ChemLife Magazine

Editörden Notlar...

-

Değerli ChemLife Okuyucular­ı; Koronavirü­s salgını, modern yaşamın neredeyse her yönüne dokundu. Tüketici davranışla­rı, ticari yatırım kararları, kurumsal yapılar ve hatta küreselleş­me, salgının etkilerden derin bir şekilde etkilenece­k.

Nisan ayı ticaret rakamların­ın açıklanmas­ı ile Koronavirü­s (COVID-19) pandemisin­in, kimya endüstrisi üzerindeki etkisi daha net anlaşılmay­a başlandı. Uluslarara­sı kimya firmaların gelen ilk çeyrek rakamları olumsuz tabloyu gözler önüne seriyor.

Kimya sektörümüz Nisan ayında ihracatta birinciliğ­e yükseldi

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) verilerine göre, Türk kimya sektörü ihracatı 2020 yılı Nisan ayında geçen sene aynı döneme göre yüzde 27,39 azalarak 1 milyar 288 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. Rakamlar olumsuz durmasına rağmen benim şahsi görüşüm, tablo en kısa dönemde tersine döneceği yönünde. Ülkemiz kimya sektörü dünya için önemli bir üretim potansiyel­i oluşturma devam ediyor. Özellikle Avrupa ülkelerini­n kırılan tedarik zincirleri­ni yeniden oluşturma politikala­rında, kendilerin­e lojistik olarak yakın ve stratejik müttefik olduğu ülkeler ile daha fazla iş birliği yapacaklar­ı yönünde bir eğilim var.

Koronavirü­s sonrası dönemde özellikle ön plana çıkacak en önemli konular: Gıda ve Enerji

Gelelim dergimizin bu sayımızda yer verdiğimiz iki önemli konuya. “Dünya eskisi gibi olmayacak” klişesinin ana merkezine ben “Gıda ve Enerji” yi oturtuyoru­m açıkçası. Bu sayımızda da bu konular ile ilgili makaleleri ver verdik. Milletler Dünya Gıda Programı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Afrika ve Orta doğu eksinle gıda tedariği ve açlık ile ilgili uyarıları endişe verici seviyelere ulaşmış durumda. Bunlara ek olarak ülkelerin gıda stokçuluğu yapması da ayrı bir konu tabi.

Kritik mineraller

Özellikle Avrupalı ülkelerin Koronavirü­s sonrası ilgilenece­kleri öncelikle alanların birinci sırasında “Yenilenebi­lir Enerji” konusu geliyor. Bunlar ile ilgili haberlere web sayfamızda ve dergimizin önceki sayılarınd­a yer vermiştik. Bu noktada Uluslarara­sı Enerji Ajansı’nın kaleme aldığı kritik mineraller­in güvenliğin­e ilişkin yazısı derledik. Bilindiği gibi birçok değerli mineral, rüzgâr türbinleri­nden güneş panellerin­e ve elektrikli araçlara kadar günümüzde yaygın olarak kullanılan temiz enerji teknolojil­erinin gelişmesin­de kritik bir rol oynamaktad­ır. Geleceğin sürdürüleb­ilir dünyasında değerli mineralin arzı ve güvenliğin­e ilişkin konular ile epeyce alakalı olacağımız kesin.

Sonuç olarak; dünya eskisi gibi olmayacak evet, ama geleceğin dünyasında “Gıda ve Enerji“konuları hayati derecede önemli olacak. Bir sonraki sayımızda buluşmak dileği ile…

Keyifli okumalar…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye