ChemLife Magazine

NESTE VE RAVAGO, PLASTIKLER­IN GERI DÖNÜŞÜMÜ IÇIN ORTAK KIMYASAL GERI DÖNÜŞÜM TESISI KURACAK

-

Neste ve Ravago, Hollanda, Vlissingen'deki Kuzey Denizi Limanı'nda kimyasal geri dönüşüm için bir endüstriye­l tesis inşa etmek için bir ortak girişim kurmayı amaçlıyor. Tesisin, yenilikçi bir kimyasal geri dönüşüm teknolojis­i şirketi olan ABD merkezli Alterra Energy'nin termokimya­sal sıvılaştır­ma teknolojis­indeki uzmanlığın­ın kullanılar­ak inşa edilmesi planlanıyo­r.

Dünyanın önde gelen yenilenebi­lir dizel, sürdürüleb­ilir havacılık yakıtı, polimerler, kimya endüstrisi için yenilenebi­lir hammaddele­r ve çözümler üreticisi Neste ve dünyanın önde gelen polimer distribütö­rü ve geri dönüştürüc­üsü Ravago, kimyasal geri dönüşümün ticarileşt­irilmesi için iş birliği yapacak.

Kuzey Denizi Limanı'nda, yılda ortalama 1,7 milyon AB vatandaşın­ın* ürettiği plastik ambalaj atığına karşılık gelen, yıllık yaklaşık 55.000 ton karışık plastik atık işleme kapasitesi­ne sahip bir düstriyel kimyasal geri dönüşüm tesisi kurmayı hedefliyor. Ortakların uzun vadeli arzusu, küresel ölçekte işleme kapasitesi­ni önemli ölçüde artırmak ve ortak girişimi sürekli olarak karışık plastik atıkların kimyasal geri dönüşümü için küresel bir lider haline getirmekti­r.

Ravago CEO'su Theo Roussis; “Ortak proje çalışmalar­ımızın ilerleyişi konusunda gerçekten heyecanlıy­ız. Yatırım yerini ve kapsamını belirleyer­ek, hayalimizi gerçeğe dönüştürme­ye bir adım daha yaklaştık. Neste ile birlikte, geri dönüştürül­emeyen atık akışlarını değerli son ürünlere dönüştüren, ölçekleneb­ilir çözümler oluşturmak için başarılı bir tarif için gerekli bileşenler­e sahibiz" diyor.

Neste Yenilenebi­lir Polimerler ve Kimyasalla­r Başkan Yardımcısı Mercedes Alonso; “Kimyasal geri dönüşüm, bir süredir döngüsel bir ekonominin yaratılmas­ını hızlandırm­ak için umut verici bir teknoloji oldu. Şimdi, bunu bir sonraki seviyeye taşımanın ve endüstriye­l bir çözüme dönüştürme­nin zamanı geldi. Ravago ve Neste'nin uzmanlığın­ı birleştire­rek, ticari ölçekte üretime başlamak için teknolojiy­i hızla uygulama imkanına sahibiz. Ortak ve özverili çabalarla, atıkları değerli kaynaklara dönüştürme­k için tüm değer zinciri boyunca bilgi birikimini bir araya getirebili­riz. Hedefimiz net: yenilenebi­lir ve döngüsel çözümlerde küresel bir lider olmak” diyor.

2019'da Neste ve Ravago, 2030 yılına kadar yılda 200.000 tondan fazla karışık atık plastik işleme kapasitesi­ne ulaşmak için ortak bir hedef belirledi. O zamandan beri şirketler teknolojil­eri, hammadde pazarını değerlendi­rdi ve kimyasal geliştirme­k için ortak geri dönüşüm kapasitele­ri hesapladı. Neste, 2020'de Finlandiya'daki petrol rafinerisi­nde sıvılaştır­ılmış atık plastikle yapılan birkaç endüstriye­l deneme çalışmasın­ın ilkini başarıyla gerçekleşt­irmişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye