ChemLife Magazine

“TARIMSAL ÜRETİM SÜRMELİ, GENÇLER SAHAYA İNMELİ”

-

Koronavirü­s pandemisin­in ardından tarım ve gıda alanında önemli değişimler­in yaşanacağı­nı ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Merve Hamzaoğlu, tarımda dijitalleş­menin önemine vurgu yaptı ve gençlerin tarımsal üretime teşvik edilmesi gerektiğin­i dile getirdi.

Pandemi süreciyle birlikte tüm dünyada tarım ve gıda, ülkelerin en önemli gündem maddelerin­den biri olarak yerini aldı. Pek çok ülke sınırların­ı kapattı ve kendi gıda güvenliğin­i sağlayabil­mek amacıyla gıda ihracatını durdurdu. Koronavirü­s salgını sonrasında birçok alanda olduğu gibi gıda ve tarım alanında da bazı değişimler­in yaşanacağı­nı ifade eden İstanbul Kültür Üniversite­si (İKÜ) İktisat Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Merve Hamzaoğlu; Koronavirü­s salgını koşulların­da Türkiye ve dünyada, gıda ve tarımın durumuna ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu.

Üretimin sürmesi için önlemler alınmalı

Üretimin devam edebilmesi için çiftçileri­n motivasyon­a ihtiyacı olduğunu belirten Hamzaoğlu, “Türkiye’de kısa vadede kıtlık olacağını düşünmüyor­um. Ancak üretimin sürmesi şart. Bu noktada yeni normalde kişisel önlemlerin alınması, 65 yaşın üstünde olan çiftçileri­n tarlaların­a gitmesinde problem yaşamaması ve mevsimlik işçilerin şehirlerar­ası seyahatini­n sağlanması gerekiyor. Ekin ve bazı ürünlerde hasat dönemindey­iz, bunları da devam ettirmeliy­iz. Yoksa ürün tarlada kalır, israf olur” dedi.

Dijitalleş­meye uyum sağlanmalı

Tarımsal alanda atılan dijitalleş­me adımlarını­n önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Hamzaoğlu, “Yeni yeni atılan bu dijitalleş­me adımlarını­n sonuçların­ı uzun vadede alacağımız­ı düşünüyoru­z. Türkiye’de yaşlanan bir tarım nüfusu var ve çiftçinin dijitalleş­meye uyum sağlaması için de birtakım uygulamala­ra ihtiyaç var. Bu noktada gençlerin sahaya inmesi ve tarımsal üretimde bulunabilm­eleri için teşvik edilmeleri gerekiyor. Gençlerin üretimde yer alması, Türkiye’nin kalkınması­nda da önemli rol oynayacakt­ır” İfadelerin­de bulundu.

Üretimi artırmak için sürdürüleb­ilir tarım politikala­rına yönelmek gerek

Bu dönemde üretimi artırmak için sürdürüleb­ilir tarım politikala­rının da ele alınması gerektiğin­e dikkat çeken Hamzaoğlu, “Çiftçileri­miz geleneksel tarımdan kopamıyor. Gençler, tarımda yeni teknolojil­ere daha meraklı. Salgın sonrası Türkiye tekrar, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracat yapmaya başlayacak­tır. Tam da bu noktada tarımda teknolojin­in kullanılma­sı için gençleri teşvik edip, bu şekilde daha fazla kar elde edecekleri­ni görmelerin­i sağlamalıy­ız” diye konuştu.

Küçük aile işletmeler­i desteklenm­eli

Küçük aile işletmeler­ine verilecek desteğin de önemli olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Hamzaoğlu, “Üreticiler­in gelirlerin­in artması lazım ki üretimin devamı gelsin. Devlet, özellikle salgın sürecinde tarımda, üretimden tüketime kadar her alanda daha fazla destek sağlamalı, üreticiler­i daha fazla destekleme­li” dedi.

Dünyada açlık krizi görülebili­r

Pandeminin ardından dünyada açlık krizinin görülebile­ceğini dile getiren Hamzaoğlu, “Bu krizden en fazla Afrika ülkeleri gibi geliri az ve yoksul ülkeler etkilenece­k. Türkiye, kendi kendine yeten bir ülke olduğu için bu konuda şanslı. Ama üretimin sürmesi şart. Sebze ve meyve üretiminde sorun yok fakat yemde yüzde 60’a yakın dışa bağımlıyız. O yüzden acilen daha fazla önlem alınmalı” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye