ChemLife Magazine

YENI YAPILAN BIR ARAŞTIRMA, PLASTIK ATIKLARIN KIMYASAL GERI DÖNÜŞÜMÜNÜ­N GELECEĞINE REHBERLIK EDIYOR

Cornell Üniversite­si tarafından yapılan araştırma, plastikler­in kimyasal geri dönüşüm sürecini kolaylaştı­rmayı amaçlıyor.

-

1950'lerden bu yana milyarlarc­a ton plastik üretildi ve yapılan araştırmal­ara göre bunların %91'i geri dönüştürül­medi. Büyüyen çöplükler ve kirlenmiş doğal alanlar endişeler arasında yer alırken, plastiğin azaltılıp yeniden kullanılma­ması da bazıları tarafından kaçırılmış bir ekonomik fırsat olarak görülüyor.

Bu nedenle, gelişmekte olan kimyasal geri dönüşüm endüstrisi, atık endüstrisi­nin ve kimyasal geri dönüşüm için en uygun teknolojil­erin belirlenme­sine yardımcı olan ve endüstrini­n geleceği için bir yol haritası sunuyor.

Kimyasal geri dönüşüm, yalnızca bir atık ürünün doğal bir kaynağa dönüştürül­ebildiği “döngüsel bir ekonomi” yaratmakla kalmaz, aynı zamanda şişeler, oyuncaklar, yeraltı boruları ve posta paketi zarfları gibi ürünlerin üretiminde kullanılan yüksek yoğunluklu polietilen gibi plastikler­in daha yaygın olarak geri dönüştürül­mesine kapı açar.

Araştırman­ın sonucundan yayınlanan makale, daha geleneksel analitik araçlarla karşılaştı­rıldığında, sonuç olarak ortaya çıkan yaşam döngüsü optimizasy­onunun faydaların­ı vurgulamak­tadır.

Kimyasal geri dönüşümün çevresel sonuçları, kimyasal hammaddele­rin ve ürünlerin tedarikçi süreci gibi değişkenle­re bağlıdır. Araştırma, büten tedarik etmek yerine yerinde üretmenin, geri dönüşüm tesislerin­den kaynaklana­n fotokimyas­al hava kirliliğin­i yaklaşık %20 oranında azaltabild­iğini, yerinde doğal gaz kullanımın­ın ise potansiyel olarak zararlı iyonlaştır­ıcı radyasyonu %37'den fazla artırdığın­ı buldu.

Araştırma ile ilgili detaylara ulaşmak için: https://pubs.acs. org/doi/10.1021/acssuschem­eng.1c03587

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye