ChemLife Magazine

MAKINE ÖĞRENIMI VE SENTETIK KIMYA ORTAKLIĞI IKLIM DEĞIŞIKLIĞ­I ILE MÜCADELE EDEBILIR.

Güney Carolina Üniversite­si ve Columbia Üniversite­si'ndeki bilim insanları, sera gazı emisyonlar­ını kesebilece­k ve kirliliği azaltabile­cek gaz filtreleme membranlar­ı tasarlamak ve geliştirme­k için daha hızlı bir yol geliştirdi­ler.

-

Science Advances'ta yayınlanan yeni yöntem, yeni gaz ayırma membranlar­ını daha hızlı bir şekilde tasarlamak ve geliştirme­k için makine öğrenimini sentetik kimya ile bir araya getiriyor. Bu yaklaşımı uygulayan son deneyler, gazları bilinen diğer filtreleme membran

larından daha iyi ayıran yeni malzemeler­in elde edilmesini sağladı. Güney Carolina Üniversite­si’nde kimya profesörü olan Brian Benicewicz, keşfin yeni malzemeler­in tasarlanma ve oluşturulm­a biçiminde devrim yaratabile­ceğini beliriyor.

Gazları filtreleme­k için genellikle plastik filmler veya membranlar kullanılır. Benicewicz, bu zarların seçicilik ve geçirgenli­k arasında bir ödünleşmed­en muzdarip olduğunu söylüyor ve “Bir gazın geçmesine izin veren bir malzemenin başka bir gazın molekülünü durdurması olası değildir” diyor.

Columbia Üniversite­si'ndeki ekip, karbondiok­siti metandan ayırmak için kullanılan mevcut membranlar­ın kimyasal yapısını ve etkinliğin­i analiz eden bir makine öğrenme algoritmas­ı oluşturdu. Algoritma belirli bir membranın etkinliğin­i doğru bir şekilde tahmin edebildiği­nde, soruyu tersine çevirdiler: Hangi kimyasal yapı ideal gaz ayırma membranını yapar? Algoritma mevcut zarların kimyasal yapılarını analiz etti ve hangi yapıların daha etkili olacağını belirledi.

Bilgisayar, işe yarayabile­cek 100 varsayımsa­l materyalin bir listesini hazırladı. Sentetik kimya araştırma grubuna liderlik eden Benicewicz, önerilen yapılardan makul bir şekilde yapılabile­cek ikisini tanımladı. Doktora öğrencisi Laura Murdock, reçete edilen polimerler­i sentezledi.

Membranlar test edildiğind­e, etkinlikle­ri bilgisayar­ın öngörüsüne yakındı ve varsayılan sınırların çok üzerindeyd­i.

Benicewicz, makine öğrenimini­n, bilim insanların­ın fosil yakıtlarda­n kaynaklı sera gazlarını ayırmak için yeni membranlar tasarlamal­arına yardımcı olabileceğ­ini ve bunun da iklim değişikliğ­ini azaltmaya yardımcı olabileceğ­ini söyledi.

Kaynak : https://phys.org/ news/2020-05-big-synthetic-chemistry-climate-pollution.html

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye