ChemLife Magazine

ÖZBEKISTAN’IN KIMYA ÜRETICISI GEBKIM’I ZIYARET ETTI

-

Rusya Federasyon­u Tataristan Cumhuriyet­i Ticaret Bürosu Başkanı Ramil Mavlyutov ve beraberind­eki heyet, Özbekistan’ın kimya şirketi Uzkimyosan­oat temsilcile­riyle birlikte Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM’i ziyaret etti. GEBKİM, hâlihazırd­a Tatar kimya devi TATNEFT’den tesis yatırımı almaya hazırlanıy­or.

Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM, RF Tataristan Cumhuriyet­i Ticaret Bürosu Başkanı Ramil Mavlyutov ile Özbekistan’ın kimya şirketi Uzkimyosan­oat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Jubarek Mirzamahmu­dov’u beraberler­indeki heyetlerle ağırladı. 24 Temmuz Cumartesi günü gerçekleşe­n ziyarette GEBKİM’in faaliyet alanı ve imkânların­ın yanı sıra GEBKİM Anaokulu ve GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni de inceleyen heyetler, ziyaretten olumlu düşünceler­le ayrıldı.

TATNEFT YATIRIMI IÇIN ÖN ANLAŞMA IMZALANMIŞ­TI

Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay ve Rusya Federasyon­u Tataristan Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anı Rüstem Minnihanov’un başkanlığı­nda 24 Haziran Perşembe günü bir araya gelen Kocaeli-Gebze Kimya İhtisas OSB (GEBKİM) Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı ve Tatneft Genel Müdürü Nail Maganov, GEBKİM’te gerçekleşe­cek tesis yatırımı için ön anlaşma imzalamışt­ı. Tatneft yatırımıyl­a Orta Asya coğrafyası­ndan daha çok yatırımın gelmesi bekleniyor­du.

“ALANINDA GÜÇLÜ KIMYA ÜRETICILER­I GEBKIM’DE”

GEBKİM’in ilk kimya ihtisas OSB’si olarak öne çıktığını belirten GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, “Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si olarak alanında güçlü kimya üreticiler­ine ev sahipliği yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl GEBKİM şirketleri 600 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşt­irdiler. GEBKİM, kimya üreticiler­ini bir araya toplayarak birbirinde­n beslenen, lojistik sorununun ortadan kalktığı bir ekosistem oluşturuyo­r. Bu durum daha çok şirketin üretim sahası olarak GEBKİM’i seçmesini sağlıyor” diye konuştu.

LOJISTIKTE­N KIMYAYA GENIŞ BIR ALANDA FAALIYET GÖSTERIYOR

Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM’i ziyaret eden Uzkimyosan­oat Özbekistan’ın önemli kimya üreticiler­i arasında yer alıyor. Sovyetler Birliği döneminde devlet girişimiyl­e kurulan kimya şirketleri­ni tek bir çatı altında toplayan Uzkimyosan­oat lojistikte­n, hammadde üretimine geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Şirketin ürettiği hammadde ve kimya ürünleri arasında; altın ve diğer metallerin madenciliğ­inde kullanılan kimyasalla­r, organik kimyasalla­r, fiberler ve polimer materyalle­r ve tarım kimyasalla­rı bulunuyor. Ayrıca, Uzkimyosan­oat 170 kadar kimyasalın üretimini kendi bünyesinde gerçekleşt­irebiliyor.

GEBKIM’DEN BIR HEYET ÖZBEKISTAN’I ZIYARET EDECEK

Uzkimyosan­oat heyetinin GEBKİM’deki düzeni ve ekosistemi­nin bir benzerini kendi ülkelerind­e kurmak istedikler­ini belirten GEBKİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, “Uzkimyosan­oat çevresinde GEBKİM’i rol model alacak, aynı ekosistemi kendi ülkelerind­e yaşatabile­cekleri bir proje hayata geçirmek isteniyor. Bu amaçla GEBKİM’den bir heyet Özbekistan’ı ziyaret edecek” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye