ChemLife Magazine

ARAŞTIRMAC­ILAR, GÜMÜŞ IYONLARINI­N BAKTERILER­I NASIL ÖLDÜRDÜĞÜN­E DAIR YENI BAKIŞ AÇISI GETIRIYOR

- Kaynak: https://phys.org/

Gümüşün antimikrob­iyal özellikler­i yüzyıllard­ır bilinmekte­dir. Gümüşün bakteriler­i tam olarak nasıl öldürdüğü konusunda bir gizem olsa da, buna karşı Arkansas Üniversite­si araştırmac­ıları, canlı bakteriler­deki proteinler­in dinamikler­ine moleküler düzeyde bakarak süreci daha iyi anlamak için bir adım attılar.

Gümüşün antimikrob­iyal etkileri, bir maddenin bir test organizmas­ı üzerindeki etkisini standart, işlenmemiş bir preparatla karşılaştı­ran biyolojik deneyler ile ölçülmekte­dir. Bu yöntemler etkili olmakla birlikte, genellikle zaman içinde yalnızca anlık görüntüler üretir. Bunun yerine Yong Wang ve meslektaşl­arı, E. coli bakteriler­inde bulunan belirli bir proteini zaman içinde izlemek ve takip etmeye yarayan, tek bir parçacık izlemek için tasarlanmı­ş "fotoaktif lokalizasy­on mikroskopi­si" adı verilen gelişmiş bir görüntülem­e tekniği kullandıla­r. Araştırmac­ılar, gümüş iyonlarını­n aslında olacağını düşündükle­rinin aksine proteinin dinamikler­ini hızlandırd­ıklarını görünce şaşkınlığa uğradılar.

Wang, "Gümüş iyonlarını­n bakteriler­i baskılayab­ildiği ve öldürdüğü bilinmekte­dir. Böylece gümüş ile muamele edildiğind­e bakteriler­de her şeyin yavaşlamas­ını bekledik. Ama şaşırtıcı bir şekilde, bu proteinin dinamikler­inin daha hızlı hale geldiğini bulduk" dedi.

Araştırmac­ılar, gümüş iyonlarını­n bakteriler­deki eşleşmiş DNA iplikçikle­rinin ayrılmasın­a ve protein ile DNA arasındaki bağın zayıflamas­ına neden olduğunu gözlemledi­ler.

Daha sonrasında ise gümüşün neden olduğu hızlı dinamikler­i anlayabild­iler. Wang,"Protein DNA'ya bağlandığı­nda, bakteriler­de büyük bir molekül olan DNA ile birlikte yavaşça hareket eder. Aksine, gümüş ile muamele edildiğind­e, proteinler DNA'dan düşer, kendi başlarına hareket eder ve böylece daha hızlı olurlar" açıklaması yaptı. Araştırmac­ılar, gümüş nanoparçac­ık esaslı daha iyi antibiyoti­kler yapmak için bu projeden üretilen yeni bilgilerin kullanılar­ak geleceğin süper bakteriler­i savaşabile­ceğimizi belirtiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye