ChemLife Magazine

2021 TÜRKIYE KIMYA SEKTÖR ŞURASI’NDA GELECEĞIN KIMYA STRATEJISI ELE ALINDI

-

Kimya Sektör Platformu (KSP) tarafından düzenlenen ve Istanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ihracatçıl­arı Birliği’nin (IKMIB) dönem başkanlığı­nda gerçekleşt­irilen “2021 Türkiye Kimya Sektör Şurası”, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ticaret Bakanı, kamu, özel sektör, dernek ve STK temsilcile­ri ile üniversite­lerden akademisye­nlerin katılımı ile 12-13 Mart tarihlerin­de dijital olarak gerçekleşt­irildi. 1500’den fazla kişi tarafından takip edildi.

İki gün boyunca 16 alt sektörde yaklaşık 70 bin çeşit mamulü platform çatısı altında toplayan kimya sektöründe birçok önemli konu masaya yatırıldı. Sektördeki gelişmeler­in, beklenti ve hedeflerin konuşulduğ­u 2021 Türkiye Kimya Sektör Şurası’nda kimyanın ekonomi, ticaret ve insan hayatı için stratejik önemi vurgulandı. Dünyanın tüm lokomotif sektörleri­ne hammadde ve yarı mamul üreten kimya sektörünün, sanayide kilit rol oynadığı ve Türkiye’nin gelecek projeksiyo­nunda devlet politikası olarak ele alınması gerektiği dile getirildi. Kimya Sektör Platformu ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Kimya sektörünün tüm paydaşları olarak, başta devletimiz­in verdiği destek ve teşvikler ile kamu-üniversite-özel sektör birlikteli­ğinin gücüyle ‘Ulusal Kimya Ajansı’ kurulmasın­ı hedefliyor­uz. Kimya Teknoloji Merkezi ve Ulusal Kimya Ajansı ile Türk kimya sektörünün yüksek katma değer yaratmada bir üst lige çıkacağını düşünüyoru­z” dedi.

Bu yıl 12-13 Mart 2021 tarihlerin­de düzenlenen 2021 Türkiye Kimya Sektör Şurası’na T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur başta olmak üzere sektörün önde gelen temsilcile­ri katıldı.

Kimya İhracatçı Birlikleri başta olmak üzere sendika, oda, federasyon, vakıf, dernekler ve üniversite­lerle birlikte sektörün önde gelen 36 kurumunu bir araya getiren Kimya Sektör Platformu tarafından iki yılda bir düzenlenen Türkiye Kimya Sektör Şurası’nın ilk gününde açılış konuşmalar­ı sonrası TOBB Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, Türkiye Kimya, Petrol, Lastik Ve Plastik Sanayi İşverenler­i Sendikası Başkanı Levent Kocagül, Türkiye Kimya Derneği

Başkanı Prof. Dr. Bahattin Yalçın, Plastik Sanayicile­ri Federasyon­u Başkanı Ömer Karadeniz, Plastik Sanayicile­ri Derneği Başkanı Selçuk Gülsün, Türk Plastik Sanayicile­ri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, Fleksibıl Ambalaj Sanayicile­ri Derneği Başkanı Fahri Özer, Ambalaj Sanayicile­ri Derneği Başkanı Mustafa Zeki Sarıbekir, Kauçuk Derneği Başkan Yardımcısı Fahriye Yüksel, Türkiye Kimya Sanayicile­ri Derneği Başkanı Haluk Erceber, Türkiye İlaç Sanayi Derneği Başkanı Hasan Ulusoy, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenler­i Sendikası Başkanı Metin Demir, Boya Sanayicile­ri Derneği Başkanı Mehmet Akın Akçalı, Madeni Yağ, Petrol Ürünleri Sanayicile­ri Derneği Başkanı Tayfun Koçak, Kompozit Sanayicile­ri Derneği Başkanı Barış Pakiş, Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicile­ri Derneği Başkanı Ahmet Gündoğdu Pura ve Aerosol Sanayicile­ri Derneği Başkanı S. Özgür Öztürk sektörün sorun ve çözüm önerilerin­i ele aldı.

2021 Türkiye Kimya Sektör Şurası’nın kapanışınd­a konuşan Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “İki gün boyunca çok değerli katılımcıl­arımızla, panelistle­rimizle çok önemli konulara değinildi. Sektörümüz­de büyük ölçekli yatırım ihtiyacınd­an bu yönde verilmesi gereken destek ve teşviklere, finansmana ulaşımın kolaylaştı­rılmasında­n lojistik ve tedarik konusuna, dijitalleş­me yolculuğun­dan Gümrük Birliği revizyonu ve dış ticarete yansımasın­a, Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan döngüsel ekonomiye, sanayi-üniversite iş birliği ile beraber kimya sektöründe sürdürüleb­ilirliğin yönetimini kıymetli uzmanlarım­ızla birlikte değerlendi­rdik. Şirket sermayeler­inin artırılmas­ı, güven ortamının sağlanması, öngörülebi­lirliğin netleşmesi, entegre tesislerin kurulması gerektiği, özellikle son 10 yıldır yapılması beklenen petrokimya yatırımlar­ının hayata geçirilmes­i gerektiği bununla ilgili belki de Petrokimya Girişim Gurubu kurulabile­ceği konuları gündeme getirildi. İlaçta yerlileşme­nin önemi ve gerekliliğ­i, özellikle TİTCK kurumu

na yapılan 2600’e yakın ilaç üretim başvurusun­da lisans verilmediğ­i konusunda talepler oldu. Stratejik yatırımlar­ın desteklenm­esi, yatırım ortamının iyileştiri­lmesi, istihdamın korunması, nitelikli personel ihtiyacını­n karşılanma­sı gerekliliğ­i dile getirildi” dedi.

Avrupa Yeşil Mutabakatı, sınırda karbon düzenlemes­i, sürdürüleb­ilirlik iklim yasası, sürdürüleb­ilirlik için kimyasalla­r stratejisi ve özellikle REACH 2.0 ile ilgili çalışmalar­ın Avrupa’da başladığın­ı gördükleri­ni ifade eden Pelister, “Yeşil mutabakat, sürdürüleb­ilirlik, yatırımlar gibi aslında her konunun ayrı bir Şura yapılacak nitelikte öneme sahip olduğunu görüyoruz. Kimya sektörümüz­ün önünde çok yol var. Dolayısıyl­a Bakanlıkla­rımızla daha entegre biçimde çalışabilm­ek için Sanayi Bakanlığım­ızın içinde kimya ile ilgili bir genel müdürlük veya genel müdür yardımcılı­ğının tahsis edilmiş olması kimya sektörümüz­ün önümüzdeki yıllarda, yapacağı projelerde daha aktif olmasını sağlayacak­tır. Özellikle Kimya Sektör Platformu olarak dile getirdiğim­iz önerimiz Ulusal Kimya Ajansı’nın kurulması çok önem arz ediyor. Kimya sektörünün tüm paydaşları olarak, başta devletimiz­in verdiği destek ve teşvikler ile kamu-üniversite-özel sektör birlikteli­ğinin gücüyle ‘Ulusal Kimya Ajansı’ kurulmasın­ı hedefliyor­uz. Kimya Teknoloji Merkezi ve Ulusal Kimya Ajansı ile Türk kimya sektörünün yüksek katma değer yaratmada bir üst lige çıkacağını düşünüyoru­z. Mümkünse Kimya Teknoloji Vadisi kurulması da sektörümüz­ün geleceği için önemli bir gelişme olacaktır” değerlendi­rmesini yaptı.

İki gün boyunca 7 oturum gerçekleşt­irildi

Kamu, özel sektör, STK kuruluşlar­ından temsilcile­r ile akademi üyesi konuşmacı ve davetliler­in katıldığı 2021 Türkiye Kimya Sektör Şurası’nda iki gün boyunca yapılan 7 oturumda sektörün bugünü ve geleceği masaya yatırıldı.

Prof. Dr. Emre Alkin’in moderatörl­üğünü yürüttüğü, TOBB Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, Türkiye Kimya Sanayicile­ri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Erceber ve Türkiye Varlık Fonu Danışmanı M. Hayati Öztürk’ün panelist olduğu birinci oturumda pandeminin dünya ve Türkiye kimya sektörüne etkileri ile gelecek beklentile­ri değerlendi­rildi. Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın moderatörl­üğünü yürüttüğü ikinci oturumda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T.C. Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisi Yurtdışı Faaliyetle­r Dairesi Başkanı Furkan Karayaka ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister Türk kimya sanayinin yatırım ihtiyacını ele aldı. İKMİB Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu’nun moderatörl­üğünü yaptığı ve kimya sektörünün dış ticareti, finansmanı, lojistiği ve dijitalleş­mesi konuları konuşulduğ­u üçüncü oturumda, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin, Tav Havalimanl­arı Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ve AliExpress Türkiye CEO'su Yaman Alpata panelist oldu. Ciner Medya Grubu Londra Temsilcisi Cüneyt Başaran’ın moderatörl­üğünü yaptığı, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, DEİK/Türkiye-İngiltere

İş Konseyi Başkanı Osman Okyay ve İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas Türk’ün panelist olduğu dördüncü ve günün son oturumunda Gümrük Birliği’nin revizyonu ve ticaret anlaşmalar­ının kimya sektörüne etkileri konusu tartışıldı.

Şura’nın ikinci günü yapılan ve

T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslarara­sı Anlaşmalar ve AB Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü, Finans Kurumsal Yönetim ve Sürdürüleb­ilirlik Merkezi Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güler Aras ve TKSD Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Dr. Derya Erçıkan’ın panelist olduğu beşinci oturum, İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Faik Bitlis’in moderatörl­üğünde gerçekleşt­irilerek, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın kimya sektörüne etkileri konusu değerlendi­rildi. Ardından İstanbul Teknik Üniversite­si Öğretim Üyesi; Sürdürüleb­ilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmano­ğlu moderatörl­üğünde ve İş Dünyası ve Sürdürüleb­ilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye)

Genel Sekreteri Konca Çalkıvik, BOSAD Başkan Vekili, Sürdürüleb­ilirlik Çalışma Grubu Başkanı, BASF Türkiye Genel Müdürü Rami Atikoğlu ve BİYOKOOP Kurucu Başkanı Erdinç İkizoğlu’nun panelist olduğu altıncı oturumda kimya sektöründe sürdürüleb­ilirlik yönetimi konusu ele alındı. İstanbul Üniversite­si Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Gürkaynak’ın moderatörl­üğünü yaptığı Şura’nın son yedinci oturumunda ise TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Koç Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Umran S. İnan, Scaleup London - Yönetici Ortak Mehmet Alpatlı ile İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister tarafından kimya sanayi ile üniversite iş birliği konusu ele alındı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye