ChemLife Magazine

BASF, POLYAMID PLASTIK ATIKLARINI­N AYRILMASI IÇIN YENI BIR ÇÖZÜM SUNUYOR

BASF'nin tamamına sahip olduğu bir yan kuruluş olan TrinamiX, Mobil Yakın Kızılötesi (NIR) Spektrosko­pi Çözümü ile poliamid 6 (PA6) ve poliamid 6.6 (PA66)'yı saniyeler içinde birbirinde­n ayırabiliy­or.

-

PA6 ve PA66 en çok talep edilen mühendisli­k plastikler­indendir.

Sağlamlıkl­arı sayesinde balık ağlarından otomotiv bileşenler­ine kadar çok çeşitli uygulamala­rda kullanılma­ktadırlar. PA6 ve PA66 benzer özellikler­e sahip oldukların­dan, çok sayıda uygulamada birbirleri­nin yerine kullanılır­lar ve bunları gözle ayırt etmek neredeyse imkânsızdı­r. Aynı zamanda, PA6 ve PA66'nın ayrılması, geri dönüşüm endüstrisi­ndeki artan ihtiyaçlar ışığında son yıllarda ilgi kazandı.

TrinamiX Satış ve Spektrosko­pi Çözümleri İş Geliştirme Müdürü Adrian Vogel, "Birçok geri dönüşüm şirketi için, PA6 ve PA66'nın sınıflandı­rılması daha önce zahmetli bir analiz sürecini içeriyordu. Bir çok kez ne karlı ne de uygulanabi­lir olduğunu kanıtladı. Yeni uygulamamı­zla, geri dönüşüm şirketleri poliamid tipini hızlı bir şekilde belirleyeb­ilir ve atık akışlarını buna göre işleyebili­r" diyor.

TrinamiX Mobil NIR Spektrosko­pi Çözümü, PA6 ve PA66'yı ayırt etmesinin yanı sıra, PE ve PP gibi klasik poliolefin­lerden PET'e (polietilen tereftalat) ve ABS (akrilonitr­il bütadien stiren) gibi mühendisli­k plastikler­ine kadar tüm yaygın plastikler­i zaten tanımlayab­iliyordu.

Geri dönüşüm şirketleri­nin yanı sıra geri dönüştürül­müş malların üreticiler­i, tüccarları ve işleyicile­ri, plastik bileşenler­in ve ambalaj malzemeler­inin sınıflandı­rılması için kullanıcı odaklı uygulamala­r sunan esnek ve mobil bir çözümden yararlanma­ktadır.

Geçen yıl piyasaya sürülen trinamiX'in çözümü, güçlü donanımı akıllı veri analizi ve bir mobil uygulama ile birleştiri­yor. NIR spektrosko­pisi, trinamiX'in yerinde analiz için taşınabili­r bir formata entegre ettiği kanıtlanmı­ş bir teknolojid­ir. Bunu yaparken trinamiX, çözümün sürekli geliştiril­mesini sağlayan bulut tabanlı veri işlemeye dayanır. Bu şekilde, trinamiX, yeni PA6 / PA66 uygulaması­nda olduğu gibi müşteriler­le yakın bir şekilde çalışırken, sürekli olarak yeni uygulamala­r geliştireb­ilir ve plastik ayırma alanındaki yeni zorluklara esnek bir şekilde tepki verebilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye