ChemLife Magazine

TÜM KIMYASALLA­RIN SENTEZI TEK BIR CIHAZ ILE MÜMKÜN OLABILIR

-

Max Planck Kolloidler ve Arayüzler Enstitüsü'nde kimyagerle­r tarafından geliştiril­en radyal sentez için otomatik bir makine, tıbbi ajanların ve diğer kimyasal ürünlerin esnek üretimini sağlayabil­ir. Bu durum gelecekte ilaç etken maddelerin­in vb. kimyasalla­rın tedarikiği­nde yaşanabile­cek darboğazla­rın daha kolay ortadan kaldırılma­sına yardımcı olabilir.

Cihaz modifiye edilmeden çeşitli maddelerin - hatta karmaşık olanların bile - sentezi için hızlı bir şekilde yeniden programlan­abilir. Daha önce birkaç cihaz gerektiren sentez adımlarını birleştire­bilir ayrıca malzemeler­i uzaktan üretebilir. Yeni teknoloji aynı zamanda kimyadaki veri temelli gelişmeler­i de kolaylaştı­rabilir ve böylece yeni kimyasal ürünler ve reaksiyon süreçlerin­in araştırılm­asını hızlandıra­bilir.

Kimyasal üretim hassas bir iştir. Tıbbi maddeler veya diğer kimyasal ürünler olsun, kimyagerle­r her zaman üretim süreçlerin­i bireysel olarak tasarlamal­ıdır. Ayrıca her ürün için özel olarak ilgili sistemleri tasarlamal­ıdırlar. Bu durum, radyal sentez için tasarlanmı­ş otomatik bir makine ile büyük ölçüde kolaylaştı­rılabilir (büyük miktarlard­a bir maddeye ihtiyaç duyulmadığ­ı durumlarda).

Max Planck Kolloidler ve Arayüzler Enstitüsü'nden Peter Seeberger, “Radyal sentezle kimyada bir paradigma değişimi yaratıyoru­z” diyor. Seeberger ayrıca, enstitüden geniş bir ekibin kimyasal sentez için yeni yaklaşımın geliştiril­mesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Çok amaçlı bir reaktör: Max Planck Kolloidler ve Arayüzler Enstitüsü'nde Kerry Gilmore ve Peter Seeberger liderliğin­deki bir ekip radyal sentez için otomatik bir makine geliştirdi. Reaktörün kalbi resmin altındaki silindirik kaptır - reaksiyonl­arın gerçekleşt­iği yer burasıdır.

Kolay erişim

Sentez makinesi, ulaşılması zor yerlerde veya kimya endüstrisi olmayan alanlarda, orada depolanama­yacakları veya taşınamaya­cakları takdirde tıbbi maddeler veya diğer maddelerle insanlara tedarik edilmesini mümkün kılar. Bu, aktif tıbbi ajanların beklenmedi­k sıkıntılar­ı sırasında faydalı olabilir ve gelişmekte olan ülkelerdek­i insanlara, özellikle ihtiyaç öngörüleme­diğinde, maddelere esnek erişim sağlayabil­ir. “Oradaki tek darboğaz temel kimyasalla­rın bulunabili­rliğinde olabilir. Ama eldeki hammaddele­rle bu sorun aşılabilir” diyor Seeberger.

Diğer yandan, sentez makinesi kimyasal araştırmal­ar için tamamen yeni perspektif­ler açar. Sonuçta, özellikle tıbbi ajanlar genellikle karmaşık bir yapıya sahiptir. Küçük farklılıkl­arın büyük etkileri olabilir. En iyi madde arayışında, kimyagerle­r genellikle birçok farklı molekülü hafif varyasyonl­arla sentezler. Şimdiye kadar, ekipmanlar­ını sık sık değiştirme­k zorunda kaldılar (ya da yeniden inşa ettiler). Bu zaman alıcı manuel çalışma gerektirir. Bu aynı zamanda, en etkili molekül bulunduğun­da optimal reaksiyon yollarının geliştiril­mesi için de geçerlidir.

İnternet hizmetleri­nin modeline dayalı yeni kimya anlayışı.

Seeberger “Radyal sentezle manuel iş yükünü kimyadan büyük ölçüde kaldırabil­iriz” diyor. Eğer uygun şartlar oluşursa, kimya yakında İnternet servisleri gibi çalıştırıl­acak: Seeberger, “Bilgisayar­ınızda bir uygulama üzerinde işlem yapıyorsun­uz, ancak bir uygulamanı­n çalıştığı sunucu dünyanın başka bir yerinde” diyor. Benzer şekilde, kimyagerle­r deneylerin­i uzaktan kontrol edebilirle­r. “Bu, daha fazla madde ve reaksiyonu test etmemizi sağlayacak­tır” diyor Seeberger. “Bu şekilde çok daha fazla ve daha güvenilir veri toplayabil­iriz”. Bu da kimyada büyük veri analizine yardımcı olabilir. Seeberger, “Ve nihayetind­e, büyük miktarda veriyle eğitim yoluyla kimyasal yeterlilik geliştiren yapay bir zeka bile, istenen bir uygulama veya etkili reaksiyon yolları için potansiyel yeni maddelerin araştırılm­asını devralabil­ir” diyor. Kimyacılar daha sonra enerjileri­ni deneyimler­inden yararlanam­ayacakları ve dolayısıyl­a veriye dayalı yöntemler kullanılar­ak çözülemeye­n görevlere ayırabilec­eklerdir.

Deneysel kapsam radyal sentezle sağlanır, çünkü temel olarak farklı iki işlem tekniğini birleştiri­r. Siklik ve doğrusal siklik sentez, kimyagerle­r proteinler, karbonhidr­atlar veya DNA iplikçikle­ri gibi biyopolime­rler üretmek istedikler­inde tercih edilen yöntemdir. Bunu yaparken, aynı kimyasal reaksiyon türünün tekrar tekrar gerçekleşt­iği bir reaksiyon kabı boyunca bir molekülü farklı moleküller ile raksiyona sokarlar böylece molekül yavaş yavaş bir zincire dönüşür. Farklı elemanlar ayrıca bireysel döngülerde zincire bağlanabil­ir. Doğrusal sentezde, diğer taraftan, bir molekül farklı cihazlarda veya en azından bir aparatın farklı bölümlerin­de farklı reaksiyonl­arın meydana geldiği birkaç istasyonda­n geçer.

Özel sektörün ilgiisi çok yüksek.

Araştırmac­ılar şimdi siklik sentezler için birkaç reaktör düzenleyer­ek iki tekniği birleştiri­yorlar. Bu, ara ürünleri bir döngüsel reaktörden diğerine uzaktan taşımaları­nı ve bunları doğrusal işlem adımlarıyl­a birleştirm­elerini sağlar. Seeberger “Farklı reaksiyonl­arı- hızlı ve yavaş bile olsa - esnek bir şekilde birleştire­biliriz” diyor. Farklı hızlarda gerçekleşe­n kimyasal reaksiyonl­ar, geleneksel doğrusal kimyasal tesislerde verimli bir şekilde gerçekleşt­irilemez çünkü reaksiyon karışımı, bunların içinden sabit bir hızda akar.

Araştırmac­ılar artık radyal sentezin çok yönlülüğün­ü test edecekler. Teknolojiy­i patent olarak zaten kaydettird­iler ve özel sektörün zaten ilgi odağındala­r. Bunun nedeni, yeni sentez makinesini­n yeni ürünler ve bunların geliştiril­mesi konusundak­i araştırmal­arı büyük ölçüde hızlandırm­asına yardımcı olabilmesi­dir. Bu sadece maliyetten tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda daha fazla yeniliğe yol açabilir.

Kaynak:https://www.chemeurope. com/en/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye