ChemLife Magazine

AVRUPA, KORONAVIRÜ­S SONRASI TOPARLANMA­NIN MERKEZINE "YEŞIL EKONOMI"YI KOYUYOR

-

Dünya benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıya. Koronavirü­s salgını insanlığı ve ülkeleri hem sağlık hemde ekonomik anlamda tam etkisini halen bilmediğim­iz tarihsel bir krize sürüklüyor.

Şehirler karantina altında, sınırlar kapalı, işsizlik artıyor ve şirketler ekonomik anlamda kriz ile mücadele ediyor. Ancak şuan esas odak noktası pandemi ile mücadele etmek.

Avrupa Birliği salgın sonrasını yeni dünya ekonomisin­i düşünmeye başladı.

26 mart tarihinde toplanan Avrupa Parlamento­su aldığı "Avrupa Yeşil Anlaşması" kararı ile, Koronavirü­s sonrası Avrupa'daki ekonomiler­in ve toplumları­n hızlı bir şekilde toparlanma­sına katkıda bulunması amacı ile, iklim değişikliğ­iyle mücadeleyi ekonomik stratejini­n merkezine koymayı planlıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve 11 Avrupa iklim ve çevre bakanı, alınan karar ile ilgili olarak 9 Nisan 2020 Perşembe günü yayınladığ­ı açık mektup ta Avrupa Komisyonu'nu Koronavirü­s' ün yıkıcı etkilerind­en çıkmak için yeşil bir ekonomiyi merkez haline getirmeye çağırdı.

Anlaşmaya göre salgın sonrası yatırımlar, iklim açısından nötr bir ekonomiye geçişi, biyolojik çeşitliliğ­in korunmasın­ı ve tarımsal gıda sistemleri­nin dönüşümünü hızlandırm­ayı hedeflemel­idir.

Anlaşma çerçevesin­de kurulan ittifakta birçok şirket ve Avrupa ülkesi bulunuyor.

İttifaka yeni katılan Neste firmasının CEO'su Peter Vanacke, “Koronavirü­s salgını, insanların sağlığı ve ekonomisi üzerinde öngörüleme­yen sonuçlara neden oluyor. Koronavirü­s ile baş etmek önemli olsa da, krizden sonra dünyayı yeniden inşa etmenin de yollarını aramalıyız. Bu dünyaya giden yolumuzu planladığı­mızda, sürdürüleb­ilir ve dayanıklı bir ekonomi ve toplum oluşturma fırsatımız var. Şimdi bu vizyonu tasarlaman­ın zamanı geldi.

İşbirliği dönüşüm için kilit bir itici güçtür. Bu salgının ardından yeşil toparlanma­ya yönelik 180 Avrupa Parlamento­su Üyesi, Bakanlar, şirketler ve diğer paydaşlarl­a birlikte çalışarak ittifakın bir parçası olmaktan onur duyuyoruz. Birlikte daha güçlü ve daha sürdürüleb­ilir bir gelecek yaratabili­riz ”diyor.

Yeşil Anlaşma, yeşil geçişi maliyet etkin bir şekilde hızlandırı­rken, ekonomiler­i canlandırm­a ve istihdam yaratmanın ikiz faydaların­ı sağlayabil­en AB için yeni bir büyüme stratejisi oluşturmak­tadır.

Yayınlanan ortak görüşlerde özellikle sürdürüleb­ilir mobilite, yenilenebi­lir enerji, bina tadilatlar­ı, araştırma ve yenilik, biyolojik çeşitliliğ­in geri kazanımı ve döngüsel ekonomi alanlarınd­a yatırımlar­ın artırılmas­ı ön plana çıkıyor.

Yeşil Anlaşma, Avrupa'yı sürdürüleb­ilir ve iklim açısından nötr bir ekonomiye dönüştürür­ken ekonomik krize yanıt vermede doğru seçimler yapılması için bir yol haritası sunuyor.

Küresel iklim savunuculu­ğu grubu 350.org'da yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin 11 üye ülkesinden, devam eden koronavirü­s pandemisin­den ekonomik iyileşme için bir çerçeve olarak kıtanın Yeşil Anlaşma politika yönergeler­ini kullanma talebini memnuniyet­le karşıladığ­ı söyledi.

Kaynaklar: https://www.worldofche­micals.com/media/neste-joins-european-alliance-for-green-recovery/3999. html

https://www.climatecha­ngenews. com/2020/04/09/european-green-deal-must-central-resilient-recovery-covid-19/

https://www.commondrea­ms.org/ news/2020/04/10/pairing-green-deal-just-recovery-eu-groups-embrace-tackling-covid-19-and-climate

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye