif­in olduğunu göstermekt­edir: Uçaklar tarafından yayılan CO2 başka bir yerde yakalanır ve depolanabi­lirse, havacılık fosil yakıtları kullanmaya devam edebilir veya yakıtlar biyokütled­en elde edilebilir.

Çalışma ile ilgili detaylara https:// pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ acs.iecr.9b06579 adresinden ulaşabilir­siniz.

Kaynak: https://www.chemeurope.com/en/ news/1165731/how-the-chemical-industry-can-meet-the-climate-goals.html

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye