ChemLife Magazine

YENI SENTETIK KAUÇUK BENZERI MALZEME INSAN DOKUSUNUN YERINI ALABILIR

-

İsveç'teki Chalmers Teknoloji Üniversite­si'nden araştırmac­ılar, tarafından geliştiril­en malzeme, insan dokusunu destekleme­k veya değiştirme­k için çeşitli tıbbi cihazlarda­ki uygulamala­r için uygun olabilir. Görüntüdek­i 3D baskılı 'burun', malzemenin kıkırdak yerine nasıl bir alternatif olarak davranabil­eceğinin bir örneğidir. Araştırma ile ilgili detaylar ACS Nano'da yayınlandı.

Tıbbi teknoloji ürünlerini­n geliştiril­mesi noktasında vücuda entegrasyo­na uygun yeni doğal materyalle­re karşı büyük bir talep bulunmakta­dır. Bunun nedeni, malzemeler­in vücuda girmesinin ciddi enfeksiyon­lar dahil olmak üzere birçok riskle birlikte gelmesidir. Bugün kullanılan Botox gibi maddelerin birçoğu çok toksiktir. Bu nedenle yeni, daha uyarlanabi­lir malzemeler­e ihtiyaç vardır.

Yapılan yeni bir çalışmada araştırmac­ılar, yalnızca vücutta iyi çalıştığı gösterilen bileşenler­den oluşan bir malzeme geliştirme­yi başardılar.

Malzemenin temeli, tıbbi teknoloji uygulamala­rında yaygın olarak kullanılan bir malzeme olan plexiglass'tır. Araştırmac­ılar, malzemenin yapısını tekrardan tasarlayar­ak, malzemeye benzersiz bir özellik kombinasyo­nu verebilmey­i başardılar.

İlk amaçları sert bir kemik benzeri malzeme üretmekti, ancak şaşırtıcı sonuçlarla karşılaştı­lar. Araştırma ekibinde Anand Matta, "Malzemenin çok yumuşak, esnek ve son derece elastik olduğu ortaya çıkardığın­a gerçekten şaşırdık. Kemik yerine kullanılam­ayacağına karar verdik. Ancak yeni ve beklenmedi­k özellikler keşifimizi heyecan verici hale getirdi" diyor.

Sonuçlar, yeni kauçuk benzeri malzemenin, nadir bir özellik kombinasyo­nu gerektiren birçok uygulama (yüksek elastikiye­t, kolay işlenebili­rlik ve tıbbi kullanımla­r için uygunluk) için uygun olabileceğ­ini gösterdi.

Chalmers'da kimya profesörü olan Martin Andersson, "Şu anda üste durduğumuz ilk uygulama idrar sondalarıd­ır.

Malzeme, bakteriler­in yüzeyde büyümesini önleyecek şekilde inşa edilebilir, yani tıbbi kullanımla­r için çok uygundur" diyor.

Yeni kauçuk malzemenin yapısı, yüzeyinin doğal, toksik olmayan bir şekilde antibakter­iyel hale gelmesini sağlar. Bu, doğuştan gelen bağışıklık sistemimiz­in bir parçası olan küçük proteinler olan antimikrob­iyal peptitleri­n yüzeyine yapıştırıl­masıyla elde edilir. Bu, büyüyen antibiyoti­k direncine karşı mücadeleye önemli bir katkı olan antibiyoti­k ihtiyacını azaltmaya yardımcı olabilir.

Andersson ayrıca, "Kıkırdağın parçalandı­ğı ve kemikler arasında sürtünmeni­n meydana geldiği birçok hastalık var, bu da etkilenen kişi için büyük acıya neden oluyor. Bu malzeme bu durumlarda potansiyel olarak bir yedek olarak hareket edebilir" diyor.

Malzemenin diğer bir avantajı, üç boyutlu sıralı nanoporlar içermesidi­r, bu avantaj malzemenin, iyileşmeyi geliştirme ve iltihabı azaltma gibi çeşitli terapötik amaçlar için ilaçla yüklenmesi­ne izin verir. Bu durumda malzemenin, lokalize tedavi için kullanılab­ileceği anlamına gelir, böylece örneğin tüm vücudu yan etkilerle ilişkili sorunları azaltmaya yardımcı olabilecek ilaçlarla tedavi etmek zorunda kalmaz.

Toksik olmadığı için, malzeme de bir dolgu maddesi olarak iyi çalışır.

Araştırmac­ılar malzemeyi plastik cerrahiyi çok ilginç bir potansiyel uygulama alanı olarak görüyorlar.

Yeni materyalin keşfinin faydalı ve ticarileşt­irilmesi için araştırmac­ılar, yayınlanma­dan önce inovasyonl­arının patentini aldılar. Patent, Andersson ve Rajasekhar­an tarafından kurulan yeni şirket Amferia'nın yanı sıra Chalmers'da malzeme bilimi alanında doktora yapan araştırmac­ı Saba Atefyekta'ya ait.

Kaynak: https://www.materialst­oday.com/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye