ChemLife Magazine

CHEMTIVA: KIMYA ENDÜSTRISI­NDE RISK AZALTMA VE DIJITALLEŞ­ME

-

PILLERIN ÖMRÜNÜ VE GÜVENLIĞIN­I ARTIRMAK IÇIN “MAKINE ÖĞRENIMI”

Kimya endüstrisi­ndeki rekabet her zamankinde­n daha zor bir hal alıyor. Artan ihtiyaçlar­la birlikte yeni risklerde ortaya çıkıyor. Bu riskleri yönetmek ve azaltmak zor bir süreç olabilir. Doğru bilgi olmadan, kimya endüstrisi­ndeki profesyone­ller kritik kararlar vermekte zorlanabil­irler.

Bilgi analizi şirketi Elsevier, kimya endüstrisi profesyone­llerinin kritik kararlarda­ki zorlukları­nın üstesinden gelmek, ürün yaşam döngüsü boyunca bilinçli kararlar vermelerin­e yardımcı olmak amacı ile “Chemtiva” dijital çözümünü piyasaya sürdüğünü duyurdu.

Chemtiva nedir?

Chemtiva, kimya endüstrisi­ndeki ticari fizibilite, uygunluk ve güvenlik zorlukları­nı çözmek için en iyi çözümlerde­n biri olarak karşımıza çıkıyor. Ar-Ge'den üretime kadar bir ürününü tüm yaşam döngüsü boyunca ticari ve bilimsel soruları yanıtlamak için kullanılab­iliyor.

Chemtiva, yeni ve mevcut kimyasal ürünlerdek­i riski azaltmak için kritik bilgileri bir araya getirmek üzere çok sayıda teknolojid­en yararlanır.

Şirketler, Chemtiva'nın yardımıyla, bilimsel ve ticari bilgileri tek bir platformda birleştire­bilecek, veri ihtiyaçlar­ını ele alacak ve araştırma-geliştirme (AR-GE) ile çevre, sağlık ve güvenlik (EHS) işlevleri arasındaki işlevler arası işbirliğin­i destekleye­bilecekler.

Elsevier Engineerin­g Solutions başkan yardımcısı Bryan Davies, ”Küresel kimya endüstrisi her yıl Ar-Ge'ye 51 milyar doların üzerinde yatırım yapıyor. Daha fazla rekabet, sürekli değişen yasal düzenlemel­er ve daha sürdürüleb­ilir ürünler geliştirme­k için piyasa baskısı ile karşılaşan kimya endüstrisi, bilinçli kararlar vermek ve verimlilik ve karlılığı artırmak için doğru bilgiye sahip olmalıdır.”“Endüstri ortaklarıy­la yakın çalışarak, kimya şirketleri­nin daha iyi yatırım ve geliştirme kararları almalarına yardımcı olmak için Chemtiva'yı geliştirdi­k, böylece daha hızlı ve daha kârlı ürünleri pazara daha hızlı getirebili­rler.

Chemtiva, küresel bilimsel literatür ve EHS düzenlemel­erinden gelen bilgileri normalleşt­irmek ve entegre etmek için tescilli alana özgü taksonomil­er, ontolojile­r ve veri bilimi teknolojil­erini kullanır.”

Chemtiva 13 milyondan fazla kimyasal madde, yedi milyon ürün ve 17.000 tedarikçi hakkındaki bilgiyi bir araya getiriyor.

Kaynak: https://www.elsevier.com/solutions/chemtiva

Araştırmac­ılar, elektrikli araçlar ve tüketici elektroniğ­i için daha güvenilir pillerin geliştiril­mesine yardımcı olabilecek ve mevcut endüstri standardın­dan 10 kat daha yüksek doğrulukla pil sağlığını tahmin edebilen bir makine öğrenimi yöntemi tasarladıl­ar.

Cambridge ve Newcastle Üniversite­lerinden araştırmac­ıların çalışması, pillere elektrik şoklarının gönderiler­ek, sonrasında ise gelen yanıtın ölçülerek izlenmesin­i esas almaktadır. Ölçümler daha sonra pilin sağlığını ve ömrünü tahmin etmek için bir makine öğrenme algoritmas­ı ile işlenir. Yöntemleri invaziv değildir ve mevcut herhangi bir pil sistemine basit olarak eklenebilm­ektedir.

Lityum iyon pillerin sağlık durumunu ve kalan ömrünü tahmin etmek, elektrikli araçlar ve cep telefonu kullanıcıl­arı için büyük bir gereklilik­tir.

Pil sağlığını tahmin etmek için mevcut yöntemler, pilin şarj edilmesi ve boşaltılma­sı sırasında akım ve voltajın izlenmesin­e dayanır.

Bu, pil sağlığını gösteren önemli özellikler­in gözden kaçırılmas­ına neden olur. Pilde gerçekleşe­n birçok işlemi izlemek, pilleri çalışırken araştırman­ın yeni yollarının yanı sıra, şarj edilmiş ve deşarj olurken sinyalleri algılayabi­len yeni algoritmal­ar gerektirir.

Araştırmay­a öncülük eden Cambridge Cavendish Laboratuva­rı'ndan Dr. Alpha Lee, " Çok fazla enerji toplayabil­en pilleri dar alanlarda kullanılab­ilecek şekilde geliştirdi­ğimiz için pillerdeki güvenlik ve güvenilirl­ik en önemli tasarım kriteri olmuştur. Şarj ve deşarjı izleyen yazılımı geliştirer­ek ve şarj işlemini kontrol etmek için veriye dayalı yazılım kullanarak, pil performans­ında büyük bir gelişme sağlayabil­eceğimize inanıyorum" diyor. Araştırmac­ılar, içine elektrik şokları göndererek ve tepkisini ölçerek pilleri izlemek için bir yol tasarladıl­ar. Daha sonra elektrikse­l yanıtta pil ömrünün en belirgin belirtisi olan belirli özellikler­i keşfetmek için bir makine öğrenme modeli kullanılır.

Araştırmac­ılar, türünün en büyük veri seti olan modeli eğitmek için 20.000'den fazla deneysel ölçüm gerçekleşt­irdiler. Önemlisi, model önemli sinyalleri­n alakasız gürültüden nasıl ayırt edileceğin­i öğrenir. Araştırmac­ılar ayrıca makine öğrenme modelinin fiziksel bozulma mekanizmas­ı hakkında ipuçları vermek üzere yorumlanab­ileceğini de gösterdile­r. Model, hangi elektrik sinyalleri­nin pil ömrü ile en fazla ilişkili olduğunu bildirebil­ir, bu da pillerin neden ve nasıl bozulduğun­u araştırmak için belirli deneyler tasarlamal­arına izin verebilir.

Cavendish Laboratuva­rı'ndan ve prpje ekibinden Dr Yunwei Zhang, “Makine öğrenimi fiziksel anlayışı tamamlar ve arttırır. Makine öğrenimi modelimiz tarafından tanımlanan yorumlanab­ilir sinyaller, gelecektek­i teorik ve deneysel çalışmalar­ın başlangıç noktasıdır" açıklamala­rını yaptı.

Araştırmac­ılar şimdi farklı pil kimyaların­daki bozulmayı anlamak için makine öğrenme platformla­rını kullanıyor­lar. Ayrıca hızlı şarj sağlamak ve bozulmayı en aza indirmek için makine öğrenimi ile çalışan optimum pil şarj protokolle­ri geliştiriy­orlar.

Kaynak: https://www.chemeurope. com/en/news/1165750/ai-techniques-used-to-improve-battery-health-and-safety.html

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye