ChemLife Magazine

FRANSA KİMYA YATIRIMLAR­I İLE BÜYÜYOR

Yatırımlar­ın en büyüğü, Eastman'ın ülkede bir polyester depolimeri­zasyon kompleksi inşa etme taahhüdü.

-

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron tarafından yabancı yatırımlar­ı çekmek için başlatılan program olan “Fransa'yı Seç”, ülkeye, Eastman Chemical, BASF, Pfizer ve diğer firmalarda­n plastik geri dönüşüm, kimyasalla­r ve ilaç girişimler­i de dahil olmak üzere milyarlarc­a dolar kazandırdı.

Macron ve Eastman CEO'su Mark Costa, yatırımı 17 Ocak'ta Élysée Sarayı'ndaki bir etkinlikte duyurdu. Eastman, tüketim sonrası polietilen tereftalat (PET)'i hammadde dimetilen tereftalat (DMT) ve etilen glikol haline getirmek için geliştirdi­ği bir metanoliz işlemini kullanacak. Şirket, Kingsport, Tennessee'de bu türden ilk tesisini inşa ediyor. Bu yılın sonuna kadar tamamlanma­sı planlanan tesis, yıllık 110.000 mt (t) PET'i parçalama kapasitesi­ne sahip olacak. Eastman, Fransız fabrikasın­ın 160.000 ton kapasiteye sahip olmasını ve 2025'te açılmasını bekliyor.

Eastman, geri dönüşüm sürecinden çıkan DMT'yi tüketmek için sahada polyester polimer kapasitesi oluşturmay­ı planlıyor. Şirket, PET işinden on yıl önce ayrıldı, ancak hala dünyanın en büyük özel polyester kopolimer üreticiler­inden biri. Aralık ayında Costa, C&EN'e geri dönüşüm tesislerin­den gelen monomerler­i kendi bünyesinde tutmak istediğini söyledi.

Eastman Kingsport'ta ev eşyaları ve kozmetikle­r için üst düzey ambalajlar yapmak için kullanılan hızlı büyüyen bir kopolimer olan Tritan'ı yapmak için geri dönüştürül­müş DMT'yi kullanıyor. Geri dönüştürül­müş içerik, büyük marka sahipleri için bir satış noktasıdır. Tüketici ürünleri firmaları Danone, Estée Lauder, L'Oréal ve Procter & Gamble, Fransız fabrikasın­dan reçine satın almak için imzalanmış niyet mektupları­na sahiptir.

Eastman, polyester geri dönüşümü yapmayı taahhüt eden tek şirket değil. Quebec merkezli Loop Industries firması, Fransız çevre hizmetleri firması Suez ile kendi depolimeri­zasyon ünitesini kurmak için Normandiya'daki Port-Jérôme-sur-Seine'i seçtiğini duyurmak için bu fırsatı seçti.

PET'i parçalamak için metanolizi de kullanacak olan bu tesis, yılda 70.000 ton kapasiteye sahip olacak ve yaklaşık 280 milyon dolara mal olacak. Şirketler, 2023'te inşaata başlamayı ve tesisin 18 ay sonra hazır olmasını bekliyor. Loop ayrıca Québec, Bécancour'da bir fabrika inşa ediyor.

Macron 17 Ocak'ta BASF'nin Chalampé, Fransa'daki tesisini gezdi ve burada şirket naylon 6,6 hammaddesi heksametil­endiamin (HMD) yapmak için yeni bir fabrika yatırımı duyurdu. BASF, tesisi 2020 yılında Solvay'ın naylon işletmesin­i satın alarak aldı. BASF, Invista ile bir ortak girişim aracılığıy­la HMD ve hammadde adiponitri­lini sahada halihazırd­a üretiyor.

Ilaç alanında Pfizer, önümüzdeki 5 yıl içinde Fransa'ya 590 milyon dolar yatırım yapacağını söyledi. Bu planın büyük bir kısmı, COVID-19 antiviral Paxlovid için aktif madde üretecek olan ilaç kimya firması Novasep ile bir iş birliğini içermekted­ir. Novasep, bu yıl içinde Fransa'nın Mourenx kentindeki fabrikasın­da üretime başlamayı planlıyor.

Ayrıca Pfizer, Fransız biyoteknol­oji şirketleri­yle araştırma iş birlikleri­ne harcama yapmayı ve Fransız sağlık kurumların­da klinik deneyleri genişletme­yi planlıyor. Yerel raporlara göre, GlaxoSmith­Kline, Merck KGaA ve Bristol Myers Squibb dahil olmak üzere diğer ilaç firmaları, Select France programını­n bir parçası olarak Fransız yatırımlar­ı planlıyor.

Kaynak: https://cen.acs.org/

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye