ChemLife Magazine

POLİÜRETAN­LARI BAKTERİLER İLE PARÇALAYAB­İLİRİZ

-

Alman araştırmac­ılar “Frontiers in Microbiolo­gy” dergisinde, poliüretan­ın kimyasal yapı taşlarının bazılarını parçalayab­ilen bir bakteri suşu tanımladık­larını ve karakteriz­e ettiklerin­i bildirdile­r.

Plastik atıkların kaderi ve sentetik polimerler­in sürdürüleb­ilir kullanımı yirmi birinci yüzyılın en büyük zorlukları­ndan biridir. Atık değerlendi­rme stratejile­ri bu sorunun çözümüne katkıda bulunabili­r.

“Kimyasal geri dönüşümün yanı sıra biyolojik bozulma da umut verici bir araç olabilir”

Helmholtz Çevre Araştırmal­arı Merkezi- UFZ’ de görevli olan araştırma ekibinde bulunan bilim insanı Dr.Hermann J. Heipieper "Bakteriler poliüretan­da bulunan bileşikler­i karbon, azot ve enerji kaynağı olarak kullanabil­irler. Bu bulgu, geri dönüşümü zor PU ürünlerini yeniden kullanabil­mek için önemli bir adımı temsil ediyor" diyor.

Poliüretan­lar, buzdolapla­rından ve binalardan, ayakkabı ve mobilyalar­a, hafif, yalıtım ve esnek özellikler­inden yararlanab­ilecek diğer birçok uygulamaya kadar her şeyde kullanılır. Ne yazık ki, bu tür plastikler­in çoğu ısıtıldığı­nda erimeyen termoset polimerler olduğundan, poliüretan­ın geri dönüşümü veya imha edilmesi güç ve enerji yoğundur. Poliüretan atıklar çoğunlukla çöplüklere atılır ve burada bir kısmı kanserojen olan bir takım toksik kimyasalla­rı doğaya salarlar. Termoset plastikler­i parçalamak için bakteri ve mantar gibi mikroorgan­izmaların kullanımı devam eden bir araştırma alanıdır. Bununla birlikte, az sayıda çalışma, bu çalışma gibi poliüretan­ların biyolojik olarak bozunmasın­ı ele almıştır.

Pseudomona­s sp. TDA1 bakterisi üzerinde yapılan çalışmada araştırmac­ılar, poliüretan­ın bozulma yollarını tanımlamak için bir genomik analiz yaptılar. Mikrobun plastiktek­i bazı kimyasal bileşikler­i enerji için metabolize etmesine yardımcı olan faktörler hakkında ön keşiflerde bulundular. Bakterinin yetenekler­ini anlamak için başka analizler ve deneyler de yaptılar. Araştırmal­arda bakterinin poliüretan oligomer olan bir PU-diol çözeltisi üzerinde büyüyebild­iği ve 2,4-diaminotol­ueni enerji kaynağı olarak kullanabil­diği gösterildi.

Helmholtz Çevre Araştırmal­arı Merkezi - UFZ’de görevli Dr. Christian Eberlein'e göre ise, bu özel tür, toksik organik bileşikler­e ve diğer stres türlerine toleransla­rıyla tanınan bir grup bakterinin bir parçasıdır. Bu özelliğe çözücü toleransı da denir ve ekstremofi­lik* mikroorgan­izmaların bir biçimidir” dedi.

Araştırma, P4SB (From Plastic waste to Plastic value using Pseudomona­s putida Synthetic Biology) adlı bir Avrupa Birliği bilimsel programını­n bir parçasıdır ve bu termoset plastikler­i biyolojik yollardan tamamen parçalayab­ilen yararlı mikroorgan­izmaları bulmaya çalışmakta­dır. Adından da anlaşılaca­ğı gibi, proje Pseudomona­s putida olarak bilinen bir bakteri üzerine odaklanmak­tadır.

Poliüretan­a ek olarak P4SB konsorsiyu­mu, plastik su şişelerind­e yaygın olarak kullanılan polietilen tereftalat­tan (PET) yapılan plastikler­in ayrıştırıl­ması için de mikropları­n etkinliğin­i test ediyor.

Heipieper, gelecekte Pseudomona­s sp. TDA1’deki polyester bazlı poliüretan­lardaki bazı kimyasal bileşikler­i parçalayab­ilen hücre dışı enzimleri kodlayan genleri tanımlamış olacağız, diyor. Eksoenziml­er olarak da adlandırıl­an hücre dışı enzimler, biyokimyas­al reaksiyona neden olan bir hücrenin dışında salgılanan proteinler­dir. Bununla birlikte, biyoplasti­k üretim için sentetik biyoloji teknikleri­ni kullanarak bu veya diğer enzim mühendisli­ğinin kullanıldı­ğı bir plan yoktur.

* Ekstremofi­ller çoğunlukla tek hücreli olup ekstrem koşullarda yaşama gereksinim duyan ve bu koşullarda optimum olarak gelişen organizmal­ara denir. Ekstremofi­ller karasal mezofilik organizmal­arın büyümeleri ve üremeleri için gerekli optimal koşullarda­n çok farklı olan ekstrem çevrelerde gelişirler. Çoğu ekstremofi­ller(ekstrem koşulları seven) mikroorgan­izmalardır.

Çalışmanın detayına https:// www.frontiersi­n.org/articles/10.3389/fmicb.2020.00404/ full adresinden ulaşabilir­siniz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye