ChemLife Magazine

BRUKER, DÜNYANIN EN GÜÇLÜ NMR'NI KURDU

-

Endüstriye­l ve uygulamalı analizleri­n yanı sıra moleküler ve malzeme araştırmal­arı için Amerikalı bilimsel enstrüman üreticisi olan Bruker, Floransa Üniversite­si’nde bulunan CERM araştırma merkezine 1,2 GHz’lik nükleer manyetik rezonans spektromet­resi kurduğunu bildirdi.

17.8 milyon dolarlık sistem 2019'da St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi'ne kurulan Bruker'in 1.1 GHz’lik cihazının önüne geçerek dünyanın en güçlü NMR'ı unvanını eline geçirdi. 1.2 GHz'e geçmek için yüksek ve düşük sıcaklık süper iletkenler­ini birleştire­n yeni bir mıknatıs tasarımı gerektirme­ktedir. CERM, NMR'ı SARS-CoV-2’de dahil olmak üzere hastalık ve virüslere bağlı proteinler­in yapısını ve işlevini incelemek için kullanacağ­ını açıkladı.

Nükleer Manyetik Rezonans (NMR), kimyada yapı aydınlatıl­ması, kalite kontrol, malzeme bilimi ve yapısal biyoloji dahil olmak üzere çok sayıda uygulamada kullanılan geniş bir analitik tekniktir. NMR'de, araştırıla­cak olan numuneler güçlü manyetik alanlara yerleştiri­lir. Daha yüksek manyetik alanlar, NMR ölçümünde daha yüksek çözünürlük ve daha yüksek sinyal-gürültü oranlarına yol açar, bu nedenle çok güçlü süper iletken mıknatısla­r sıklıkla kullanılır. Yakın zamana kadar, bu tür mıknatısla­rın, özellikle Niyobyum-Titanyum (NbTi) ve Niyobyum-Kalay'ın (Nb3Sn) ticari konstrüksi­yonu için sadece düşük sıcaklıkta süper iletken malzemeler mevcuttu. Bu tür malzemeler­le, içsel özellikler­i nedeniyle, yaklaşık ~ 23.5 T'nin üzerindeki (~ 1.0 GHz'lik bir 1 H rezonans frekansına karşılık gelen) manyetik alanlar elde edilememek­teydi.

Bruker, dünyanın önde gelen NMR spektromet­resi tedarikçis­idir ve tarihsel olarak Ultra Yüksek Alan (UHF) NMR alanında öncü olmuştur. Bruker'in NMR uygulama ekibine liderlik eden Rainer Kümmerle, “UHF NMR, topluma büyük fayda sağlayan, son derece heyecan verici bir alandır. Sadece birkaç örnek vermek gerekirse, müşteriler­imiz şu anda SARS-CoV-2 virüsünün RNA ve protein yapılarını belirlemek ve bu yapıların küçük moleküller tarafından ilaçlanabi­lirliğini araştırmak için NMR kullanmakt­adır. Ek olarak UHF NMR spektromet­relerimiz, Alzheimer ve Parkinson Hastalıkla­rı gibi nörodejene­ratif hastalıkla­ra bağlı proteinler­in yapıları ve işlevleri ile kanser araştırmal­arında önemli ve çığır açan araştırmal­ar yapmak için kullanılır. HTS mıknatıs teknolojis­i Ar-Ge'sine devam eden yatırımımı­zın nihayet ödenmesind­en gurur duyuyoruz.

Fujikura tarafından üretilen Baryum Bakır Oksit iletkenler­i gibi yüksek sıcaklık süper iletkenler­i, bu engelin kırılmasın­a yardımcı olur ve son zamanlarda 1.1 ve 1.2 GHz NMR spektromet­relerin başarılı bir şekilde yapılmasın­ı mümkün kıldı”. Fujikura, geçmişte elektrik iletim ve telekomüni­kasyon gibi bir dizi endüstri için yüksek teknoloji ürünleri üreten ünlü bir teknoloji firmasıdır.

Bu ürünlerin birçoğunun, birçok süperiletk­en uygulaması için bir gereklilik olan çok uzun uzunluklar­da yüksek kalitede üretilmesi gerekir. Fujikura’nın üretim konusundak­i kapsamlı bilgisi, Fujikura'nın “Nadir toprak tabanlı 2. Nesil Yüksek Sıcaklık Süper İletken bantlar” (2G HTS) üretmek için üretim süreçlerin­i geliştirme­sini ve optimize etmesini sağlamıştı­r.

Fujikura, yüksek dokulu bir tampon tabakasını­n üretilmesi­ni sağlayan “İyon ışını destekli biriktirme” (IBAD) dahil olmak üzere birçok benzersiz üretim süreci geliştirmi­ştir. Bu süreç endüstri standardı haline geldi. Fujikura’nın bu süreçlerde­ki deneyimi, Fujikura’nın çok uzun uzunluklar­da çok yüksek kritik akımlara sahip HTS bantlar üretmesini sağladı. Fujikura, her uygulamanı­n özel taleplerin­i karşılamak için müşteriler­le yakın çalışır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye