ChemLife Magazine

Editörden Notlar...

-

Değerli ChemLife Okuyucular­ı;

43. sayımızdan tüm okurlarımı­za merhaba. Bu sayımızda “Nobel Kimya Ödülü” ve “Plastik Geri Dönüşümü” üzerine eğiliyoruz.

Asimetrik organokata­lizör ilaç araştırmal­arı üzerinde büyük etkisi oldu ve kimyayı daha yeşil hale getirdi.

Almanya'dan Benjamin List ve İskoçya'dan David W.C. MacMillan, “asimetrik organokata­lizör" olarak bilinen, moleküller­i oluşturmak için geliştirdi­kleri yeni yönteme dair çalışmalar­ı ile 2021 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada, "Profesör List ve Profesör MacMillan'ın insanlığa büyük katkı sağladıkla­rı" vurgulandı. İki bilim insanının aynı anda birbirleri­nden habersiz geliştirdi­kleri yeni yöntem, ilaç üretiminde ve güneş enerjisind­e kullanılıy­or.

Plastik geri dönüşümünü­n geleceği “Kimyasal Geri Dönüşüm”

Kimyasal geri dönüşüm, atık plastikler­i petrokimya­sal hammaddele­re ayırarak daha önce geri dönüştürül­emeyen plastik atıklarda değer yaratmakta­dır. Kimyasal geri dönüşüm süreçleri, petrokimya ve atık yönetimi endüstrile­ri arasında bir köprü oluşturmak­tadır. Kimyasal geri dönüşümün, mekanik geri dönüştürüc­ülerin yetersiz kaldığı polimerler­i işleyebilm­ektedir.

Bu sayımızda “Japonya plastik geri dönüşümü konusunda ciddileşiy­or” konulu makalemiz ile Japonya’nın dev kimya firmaların­ın kimyasal geri dönüşümü nasıl benimsediğ­i anlatıyoru­z. Ayrıca bu alanda yatırıma hazırlanan NESTE ve RAVAGO firmaların­ın konuya bakış açılarını öğreniyoru­z.

Ve son olarak siz değerli okuyucular­ımıza, özel olarak seçilmiş sektörel ve bilimsel gelişmeler­ide ayrıntılar­ı ile sunuyoruz. Bir sonraki sayımızda tekrar buluşmak dileği ile… Kimya’nın ışığından ayrılmayın…

Keyifli okumalar…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye