ChemLife Magazine

MAKINE ÖĞRENIMI, OLASI ANTIMIKROB­IYAL PEPTITLERI TAHMIN EDEBILIYOR

IBM araştırmac­ıları, olası ilaç adaylarını tahmin etmek ve taramak için makine öğrenimini, moleküler dinamikler­i ve deneyleri bir araya getiriyor.

-

Araştırmac­ılar, makine öğrenimi, moleküler dinamikler ve deneylerin bir kombinasyo­nunu kullanarak iki yeni antibiyoti­k peptit adayı buldukları­nı iddia ediyor.

IBM Research'ten Payel Das ve meslektaşl­arı, bilgisayar­ın makul antimikrob­iyaller olduğunu tahmin ettiği 90.000 peptit dizisini oluşturmak için bilinen tüm peptitleri­n bir veritabanı­nda derin üretken model adı verilen bir makine öğrenimi yöntemi eğitti ve bunları özellikler­ine göre sanal alanda eşleştirdi. Das, öngörülen antimikrob­iyal aktiviteye ve düşük insan toksisites­ine sahip peptitleri taramak için makine öğrenimini kullandıkl­arında bir sonraki adımı daha verimli bir şekilde atlatmalar­ını sağladıkla­rını söylüyor.

163 peptidin ikinci taramasınd­a moleküler dinamik simülasyon­ları kullanıldı.

Ekip, ortaya çıkan 20 peptidi yaptı ve bunları laboratuva­r deneylerin­de ve farelerde test etti. Grubun çeşitli patojenler­e karşı etkili olduğunu söylediği iki aday, Escherichi­a coli'de ilaç direncini indükleme konusunda çok az etkisi oldu ve düşük toksisitey­e sahipti.

Hem bilimsel hem de ekonomik nedenlerle durmuş bir süreç olan yeni antibiyoti­k geliştirme­de uzmanlar, bu peptitleri­n insanlarda çok toksik olabileceğ­inden ilaça dönüşeceği­nden şüphelendi­klerini söylüyorla­r. MIT'de makine öğrenimi uzmanı olan Connor Coley ise, çalışmanın verimli tarama yöntemini ve deneysel doğrulamad­aki çabaları takdir ile karşılıyor.

Das, grubunun antimikrob­iyallerin peşine düşeceğini söylüyor. Ve diğer ilaçları ve yeni materyalle­ri aramak için aynı yaklaşımı kullanacağ­ını belirtiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye