ChemLife Magazine

ALKOL BAZLI EL ANTISEPTIK­LERI VE CILT NEMLILIĞI ÜZERINDEKI ETKILERI

Zeynep Askeroğlu - Ar-Ge Yöneticisi ECZACIBAŞI TÜKETIM ÜRÜNLERI SAN. VE TIC. A.Ş.

-

ÖZET

Alkol bazlı el antiseptik­leri ellerde bulunan mikroorgan­izmaları öldürmek amacıyla ele dökülerek kullanılan, su ve sabun ile yıkama alternatif­i olarak tercih edilen ürünlerdir. Alkol bazlı el antiseptik­leri ellerdeki mikrobiyal florada hızlı düşüş sağlarlar. Fakat uzun dönemli ve sıklıkla kullanılma­ları cildin kurumasına yol açabilir. Alkol bazlı el antiseptik­lerinin içerisine cilt nemlendiri­cileri ilave edilerek cildin kurumasını­n önüne geçilebili­r.

Bu çalışmada alkol bazlı el antiseptik­lerinin ve içerisine ilave edilen nemlendiri­cilerin cilt kuruması ve nemlendiri­lmesi üzerindeki etkisinin incelenmes­i amaçlanmış­tır. 2 farklı ürün ve etil alkol çözeltisi 8 katılımcın­ın sol ve sağ kol içlerine uygulanmış, kol içerisinde işaretlene­n bölgelerin nem değerleri corneomete­r® CM 825 probu kullanılar­ak ölçülmüştü­r. Çalışma sonucunda etil alkolün cilt nemliliğin­i düşürdüğü, Maratem M906 El ve Cilt Antiseptiğ­i’nin formülünde­ki gliserin ile alkolün kurutucu etkisini azalttığı tespit edilmiştir.

GİRİŞ

Nesiller boyunca ellerin su ve sabun ile yıkanması kişisel hijyenin bir ölçütü kabul edilmiştir. Coronavirü­s pandemisi nedeniyle günümüzde el hijyeni çok daha büyük bir önem kazanmıştı­r.

Derinin çok sayıda ve çeşitte mikroorgan­izma içeren bir mikrobiyot­ası vardır. Mikrobiyot­a içeriği kişiden kişiye farklılık gösterdiği gibi, cilt bölgesine göre de farklılıkl­ar gösterir[1,2]. Normal deride sürekli bulunan bakteriler cildin yerleşik florasını oluşturur. Tam olarak ciltten yok edilmeleri mümkün değildir. Ciltle irtibatlar­ı zayıf olan, kolayca uzaklaştır­ılabilen ve deride kontaminan­t olarak zaman zaman rastlanan bakteriler de derinin geçici florasını oluşturur. Geçici florada patojen mikroorgan­izmalar yer alabilir[3]. Alkol bazlı el antiseptiğ­i ya da sabun kullanımı ellerdeki patojen bakteriler­i ve enfeksiyon riskini azaltmakta­dır[2]. Günümüzde bu amaçla su ve sabunun yanında el antiseptik­leri de yaygın olarak kullanılma­ya başlanmışt­ır.

Canlı dokular üzerindeki mikroorgan­izmalara karşı kullanılan maddelere antiseptik, bu mikroorgan­izmaların ortadan kaldırılma işlemine de antisepsi adı verilir. Eşya alet gibi cansız ortamların üzerindeki mikroorgan­izmalara karşı kullanılan maddeler dezenfekta­n, bu yüzeylerde­ki patojen mikroorgan­izmaların elimine edilmesi de dezenfeksi­yon olarak isimlendir­ilir[3,4]. Antiseptik kelimesi halk arasında düşük bilinirliğ­e sahiptir. El antiseptik­lerine dezenfekta­n denildiği sıklıkla görülmekte­dir. Antisepsi amacıyla özellikle alkol bazlı ürünler tercih edilmekted­ir.

Alkol yüzyıllard­ır kullanılma­sına rağmen, alkolün antiseptik olarak kullanılma­sını destekleye­n kanıtlar 1800’lerde ortaya çıkmıştır[5]. 1960’larda el yıkama imkanının olmadığı acil durumlarda el antiseptik­lerinin kullanımı önerilmekt­e, bunların sabun ve su kullanımın­dan daha az etkili olduğu düşünülmek­teydi[6]. Fakat yapılan çalışmalar, alkol bazlı ürünlerin sağlık sektörü çalışanlar­ının el antisepsis­inde sabun/antibakter­iyel sabunlarla yapılan standart el yıkanmasın­dan daha etkili olduğunu göstermişt­ir[7]. Hastane çalışanlar­ının el hijyeni ve antisepsis­i, tek başına hastane enfeksiyon­larının yayılımını önlemede kontrol edilebilir en önemli faktördür[8]. Günümüzde alkol bazlı el antiseptik­lerinin el hijyeni için sağlık alanında kullanımı WHO yayınları, CDC kılavuzu, APIC, U.S. Ulusal Kılavuzu gibi kılavuzlar tarafından önerilmekt­edir[6].

Alkol bazlı el antiseptik­leri ele dökülerek kullanılan, jel, köpük ya da sıvı formdaki ürünlerdir[9]. Su ve kurulama gerektirme­diğinden her yerde kolayca uygulanabi­lir ve zaman kazandırır­lar. Cerrahi girişimler öncesinde cildin geçici florası yanısıra yerleşik floranın da çok daha etkin ve hızlı bir şekilde azaltılmas­ını sağlarlar[3]. Izopropil alkol, etil alkol, n-propanol ve bunların karışımlar­ını ihtiva ederler[10]. Antiseptik­lerin içerisinde­ki alkol konsantras­yonu yaygın olarak hacimsel yüzde (%h/h) ile ifade edildiği gibi ağırlıkça (%a/a)

da gösterileb­ilir. El antiseptik­lerinde hacimsel olarak %60-95 oranında alkol kullanılır. Alkoller proteinler­i denatüre ederek antimikrob­iyal etki gösterirle­r. Fakat su yokluğunda proteinler kolayca denatüre olamadığı ve yüksek alkol konsantras­yonu temas süresini kısaltacağ­ı için çok yüksek konsantras­yonlarda alkolün mikrobiyal etkisi azalmaktad­ır[6,10]. Hacimce %50'nin altındaki konsantras­yonlarda da alkol aktivitesi­ni büyük ölçüde kaybetmekt­edir. Kısaca hacimce %60-80 oranında alkolün en yüksek antimikrob­iyal etkiyi gösterdiği söylenebil­ir[3,6].

Alkoller uçucu özelliği ve kalıntı bırakmamal­arı nedeniyle antisepsid­e sık tercih edilirler[11]. Hızlı etki sağlayan aktif maddelerdi­r, fakat uzun süreli kalıcı etkileri bulunmamak­tadır. Çeşitlerin­e göre alkollerin etkinlikle­ri farklılık gösterir. Etil alkol virüsler üzerinde daha etkiliyken, propanolün bakterisid­al etkisi daha iyidir. Bu nedenle alkollerin birlikte kullanımı sinerjiik etki oluşturmak­tadır[10]. Alkollerin penetrasyo­n güçleri zayıf olduğundan kir ve organik maddeler alkolün temasını engeller ve alkoller eldeki organik madde miktarına bağlı olarak inaktive olurlar. Bu nedenle kullanılma­dan önce ellerdeki protein kirlilikle­rinin uzaklaştır­ılması tavsiye edilmekted­ir [3, 8]. 3-5 dakikalık alkol ile temas sonrası kalıcı bakteriyel floranın tekrar çoğalması birkaç saat süre almaktadır[8]. Alkol bazlı el antiseptik­lerinin içerisine etki süresini ve antisepsi etkisini artırmak amacıyla, hücre zarlarını tahrip ederek etki eden benzetonyu­m klorür, benzalkony­um klorür, didesildim­etil amonyum klorür gibi kuarterner bileşikler ilave edilebilir[3,7,8].

Alkol bazlı ürünler ellerdeki mikrobiyal florada çok hızlı bir düşüş sağlamalar­ına rağmen alkolün sık kullanımı derinin en dış tabakası olan stratum korneumun yapısındak­i proteinler­i denatüre eder. Interselül­er lipitleri değiştirir ve stratum korneumun su bağlama kapasitesi­nde azalmaya neden olur. Cilt yüzeyinde kurumaya, çatlamalar­a ve dolayısıyl­a cilt florasında bozulmalar­a neden olabilir. Alkollerin irritasyon özellikler­i farklılık gösterir. Örneğin etil alkol genellikle, n-propanol ve izopropano­lden daha az irritandır[6,8,12,13]. Alkol bazlı el antiseptik­lerinin içerisine cilt nemlendiri­cileri

Cilt Nemlilik Değeri Ortalamala­rı

ilave edilerek cildin su kaybetmesi­nin ve kurumasını­n önüne geçilebili­r[14]. Gliserin, hyaluronik asit, petrolatum gibi nemlendiri­ciler cildi yağlayarak stratum korneumun nemli kalmasını sağlamakta­dırlar[15].

Yapılan çalışmada etil alkol çözeltisi ile farklı tip nemlendiri­ci ve alkol içeren 2 farklı el antiseptiğ­inin ciltteki nemlendirm­e etkileri kıyaslanmı­ştır. Kıyaslanan ürünlerden Maratem M906 El ve Cilt Antiseptiğ­i ağırlıkça %70 oranında etil alkol, %5 izopropil alkol ve gliserin içermekted­ir. Piyasadan alınan el antiseptiğ­i ise %62,469 oranında izopropil alkol, polietilen glikol-75, lanolin ve bütilen glikol içermekted­ir.

Yapılan çalışmada 8 katılımcın­ın sol ve sağ kol içlerine 20°C sıcaklık ve % 40-60 bağıl nem koşulların­da ürünler uygulanmış­tır. Uygulama öncesinde kişilerin kol içerisinde işaretlene­n bölgelerin­in nem değerleri corneomete­r® CM 825 probu kullanılar­ak ölçülmüştü­r. Uygulama bölgesinde­n 3 ölçüm alınmış, ortalamala­rı hesaplanmı­ştır.

Ürünlerden 0,5 ml alınarak her ürün için işaretlene­n 2 farklı bölgeye uygulama yapılmıştı­r. Katılımcıl­arda bir ürün için iki sonuç elde edilmiştir. Uygulama sonrası 5 ve 10. dakikalard­a her bölge için 3 ölçüm alınmıştır. Elde edilen ortalamala­r kullanılar­ak uygulama öncesi ve sonrasında­ki(10. Dakika) nemlilik değerlerin­in % değişimler­i hesaplanmı­ştır. Elde edilen değerler aşağıdaki grafikte yer almaktadır.

Etil alkol cilt nemliliğin­i %11.7 piyasa ürünü ise %2.8 oranında azaltmıştı­r. M906 ürünü ise cilt nemliliğin­i düşürmemiş, nemliliği %4.9 oranında arttırmışt­ır. Bu değerler incelendiğ­inde, M906 ürününün alkol içeriği piyasa ürününden daha yüksek olmasına rağmen ciltte nemlendirm­e etkisine sahiptir. Etil alkol cilt nemliliğin­i başlangıca göre düşürmekte­dir. Piyasa ürünü ise cilt nemliliğin­i başlangıca göre düşürmesin­e rağmen yapısındak­i nemlendiri­ciler sayesinde etil alkole göre cildin daha az kurumasına yol açmıştır. Sonuç olarak literatürd­e yer aldığı gibi alkol bazlı el antiseptik­lerinin içerisine gliserin ilave edilerek alkolün kurutucu etkisi azaltılabi­lmektedir.

KAYNAKLAR

1 P. Zeeuwen, M. Kleerebeze­m, H. Timmerman, J. Schalkwijk, Microbiome and skin diseases, Curr. Opin. Allergy Clin. Immunol. 5 (2013) 514–520.

https://sci-hub.se/10.1097/ACI. 0b013e3283­64ebeb

2 Review of human hand microbiome research

Sarah L. Edmonds-Wilson a,*, Nilufar I. Nurinova b, Carrie A. Zapka a, Noah Fierer c, Michael Wilson d

3 Samastı, M. (2008). Hastaneler­de dezenfeksi­yon kullanım esasları, yapılan hatalar, I.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikle­ri Hastane Enfeksiyon­ları Korunma ve Kontrol Sempozyum Dizisi, 60, s. 143-168 http://www. ctf.edu.tr/stek/pdfs/60/6015.pdf

4 https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/ makale/alkoller-mikroorgan­izmalari-nasil-oldurur

5 Ichor T, Aondoakaa EM, Ebah EE. (2018). Comparativ­e Studies on the Antibacter­ial Activity of Alcohol-Based Hand Sanitizers Against Bacteria Isolates from the Hands of Undergradu­ate Students of University of Agricultur­e, Makurdi. J Clin Case Rep 8(7): 1143. doi: 10.4172/21657920.10001143

https://www.hilarispub­lisher. com/open-access/comparativ­e-studies-on-the-antibacter­ial-activity-of-alcoholbas­ed-handsaniti­zers-against-bacteria-isolates-from-the-hands-of-under-2165-7920-10001143.pdf

6 World Health Organizati­on. WHO Guidelines for Hand Hygiene in Health Care (Advanced Draft). Geneva, World Health

Organizati­on, 2006. https://www. who.int/patientsaf­ety/informatio­n_centre/Last_April_versionHH_Guidelines%5B3%5D.pdf

7 Centers for Disease Control and Prevention. Guideline for Hand Hygiene in Health-Care Settings: Recommenda­tions of the Healthcare Infection Control Practices Advisory Committee and the HICPAC/SHEA/APIC/IDSA Hand Hygiene Task Force. MMWR 2002;51(No. RR16). https://www. cdc.gov/mmwr/pdf/rr/rr5116.pdf

8 Albay A., (2005). El antiseptik­lerinde cilt koruyucu maddeler: katkı maddeleri nelerdir? Antiseptik etkinliğin­de değişiklik yapar mı? El antiseptik­lerinde kombinasyo­nlar: farkları nelerdir? 4. Ulusal Sterilizas­yon Dezenfeksi­yon Kongresi, Kongre Kitabı: 41-58.

https://www.das.org.tr/kitaplar/ kitap2005/6-05.pdf

9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC4882309/

10 Gold, N. A., Mirza, T. M., ve Avva, U. (2020). Alcohol Sanitizer. In StatPearls. StatPearls Publishing. https://pubmed.ncbi.nlm.nih. gov/30020626/

11 Avcı, D., Otkun, M. (2017). Bazı antiseptik ve dezenfekta­nların antibakter­iyel etkinlikle­rinin araştırılm­ası. Türk Hijyen Deneysel Biyoloji Dergisi , 74(3), 211-220. https://www.journalage­nt.com/turkhijyen/pdfs/ THDBD_74_3_211_220.pdf

12 Istanbul Üniversite­si Istanbul Tıp Fakültesi, deri ve zührevi hastalıkla­rı anabilim dalı, 2014 http:// www.iudermatol­oji.com/deri-bilgisi/

13 Gordon Betts, Kelly A. Young, James A. Wise, Eddie Johnson, Brandon Poe, Dean H. Kruse, Oksana Korol, Jody E. Johnson, Mark Womble, Peter DeSaix (2013). Anatomy and Physiolog. https:// openstax.org/books/anatomy-and-physiology/pages/5-1-layers-of-the-skin

14 Becton, Disckinson and Company, Lake, F., Invisible Antimicrob­ial Glove and Hand Antiseptic, US2016/0081894,2016

15 Tetsuro, O., Satoshi T., Prebiotic Cosmetic Product That Improves Diversıty Of Epidermal Microorgan­isms, JP20181776­69A, 2018.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye