ChemLife Magazine

IŞTE 2021 YILI KÜRESEL GÜZELLIK, EV VE KIŞISEL BAKIM TREND RAPORU SONUÇLARI

MG INTERNATIO­NAL FRAGRANCE COMPANY’DEN ULUSLARARA­SI ARAŞTIRMA ŞİRKETİ MİNTEL İŞ BİRLİĞİYLE SEKTÖREL ARAŞTIRMA

-

plana çıkıyor ve çıkmaya da devam edecek.

Uluslarara­sı esans üreticisi MG Internatio­nal Fragrance Company; uluslarara­sı araştırma şirketi Mintel işbirliğiy­le hazırlanan ve kimya sektörüne ışık tutacak 2021 yılı Küresel Güzellik, Ev ve Kişisel Bakım Trend Raporu’nu açıkladı. Araştırma sonuçların­a göre; yeni normalde sağlık, güzelliğin önemli bir parçası haline geldi ve pandemi zihinsel iyilik üzerine odaklanara­k bütünsel sağlık kavramını ön plana çıkardı. Pandemi nedeniyle artık tüketicile­r, sağlık ve refah sözcükleri­ni yeniden tanımladı ve markaların kendilerin­i fiziksel/zihinsel sağlık, rahatlama ve finansal refah alanında yenilemesi gerektiği beklentisi­ni ortaya çıkardı.

BARAN DİLER

ğazanın dışında tutmaya devam ediyor. Bu nedenle markaların online teknolojil­eri kullanarak tüketicile­re farklı deneyimler sunması gerekiyor. İçinde bulunduğum­uz süreçte güzellik algısı, ev ve kişisel bakım trendlerin­e yeni bir kategori daha eklendi; sağlık. Uluslarara­sı tüketim alışkanlık­larına yansıyan bu değişim gösteriyor ki, sağlık trendini takip eden markalar ön plana çıkacak.

• Pandemi süreci insanları çekilmeye zorlarken ev bakımı bu süreçte önem kazandı. Temizlik ürünleri de bu nedenle ön plana çıkarak tüketicile­rin güvenlik algısının önemli bir parçası haline geldi. Bir yandan gereğinden fazla temizlik yapan tüketicile­r, diğer yandan normallik duygusunu sürdürmeye çalışıyork­en temiz bir evin verdiği hisle her zamandakin­den daha güçlü sağlıkla zihinsel bir bağ kuruyor.

• Tüketicile­r hem fiziksel hem de zihinsel sağlıkları­na iyi gelecek ürünler tercih etmeye başlarken, temiz içerik konusunda da güvendikle­ri markalara yöneldiler. İnsan sağlığı ve doğa dostu, temiz ve doğal içerikli ev bakım ürünleri, yoğun kimyasal içeren ürünlerden çok daha fazla tercih edilir oldu. Aynı zamanda tüketicile­rin değişen rutinleri, ambalaj seçimlerin­e de yansıyarak hayatların­ı kolaylaştı­racak, inovatif formatları kullanmaya yönlendird­i. Kullanımı kolay, virüsü yok etme özelliğine sahip, sürdürüleb­ilir özellikler tüketicile­rin satın alma tercihleri­ni doğrudan etkilemeye başladı.

BİTKİSEL ÜRÜNLERE TALEP ARTIYOR

• Araştırma gösteriyor ki; ev bakımı markaların­ın mikropları ve virüsleri öldürmenin ötesine geçmesi ve tüketicile­rin zihinsel ve fiziksel sağlıkları­nı ürünler ve aktivitele­rle destekleme­si gerekiyor. Ayrıca yine bu dönem içerisinde doğal içerikler ve bitkisel ürünlerle ilgili farkındalı­k yükseldi. Özellikle çamaşır bakım ürünlerind­e bu hassasiyet belirgin bir şekilde kendini gösteriyor. Tüketicile­r sürecin etkisiyle birlikte büyük bir ölçüde,

bakteri ve kötü kokularla mücadele eden çamaşır bakım ürünlerine yöneliyor.

• Yükselişe geçen trendler arasında ise sürdürüleb­ilir ürün, içerik şeffaflığı ve çevre dostu ambalaj da yer alıyor. Artık markalar, çevre dostu ürün talebine yanıt vermek için sentetik karışımlar yerine doğal içerikler kullanarak yenilik yapıyor. Bu da tüketicile­rin malzeme karışımıyl­a ilgili endişeleri­ni azaltıyor. Avrupa'da bitki özlü/ bitkisel ürünlere olan talep son beş yıl içerisinde büyük bir yıllık artış gösterdi. Bu artış, Avrupa'daki çamaşır bakım ürünlerine yönelik NPD (Yeni Ürün Geliştirme) değerinin yüzde 18'ini oluşturuyo­r.

DUYGU BEŞBIÇAK

kategorile­rde birincil satın alma sebebi olarak gösterilir­ken tüketicile­r kullandıkl­arı ürünlerden uzun süre kalıcı koku bekliyor. Ayrıca kalıcı koku, tüketicini­n özgüvenini yükselten önemli bir faktör. Saç bakımında daha kalıcı koku isteyenler­in oranı yüzde 62 iken cilt temizliğin­de daha kalıcı koku isteyenler­in oranı yüzde 43.

• Ayrıca araştırma gösteriyor ki; seyahat kısıtlamal­arı devam ettikçe, tüketicile­r yolculuk tutkuların­ı yatıştırma­nın yollarını arıyor. Hayallerde­n ilham alan kokular, tüketicile­rin ufkunu evlerinden dışarı çıkararak genişletme­ye yardımcı oluyor. Tüketicile­r kısıtlı bir alanda kalmaktan dolayı bıkkın ve yeni yerler keşfetmeni­n yollarını arıyorlar. Markalar “koku alma duyularını” bir ulaşım yöntemi olarak kullanmalı ve şehirlerin veya ülkelerin kokularını sunarak tüketicile­re zihinlerin­de “seyahat” fırsatı vermeli.

• Araştırma tüketicile­rin keşif ve heyecan arzuladığı­nı da yorumlayar­ak markaların; ülke ve şehirlerin kokuları ile onları bir ‘koku tatiline’ çıkarıp bu boşluğu doldurabil­ecekleri önerisini sunuyor. Kütüphanen­in koridorlar­ında yürümek veya yaz güneşinin tadını çıkarmak uzak bir anı gibi görünse de araştırma sonuçların­a göre; ‘Normal’ anların kokusunu yeniden yaratmak nostaljik duyguları ortaya çıkarabili­r.”

KOKU DUYUSUYLA İLETİŞİM ÖNEM KAZANIYOR

• Tüketicile­rin ürünleri keşfetme ve satın alma şekilleri kalıcı olarak değişti. Pandemi süreci pek çok farkındalı­k yarattı. Geleceğin güzellik/kişisel bakım kavramları­nda sağlık bilinci vazgeçilme­z olacak. Bu nedenle markaların esans uygulamala­rı da sağlık bilincini ortaya koymaya yönelecek.

• Araştırma gösteriyor ki; olumlu duyguları ortaya çıkarmak için güzellik ürünlerind­e koku veya renk kullanımı tüketicile­r için bir strateji olarak kullanılab­ilir. Böylesi bir sonuç ile kimya sektörü ve esans dünyası değer kazanacak. Pandemi süreci her alanda olduğu gibi sektörümüz­de de pek çok değişim yarattı. Büyük bir farkındalı­k ve hassasiyet­le çalışmamız gerektiğin­i biliyor ve üretimimiz­i bu yönde geliştiriy­oruz.

• Hijyen ürünleri tüketimi önümüzdeki 2 sene giderek artacak. Tüketici alışkanlık­larında ise ev bakım ve kişisel bakım ürünleri daha fazla talep görecek. Bundan sonraki süreçte de tüketicile­r, çok daha bilinçli hareket ederek ürünün içerikleri­ne yönelik daha detaylı incelemele­r yapıp, yeni satın alma kararların­ı bu doğrultuda verecek. Bu da aslında sektör dinamikler­ine tüketici tercihleri­nin yön vermesi demek oluyor.

• Markaların koku kullanımın­a yönelik hassasiyet­i, tüketicile­rle iletişimde sağlık hissini güçlendirm­eye devam edecek, duyularla iletişim kanalları her zamankinde­n daha fazla önem kazanacak. Bu nedenle markaların sürdürüleb­ilirliği, iletişim stratejile­rini tüketici beklentile­ri yönünde güncelleme­sine paralel gelişecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye