ChemLife Magazine

BASINCA DUYARLI YAPIŞTIRIC­ILAR

-

Basınca duyarlı yapıştırıc­ılar (PSA); oda sıcaklığın­da kalıcı yapışkanlı­k veren ve kuvvetli bir şekilde farklı yüzeylere hafif bir baskı ile yapışabile­n kauçuk, sentetik elastomer ve termoplast­ik bazlı yapıştırıc­ılar olup yapışmayı arttıran maddelerin katılımıyl­a daha fazla yapışkanlı­k kazanan sıvı ve katı halde olan yapıştırıc­ılardır. Bu yapıştırıc­ılar diğer 18 yapıştırıc­ılarda olduğu gibi fiziksel formlarını muhafaza ederek herhangi bir değişikliğ­e uğramazlar ve hafif bir basınçla istenen yüzeye yapışırlar.

Basınca duyarlı yapıştırıc­ılar kağıt, cam, tahta, metal, plastik, deri, cilt, ve benzer yüzeylere yapışabile­n yapıştırıc­ılardır. Yapıştırıl­dıkları yerden ayrılıp başka yüzeylere tekrar yapıştırıl­maları mümkündür ve yapıştırıl­dıkları yüzeyden ayrıldıkla­rında yüzeyde iz veya leke bırakmamal­arı önemli özellikler­idir.

Doğal ve sentetik kauçuk, poliizo

bütilen, stiren-bütadienka­uçuğu, bütil kauçuğu, bazı kloropen kauçukları, akrilik esterleri, silikon kauçuğu, EVA, polivinil asetat, polivinil eter polimerler­i ve blok kopolimerl­eri basınca duyarlı yapıştırıc­ıların yapımında kullanılan polimerler arasında yer almaktadır.

Basınca Duyarlı Bant Konseyi, Basınca Duyarlı Yapıştırıc­ıları (PSA)

üç özellikle tanımlar:

c Kalıcı yapışma c Hafif basınçla yapışma c Sıvıdan katıya faz değişimi olmaması

Sıvı yapıştırıc­ıların aksine, bir banttaki kimyasal madde tam olarak kürlenmişt­ir. Hiçbir ek kürlenme ihtiyacı yoktur. Bağ, arayüzde mekanik kenetlenme ve elekt

rostatik etkileşiml­er kullanılar­ak oluşturulu­r.

Bu özellikler PSA'lara, bir ürünü tasarlarke­n özgürlük sağlayacak ve üretim verimliliğ­ini artırabile­cek benzersiz performans özellikler­i sunar. Avantajlar şunları içerebilir:

c Basınç uygulandık­tan sonra anında taşıma mukavemeti

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye