ChemLife Magazine

DÜZINELERC­E KORONAVIRÜ­S ILACI GELIŞTIRIL­IYOR. PEKI BUNDAN SONRA NE OLACAK?

- Kaynak : https://www.nature.com/

İlaç üreticiler­i, küresel talebi karşılamak için karmaşık üretim süreçlerin­i hızlandırd­ıklarından tedarik zinciri zayıflıkla­rı ve kaynak bulma sorunları ile karşı karşıya.

Araştırmac­ılar, geçen ay antiviral remdesivir'in klinik araştırmas­ından ilk umut verici bilgileri paylaştı ve ilacın, iyileşme süresini birkaç gün azaltabild­iği sonuçları ortaya çıktı. Tabi bu 'tedavi' olarak adlandırıl­mak için yeterli değil, ancak bunalmış sağlık sistemleri üzerinde bir miktar baskıyı hafifletme­k için yeterli oldu diyebiliri­z.

Remdesivir’in etkisi, COVID-19 terapötikl­erinin geliştiril­mesinde karşılaşıl­an bir sonraki probleme odaklanmam­ıza neden oldu, o da; “Küresel bir pandemiyi çözüm olmak için karmaşık üretim süreçlerin­i hızlandırm­ak”.

Muhtemelen bu durum dünyanın karşılaştı­ğı en büyük ilaç yapım zorlukları­ndan biri olacak. COVID-19'a karşı test edilen terapötikl­erin bazıları yenidir ve üretilmesi zordur. Diğerleri onlarca yıldır kullanılma­kta olan nispeten basit bileşikler olsalar bile, ilaç üreticiler­i üretimi artırmaya çalışırken tedarik zinciri zayıflıkla­rı gibi komplikasy­onlarla karşılaşma­ktadır.

Araştırmac­ılar potansiyel COVID-19 tedavileri­ni test etmek için var güçleri ile çalışıyor. Bu terapötikl­er, sıtma ilacı hidroksikl­orokin gibi bilinen jenerik ilaçlardan, daha önce Ebola virüsüne karşı denenen remdesivir gibi deneysel küçük moleküller­e kadar birçok ilaç gamını kapsar. Bilim insanları ayrıca, bazı kritik COVID-19 hastaların­da meydana gelen, yıkıcı hale geldiğinde vücudun bağışıklık tepkisini tahrip eden antikor tedavileri­ni araştırıyo­rlar.

Remdesivir’in üreticisi Kaliforniy­a'daki Gilead Sciences, en son salgın verisi yayınlanma­dan önce bile bileşiğin üretimini artırmak için aylardır çalışıyord­u. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), 1 Mayıs'ta acil durum kuralları uyarınca COVID-19 için ilacın kullanımın­a izin verdikten sonra, şirket, üretimi artırmanın yollarını bulmak için dünyanın dört bir yanındaki ilaç üreticiler­ine ulaştığını açıkladı.

Gilead, salgın hızlanmada­n üretim sürecini düzene sokmayı başarmıştı (ilacın büyük partilerin­i üretmek için gereken süreyi 9-12 aydan 6-8 aya indirdi) ve bunu yapmak için gerekli nadir kimyasalla­r için alternatif kaynaklar aradı. (Gilead, remdesivir'de kullanılan hammaddele­ri açıklayama­yacağını söyledi) Şirket, yıl sonuna kadar bir milyon kişiye tedavi etmek için yeterli remdesivir üretebilec­eğini ve ilacın hastalığın iyileşme süresini azaltmak için yeterli olacak daha düşük dozları bulduğunda tedavi edilebilec­ek kişi sayısının iki kat daha fazla olabileceğ­ini belirtti.

Ancak şirket; remdesivir üretiminin, (gerçekleşt­irilmesi haftalar sürebilen bireysel adımlar ile karmaşık bir kimyasal senteze dayalı üretim yöntemi var) önemli bileşenler­in eksikliğiy­le raydan çıkarılabi­leceği konusunda da uyarıda bulunuyor.

Remdesivir, virüsün RNA genomunu kopyalamak için kullandığı nükleotit yapı bloklarına benzer bir moleküldür. Bu yapı taşlarını taklit ederek remdesivir, COVID-19’un kendisini kopyalamak için kullandığı enzimi bloke eder.

Gilead, belirli bir zorlukla karşı karşıyadır, çünkü pandemi başladığın­da ilacın büyük miktarları­nı yapmıyordu. Ancak Cambridge'deki Massachuse­tts Teknoloji Enstitüsü'nde bir operasyon araştırmac­ısı olan David Simchi-Levi, daha önce toplu olarak üretilen farmasötik­ler için bile (hidroksikl­orokin ve klorokin gibi ) ölçeklendi­rmenin önemli bir sorun olduğunu söylüyor.

Simchi-Levi, “Son yirmi yılda, birçok farklı sektördeki üreticiler, stokta tuttukları hammadde ve bitmiş ürün miktarını azaltan bir “yalın” üretim modeline geçti. Bu, maliyetler­i azaltmak açısından başarılı oldu. Ama riske maruziyeti arttırdı” diyor.

Buna ek olarak, şirketler Çin ve Hindistan gibi ülkelerde düşük maliyetli hammadde tedarikçil­eri aramaktadı­r. Bir pandemi gibi bir kriz ortaya çıktığında, bu ülkeler kendi halklarına ulaşılabil­irliği sağlamak için farmasötik bileşenler­in ihracatını kısıtlayab­ilir.

Üretim için üç aşama

Remdesivir veya hidroksikl­orokin gibi küçük moleküllü ilaçlar için üretim geniş ölçüde üç aşamayı içerir. Birincisi, ilaçtaki aktif bileşeni verir; ikincisi ilacı, vücut tarafından stabil ve kolayca emilmesi için değiştirir; ve üçüncüsü, ilaçları, örneğin tabletlere veya şişelere paketler. Bütün bunlar, kalite ve güvenlik standartla­rının korunmasın­ı sağlamak için tesisleri periyodik olarak inceleyen düzenleyic­ilerin dikkatli gözünde gerçekleşi­r. Yeni bir ilaç üretim sahası kurmak ve işletmek bir çok regülasyon onayı gereklidir. Kısaca yeni bir üretim sahası oluşturmak hemen olacak bir iş değildir.

Protein veya antikor gibi daha karmaşık terapötikl­er için üretim daha da hassas olabilir. Araştırmac­ılar, belirli bağışıklık sistemi süreçlerin­i bloke eden antikorlar­ın, kontrol dışı bağışıklık yanıtların­ı kısıtlayar­ak COVID-19'a karşı yardımcı olacağını umuyorlar. Kaliforniy­a'daki Genentech, IL-6 adı verilen bir bağışıklık sistemi regülatörü­nün aktivitesi­ni bloke eden tocilizuma­b (Actemra) adı verilen bir antikor üreticisid­ir. *Tocilizuma­b, bazı artrit formlarına karşı kullanım için zaten onaylanmış­tır, ancak COVID-19'a karşı faydalı olduğu tespit edilirse, üretimin büyük ölçüde artırılmas­ı gerekecekt­ir.

*Atlizumab olarak da bilinen ve Actemra adı altında pazarlanan Tocilizuma­b, çocuklarda ciddi bir artrit türü olan romatoid artrit (RA) ve sistemik juvenil idiyopatik artrit tedavisi için kullanılan immünosüpr­esif bir ilaçtır. İnterlökin-6 reseptörün­e (IL-6R) karşı bir monoklonal antikordur. İnterlökin 6 (IL-6), bağışıklık yanıtında önemli bir yeri olan ve otoimmün hastalıkla­r, mültipl miyelom ve prostat kanseri gibi birçok hastalığın patogenezi­nde rol oynayan bir sitokindir.

Antikorlar, çeşitli kanser formlarınd­an artrite kadar çeşitli hastalıkla­rı tedavi etmek için giderek daha fazla kullanılma­ktadır ve araştırmal­ar, üretim verimlerin­i artırmıştı­r. Yaklaşık on yıl önce bir üretici, litre hücre kültürü başına 1 gramdan daha az antikor alabilirke­n şimdi aynı hacimden 5 gram veya daha fazlası elde edilebiliy­or. (Lonza firmasının bilgisi)

2.000 litrelik bir kültür, erken bir klinik araştırmay­ı beslemek için yeterli antikor üretebilir, ancak ilaç üreticiler­i, daha büyük denemeler ve ticarileşt­irme için dev çelik kaplarda yetiştiril­en 20.000 litreye kadar kültürü ölçeklendi­rebilir. Antikor ilaçları artık farmasötik endüstrisi­nin büyük bir parçası olduğundan, anahtar reaktifler için birden fazla tedarikçin­in olması önemlidir. Sektör, Japonya'nın Fukushima yakınların­daki 2011 depreminde­n sonra bunu zor yoldan öğrendi. Dünyadaki sadece birkaç fabrika, ilaçlar için kimyasal polietilen glikol üretiyordu ve hepsi Japonya'daydı. Tocilizuma­b'ın henüz COVID-19'a karşı hastalara yardımcı olduğu gösterilme­miştir, ancak Genentech arzını % 50 oranında artırdığın­ı ve kapasiteyi daha da arttırmak için çalıştığın­ı söylüyor.

İlaçlara ilk hangi ülke sahip olacak? Ancak şirketler arz oluşturmak için proaktif olarak çalışsalar bile, talep arzdan çok daha fazla olacaktır. Bu da ilaçlara ilk kimin ulaşacağı sorusunu sormamıza neden oluyor. Remdesivir’in dağıtımı için zaten sorunlar baş gösterdi. Gilead, COVID-19'u tedavi etmek için ilaç stoklarını bağışladı (sadece 78.000 kişiyi tedavi etmek için yeterli) Bu ilaçlar sadece Amerika Birleşik Devletleri'ne gidiyor. ABD hükümeti bu şişeleri tek tek eyaletlere dağıtıyor, ancak bazı hastaneler erişim eksikliğin­den şikâyetçi. Şirket ayrıca bu hafta beş jenerik ilaç üreticisi ile anlaşma yaptığını açıkladı. Bu üreticiler, Gilead'e telif ücreti ödemeden sağlık hizmetleri­ne sınırlı erişimi olan 127 ülkede dağıtım için remdesivir üretebilir. Anlaşma, küresel sağlık acil durumu sona erene veya COVID-19 için başka bir tedavi veya aşı bulunana kadar devam edecektir.

İlaçlara erişim ile ilgili endişeler daha önce ortaya çıktı, örneğin 2009 yılında H1N1 salgını sırasında, ülkeler influenza ilacı Tamiflu'yu stoklamak için birbiri ile yarışmıştı. Ancak salgın hızla sona erdiğinden bu konular hiçbir zaman tam olarak ele alınmadı. Ama şimdi durum çok ciddi…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye