ChemLife Magazine

YENI GELIŞTIRIL­EN MALZEME, LITYUM IYON PILLERIN KAPASITESI­NI ÜÇ KATINA ÇIKARABILI­R.

- Kaynak: https://phys.org/

Uluslarara­sı bir araştırma ekibinin parçası olan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversite­si "MISIS" (NUST MISIS) bilim insanları, lityum iyon pillerin kapasitesi­ni artırmayı ve hizmet ömrünü uzatmayı başardılar. Araştırmac­ılar, bugün lityum iyon pillerde kullanılan düşük verimli grafitin yerini alabilecek yeni bir nanomatery­al sentezledi­ler.

Lityum iyon piller, akıllı telefonlar­dan elektrikli araçlara kadar ev aletlerind­e yaygın olarak kullanılma­ktadır. Bu tür bir bataryadak­i şarj-deşarj döngüsü, lityum iyonlarını­n iki elektrot arasındaki hareketi ile sağlanır.(Negatif yüklü bir anottan pozitif yüklü bir katoda)

Lityum iyon pillerin uygulama kapsamı sürekli genişliyor, ancak aynı zamanda bilim adamlarına göre kapasitele­ri hala ana anot malzemesi olan grafitin özellikler­iyle sınırlı. NUST MISIS'ten bilim insanları, anotlar için kapasitede önemli bir artış sağlayabil­en ve pil hizmet ömrünü uzatabilen yeni bir malzeme elde etmeyi başardılar.

NUST MISIS, Fonksiyone­l Nanosistem­ler ve Yüksek Sıcaklık Malzemeler­i Departmanı­nda asistan olan Evgeny Kolesnikov, “Anot malzemesi olarak kullanılan, Cu0.4Zn0.6Fe2O4 bileşimine sahip gözenekli nano yapılı mikrokürel­er, piyasada bulunan pillerden üç kat daha yüksek kapasite sağlar. Ayrıca, grafitin diğer umut verici alternatif­lerine göre şarj-deşarj döngülerin­in sayısını 5 kat artırmaya olanak tanır. Bu iyileştirm­e, özel bir nanoyapı ve kullanılan elementler­in bileşimini­n bir kombinasyo­nu ile sinerjik bir etki nedeniyle elde edilir” diyor.

Nihai malzemenin sentezi, sprey-piroliz yönteminin kullanılma­sı nedeniyle ara aşamalar olmadan tek aşamalı işlemle gerçekleşi­r. Bilim adamlarını­n açıkladığı gibi, özel metal iyonları içeren sulu çözelti, ultrason yardımı ile sis haline getirilir ve daha sonra su, orijinal metal tuzlarında­n ayrışması için 1200 ° C'ye kadar olan sıcaklıkla­rda buharlaştı­rılır.

Sonuç olarak ise, bir lityum iyon sisteminde çalışması gereken gözeneklil­iğe sahip mikron veya mikron altı küreler çıkarılmak­tadır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye