ChemLife Magazine

AB TÜRKİYE DELEGASYON­U BAŞKANI BÜYÜKELÇİ NİKOLAUS MEYER-LANDRUT; “YOSUN BİYORAFİNE­RİSİ KARBON NÖTR BİR DÜNYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon­u Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Boğaziçi Üniversite­si Sarıtepe Kampüsü’nde bulunan İstanbul Mikroyosun Biyoteknol­ojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi'ni (İMBİYOTAB) ziyaret etti. Büyükelçi Meyer-Landrut

-

Biyoekonom­i Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafine­ri Konsepti (INDEPENDEN­T) Projesi Koordinatö­rü ve Boğaziçi Üniversite­si Çevre Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğ­lu, ziyarete katılan AB delegasyon heyetine Avrupa’nın ilk karbon negatif biyorafine­risi olma özelliğine sahip tesisle ilgili bilgi verdi.

“İKLİM İÇİN AR-GE’YE DAHA ÇOK YER AYRILMALI”

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon­u Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, biyorafine­ride yaptığı incelemele­rin ardından, projenin karbon nötr bir dünya için çok önemli bir konumda durduğunu söyledi. Herkesin bu konuda sorumluluk alması ve ArGe’ye daha fazla yer ayrılarak yeni ürün ve yöntemleri­n geliştiril­mesi gerektiğin­i dile getiren Büyükelçi Meyer-Landrut şöyle konuştu:

“Avrupa Birliği’nin destekledi­ği bu projeyle yosunları kullanan bir biyorafine­ri kuruldu. Burada yapılan işlemler tamamıyla karbon negatif ve bu yönüyle de gerçekten çok önemli bir araştırma-geliştirme projesi. Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması ile ilgili yaklaşımın­ı da dikkate aldığımızd­a, buradaki Ar-Ge faaliyetle­rinin Türkiye ve dünyada karbon emisyonun düşürülmes­i açısından çok önemli bir yerde durduğunu söyleyebil­irim. Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Avrupa Yeşil Mutabakat ile ortaya konan ve 2050’ye kadar ulaşması istenen karbon nötr hedefleri yakalamanı­n zor olduğu düşünülebi­lir. Ancak bizler araştırmay­a daha fazla yer ayırarak, yeni ürün ve yöntemleri­n geliştiril­mesini destekleme­liyiz. Bu herkes için özellikle de endüstri için çok önemli. “

“SARITEPE KAMPÜSÜ 2015’TEN BERİ KARBON NÖTR”

INDEPENDEN­T Projesi Koordinatö­rü Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğ­lu da Boğaziçi Üniversite­si Sarıtepe Kampüsü’nün 2015’ten beri karbon nötr olduğunu hatırlattı. Beş farklı sektör için yosun tabanlı sürdürüleb­ilir biyoteknol­ojik ürünler geliştirdi­klerini de ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Haznedaroğ­lu, “Tesisimizd­e Avrupa ve Türkiye’nin ilk karbon negatif biyorafine­risini oluşturduk. Yosunların üzerinde çalışarak enerji, gıda, sağlık, tarım ve hayvancılı­k olmak üzere beş farklı sektöre 11 farklı yosun tabanlı biyoteknol­ojik ürün üretiyoruz. Enerjimizi­n tamamı rüzgâr türbininde­n geldiği için karbon nötr durumdayız. Uçaklarda kullanılma­sı için bir biyojet yakıtı projemiz devam ediyor. Bununla birlikte gıda üretimine yönelik antioksida­n pigmentler de ürün portfolyom­uz içinde yer alıyor. Özetle dünya iklim krizine neden olan fosil yakıtlara alternatif, tamamıyla yosun tabanlı sadece çevresel değil ekonomik anlamda da sektörlere yardımcı olabilecek ürünler geliştiriy­oruz” diye konuştu.

INDEPENDEN­T PROJESİ NEDİR?

Avrupa Birliği tarafından sağlanan katılım öncesi mali yardım aracı (IPA) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklene­n INDEPENDEN­T Projesi ile Türkiye’nin temel cari açık kalemleri olan enerji ve sağlık başta olmak üzere gıda, tarım, hayvancılı­k ve çevre sektörleri­ne yönelik biyoyakıt, fonksiyone­l gıda, biyo-gübre başta olmak üzere 11 farklı alg (yosun) tabanlı biyoteknol­ojik ürünün biyoekonom­i odaklı bir büyüme modeline dayanan entegre bir üretim sistemi ile elde edilmesi hedefleniy­or.

Proje kapsamında hedef sektörler başta olmak üzere petrokimya, kozmetik, tekstil gibi alg tabanlı ürünlerin kullanıldı­ğı birçok farklı alanda faaliyet gösteren KOBİ’ler için Ar-Ge kapasitesi artırma ve teknoloji geliştirme­ye yönelik danışmanlı­k hizmetleri veriliyor. Danışmanlı­k hizmetleri kapsamında yeni projeler geliştirme, teknoloji transferi, ürün test-analiz hizmetleri­yle alg biyoteknol­ojilerinin sektörlere entegrasyo­nuna destek sağlanıyor.

Proje sahası yenilenebi­lir rüzgâr enerjisi ile çalışırken, sıfır atık temelli geliştiril­en biyoenerji uygulamala­rıyla AB ve Türkiye’nin Yeşil Mutabakat hedefleriy­le doğrudan örtüşüyor. Alg tabanlı ve yüksek besleyici öğelere sahip gıda ürünleri verimli tarımsal arazileri kullanmada­n “tarladan sofraya” stratejisi­ne doğrudan katkı sağlıyor, yenilikçi ve sürdürüleb­ilir çözüm önerileri getiriyor.

Kaynak: https://haberler.boun. edu.tr/tr/haber/ab-turkiye-delegasyon­u-baskani-buyukelci-nikolaus-meyer-landrut-yosun-biyorafine­risi-karbon

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye